Vuurwapen, pistool

Taxichauffeur krijgt celstraf voor online wapenhandel

Een 31-jarige taxichauffeur uit Amsterdam is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar voor wapen- en drugshandel op het darkweb. Van de opgelegde celstraf is één jaar voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had vier jaar gevangenisstraf tegen de man geëist.

Het OM maakt op Twitter ook de uitspraak bekend. De man in kwestie was onder een schuilnaam actief op een online marktplaats waar volop in wapens en drugs werd gehandeld. De darkweb-markplaats in kwestie, Alphabay, werd in 2017 door de FBI neergehaald. Op dat moment was nog niet duidelijk wie er achter het alias Amsterdoomed schuilging. Daar kwam verandering in toen hij eind 2018 via een andere site een bestelling voor een vuurwapen deed.

De man kon worden getraceerd en het bleek te gaan om een taxichauffeur die daarnaast in opleiding was als leraar maatschappijleer, meldt het OM. “Gaande het onderzoek bleek hij ook zelf zeker negen vuurwapens te hebben verkocht, en bovendien honderden xtc-pillen, ruim een ons cannabis, en bijna 20 gram cocaïne. Bij een doorzoeking in zijn woning werd nog meer xtc, cocaïne en cash geld gevonden.” Op het darkweb bediende hij zich als handelaar ook van enkele andere namen.

Kansen en criminaliteit

De officier van justitie nam het de 31-jarige kwalijk dat hij ondanks zijn werk, opleiding en kansen toch voor de criminaliteit heeft gekozen. En ook dat hij nooit heeft nagedacht over de consequenties van het online wapens verkopen aan hem onbekende personen. “Het lijkt misschien iets minder schimmig dan ontmoetingen in steegjes of achterafkamertjes”, aldus de officier, “maar het gaat gewoon om keiharde winstgedreven criminaliteit met dezelfde ellendige consequenties die we ook van andere vormen van drugs- en wapenhandel kennen. Van bedreigingen en gifdumpingen tot verslaafden en doden.”

Hoewel het OM vier jaar cel had gevraagd, besloot de rechter om een celstraf van drie jaar op te leggen, waarvan dus één jaar voorwaardelijk. In deze zaak was ook nog sprake van een zogenaamde katvanger, die een of meerdere wapens had aangenomen namens de handelaar. Deze man, een 44-jarige verslaafde, moet een werkstraf uitvoeren.

TaxiExpo2019_inschrijven_468x60

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.