Station Tilburg (NS)

Taxivignet tijdens Tilburgse Kermis

Tilburg kiest opnieuw voor een taxivignet tijdens een groot evenement. Ditmaal gaat het om de Tilburgse Kermis. De Brabantse gemeente heeft de laatste jaren bij evenementen vaker voor zo’n vignet gekozen. Tilburg werkt intussen toe naar een eigen verordening en bijbehorend taxikeurmerk.

In de afgelopen jaren verklaarde Tilburg een taxivignet van kracht tijdens evenementen als Koningsdag en carnaval. Ook tijdens de komende editie van de Tilburgse Kermis, van 20 tot en met 29 juli, is dat het geval. Grote evenementen trekken in zijn algemeenheid veel bezoekers en taxichauffeurs van buiten de stad aan. De bezoekers zijn welkom, de chauffeurs die een graantje mee komen pikken een stuk minder. Ze nemen immers werk weg bij de lokale chauffeurs. Ook zijn ze ter plaatse minder bekend en dat komt het vervoer niet meteen ten goede.

Stratenkennis

Met een taxivignet zorgen gemeenten dus dat zulke chauffeurs van buiten wegblijven tijdens grote evenementen, maar ook dat degene die wel rijden aan bepaalde eisen voldoen. Dan gaat het om de wettelijke eisen die aan taxivervoer worden gesteld, maar ook om stratenkennis en een degelijke klachtenafhandeling. Vervolgens komt tijdens het evenement een taxi zonder vignet de (tijdelijke) standplaatsen niet op. Het vignet kan tot 1 juli worden aangevraagd bij de gemeente.

Keurmerk en verordening

Het vignet zal tijdens de Tilburgse Kermis de functie hebben die het keurmerk straks het hele jaar heeft. Net als andere Brabantse steden heeft Tilburg er behoefte aan de kwaliteit van de opstapmarkt te verbeteren. Den Bosch koos eerder al voor een verordening met keurmerk; Breda werkt hier ook aan. Eindhoven heeft sinds september vorig jaar een TTO-systeem. De regulering in Eindhoven en Den Bosch zorgt er ook voor dat chauffeurs die daar niet meer terechtkunnen. Zij beproeven hun geluk soms in Tilburg en Breda, maar ook daar moet een einde aan gaan komen.

Lees ook: Tilburg kiest voor extra kwaliteitseisen en keurmerk opstapmarkt

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

1 reactie op “Taxivignet tijdens Tilburgse Kermis”

Dave Lorwa|19.06.18|14:41

Beste Vincent Krabbedam,

Dit jaar betreft het geen Taxi-vignet maar een Taxi-pas.
Het Taxi Vignet (2017/v3) is door mijn bedrijf ontwikkeld, de naam is tevens vastgelegd als handelsnaam (kvk nr 68012403). Zou je dit even kunnen veranderen?
Mochten er nog onduidelijkheden zijn hoor ik het wel, je hebt mijn nummer.

M.V.G.
Dave Lorwa
Taxi Vignet