Protest tegen Uber. Foto: Evert Elzinga / ANP

Uberchauffeurs demonstreren met steun TTO’s tegen beleid Uber

Protest tegen Uber. Foto: Evert Elzinga / ANP (eenmalig gebruik)

Uberchauffeurs hebben woensdag in Amsterdam geprotesteerd om bij het taxiplatform een chauffeursstop en minimumtarieven af te dwingen. Opvallend is dat de actie de steun kreeg van diverse Toegelaten Taxi Organisaties (TTO’s) en van taxichauffeurs van buiten de stad.

Vorige week waren ontevreden Uberchauffeurs al aan het demonstreren bij het kantoor van Uber. Daarbij werd een petitie ingediend, maar volgens de organisatoren van het protest is daar vanuit het bedrijf nog geen reactie op gekomen. Stef Key is taxiondernemer en mede-organisator van de demonstratie en schetst het probleem.

”Het water staat ons aan de lippen. De stad is de afgelopen jaren overspoeld met Ubers die voor afbraakprijzen passagiers moeten vervoeren. Wij eisen een rem op de aanwas van nieuwe chauffeurs.”

Tarieven onder de kostprijs

Maar dat alleen is volgens hem niet voldoende. Daarnaast zal Uber minimumtarieven moeten invoeren. Door het prijsbeleid en het overaanbod zijn veel Amsterdamse taxichauffeurs in de problemen geraakt. De tarieven die Uber hanteert, liggen onder onze kostprijs. Ik hoor van chauffeurs met dagomzetten van nog geen veertig euro voor tien uur werken. Het is een race naar de bodem. Dit is slavernij”, aldus Key.

Opvallend is dat de Uberchauffeurs steun krijgen van verschillende TTO’s in de stad, waaronder de middelgrote partijen Take a Taxi en Staxi. Chauffeurs in de opstapmarkt vinden over het algemeen namelijk dat ze oneerlijk moeten concurreren met Uberrijders. Key legt uit dat de taxi’s die de opstapmarkt bedienen dubbel worden getroffen door de werkwijze van Uber.

Illegaal de opstapmarkt bedienen

“Enerzijds loopt hun omzet terug omdat veel klanten overstappen op het goedkopere Uber. Anderzijds proberen veel Uberchauffeurs financieel te overleven door met zelf gemonteerde kleine daklichtjes illegaal de straatmarkt in Amsterdam te bedienen.” Volgens de organisatie van het protest moet ook de gemeente Amsterdam actie ondernemen. “Zij hebben tot nu toe vrij spel gegeven aan Uber zonder oog te hebben voor de belangen van de taxichauffeurs.”

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Uberchauffeurs demonstreren met steun TTO’s tegen beleid Uber”

Zouhair Ba|24.02.20|21:47

HEREN OP DIT MOMENT DE STEUNENDE TTO’S

TAXISTAD
TAXI DIRECT
TAKE A TAXI TAT
STAXI
TCA CHAUFFEURS (NIET DE CENTRALE)
LIJNHOUDERS

Duco Douwstra|26.02.20|17:14

De corrupte overheid is samen met de criminele organisatie ILT/IenM de oorzaak van de Uber problemen. Ten 1e door BCT verplichting, daarmee zijn alle innovaties van de taxisystemen leveranciers geblokkeerd. Daarna heeft IenM de ondernemers vakbekwaamheid afgeschaft, zodat iedereen taxichauffeur zonder opleiding als Zzp-er voor Uber kon gaan rijden. ALLES IN HET BELANG VAN UBER, TEN KOSTE VAN DE REGULIERE TAXIBRANCHE, DIE HEMEL EN AARDE MOEST BEWEGEN OM DE CRIMINELE UBERPOP VAN DE WEG TE HALEN.