Stientje van Veldhoven. Foto: Rijksoverheid / Jerry Lampen

Staatssecretaris wil geen minimumleeftijd taxichauffeurs

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven ziet op dit moment geen reden om een minimumleeftijd voor het werken als taxichauffeur in te voeren. Wel laat zij onderzoeken of er een verband is tussen ongevallen met taxi’s en de leeftijd van de betrokken chauffeurs.

Dat zegt de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op Kamervragen van Gijs van Dijk (PvdA). Recent was er veel aandacht voor verkeersongevallen met taxi’s in Nederland. Het aantal ongelukken lijkt te zijn toegenomen. Bovendien zouden veel van de betrokken chauffeurs rijden voor Uber en/of nog relatief jong zijn. Voor de PvdA in Amsterdam was dat reden om voor het beroep van taxichauffeur een minimumleeftijd van 23 jaar voor te stellen.

Meer schade en ongevallen

Gijs van Dijk vroeg de staatssecretaris of zij iets voor die minimumleeftijd voelt. Maar Van Veldhoven zegt dat er op dit moment geen concrete informatie is dat taxichauffeurs onder de 23 jaar meer schade en ongelukken zouden veroorzaken dan hun oudere vakgenoten. Wie als taxichauffeur wil werken, moeten slagen voor het vakbekwaamheidsexamen bij het CBR. “Op dit moment zie ik geen aanleiding om de minimumleeftijd om toegelaten te worden tot het examen aan te passen”, aldus de staatssecretaris.

Locaties en leeftijd

Wel laat zij de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) onderzoek doen naar ongevallen met taxi’s. “Het onderzoek richt zich in de eerste plaats op de toe- of afname van het aantal ongelukken. Vervolgens zal op basis van de beschikbare bronnen worden gekeken naar onderscheid op locaties, leeftijd van chauffeur en aanbieder.” Van Veldhoven wil niet vooruitlopen op de uitkomsten van het onderzoek. Dat speelt ook mee in haar besluit om vooralsnog geen minimumleeftijd voor taxichauffeurs in te voeren.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

3 reacties op “Staatssecretaris wil geen minimumleeftijd taxichauffeurs”

Michaël Vermeer|14.03.19|13:41

Weer zo’n staatsecretaris die er geen reet van snapt

Minh Long Bui|18.03.19|18:45

Twee woorden…. Mee eens….

Jansen Jansen|24.03.19|16:01

Leeftijd verhogen heefd geen zin een ongeluk zit in een klein hoekje. rij nu meer dan 30 jaar op de vrachtwagen bus en taxi als ik zie wat voor idioten op de weg rijden. en dan krijgt de beroeps chauffeur altijd de schuld omdat zij moeten weten waar ze mee bezig zijn. en onze verzekeringen gaan daar door omhoog omdat er maar een paar verzekerraars zijn die ons nog willen verzekeren. daar moet ze wat aan doen