Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Voorwaardelijke celstraf voor dichtknijpen keel rijdende taxichauffeur

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Voor het mishandelen van een taxichauffeur tijdens een rit is een man veroordeeld tot zes maanden cel en opname voor geestelijke gezondheidszorg. Dat hij de keel van de chauffeur dichtkneep is bewezen, maar het is niet aangetoond dat de man met zijn acties de taxichauffeur om het leven wilde brengen. We; staat vast dat er mishandeling heeft plaatsgevonden.

De uitspraak in deze zaak werd al een klein jaar geleden gedaan, maar pas onlangs werd de uitspraak openbaar gemaakt. Het incident vond plaats in 2015. Toen heeft de man in een op de snelweg rijdende taxi de keel van de taxichauffeur dichtgeknepen. In eerste instantie heeft de officier van justitie de man ten laste gelegd dat hij met zijn actie de taxichauffeur van het leven wilde beroven. Ook zou hij aan het stuur hebben getrokken, waarmee er sprake zou zijn van poging tot doodslag.

Opzet niet bewezen

De man zou bovendien tijdens het mishandelen van de chauffeur uitspraken hebben gedaan die er op wezen dat hij ook aan zijn eigen leven een einde wilde maken. De rechtbank is echter van oordeel dat er geen sprake was van opzet om de taxichauffeur te verwonden of om het leven te brengen. De verdachte ontkent dat zelf en ook het gedrag dat waarvan is bewezen dat hij het vertoonde, wijst niet in die richting.

De rechtbank, de officier van justitie en de verdediging van de verdachte zijn het met elkaar eens dat zijn opzet om de taxichauffeur letsel toe te brengen, niet kan worden bewezen. Dat hij de chauffeur bij de keel heeft gegrepen, staat wel vast. De advocaat van de verdachte vindt niet dat er sprake is van mishandeling, omdat de chauffeur zelf heeft aangegeven dat hij geen pijn of letsel heeft ervaren.

Angstig

Maar hij heeft wel verklaard dat hij even geen zuurstof kreeg. Dat maakte hem angstig en hij wist even niet wat hij moest doen. En mishandeling is niet alleen het toebrengen van letsel. Het kan ook het veroorzaken van “een hevige onlust veroorzakende gewaarwording in of aan het lichaam” zijn. De taxichauffeur heeft een paar dagen niet kunnen werken en met zijn acties heeft de verdachte voor een gevaarlijke situatie gezorgd.

En daar was hier volgens de rechter wel degelijk sprake van. Daarom wordt de man veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf en een proeftijd van twee jaar. Bovendien moet hij zich tot nader order regelmatig melden bij de Reclassering en zal hij voor maximaal drie maanden worden opgenomen voor behandeling. De man is onder meer verslaafd aan drank en drugs en lijdt aan diverse geestelijke aandoeningen. Behandeling en toezicht door de Reclassering moeten hem van die problemen helpen afkomen.

Lees ook: geen celstraf voor boete voor mishandelen taxichauffeur

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.