Tegenlicht taxi in lockdown

VPRO Tegenlicht over taxi in lockdown

Het tv-programma VPRO Tegenlicht reed in Amsterdam en zes andere wereldsteden mee met zelfstandige taxichauffeurs om in beeld te brengen wat de coronacrisis met deze beroepsgroep doet. De uitzending is op zondag 19 april vanaf 22.15 uur te zien op NPO2.

In Nederland kroop het team van Tegenlicht in de taxi bij de 57-jarige Adrie Touw. In de trailer van het programma is te zien hoe hij rondrijdt en rondloopt op een uitgestorven Schiphol. Trouw geeft aan dat hij en veel anderen voor hun inkomsten afhankelijk zijn van mensen van en naar de luchthaven vervoeren. Dat werk is nu weggevallen, en de Amsterdammer heeft er weinig vertrouwen in dat dit snel verandert of dat zijn werk ooit weer hetzelfde zal zijn.

Risico op besmetting

Touw is één van de zeven zelfstandig taxichauffeurs die in de aflevering aan bod komen. Naast Amsterdam rijden zij in Rio de Janeiro, Wuhan, Teheran, Kisimu, Tel Aviv en New York. De laatste jaren is hun werk al veranderd door concurrentie van apps als Uber en Lyft. Nu is hun werk door de coronacrisis vrijwel helemaal weggevallen, terwijl ze ook het risico lopen op besmetting met het virus als ze eens wel een ritje hebben. De aflevering ‘Taxi in lockdown’ laat zien hoe de situatie in de zeven genoemde steden is en hoe de taxiondernemers daarmee omgaan. Bekijk hier de trailer van het segment over Adrie Touw.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

1 reactie op “VPRO Tegenlicht over taxi in lockdown”

Glenn van Slimming|10.07.20|08:42

mijn reactie is dat de regels veel te streng zijn dit betekent dat ik maar 1 persoon per rit kan vervoeren,over het alemeen stappen gemiddeld 2 of meer personen in mijn taxi hoe kan ik op deze manier overleven dat is gods onmogelijk en iedere keer aan de klant formulier laten invullen kost tijd en geld ,het is voor een ieder zijn eigen verantwoorlijkheid om hierover te beslissen wat te doen,er worden teveel regels gemaakt met als gevolg dat wij vogelvrij zijn en veel boetes kunnen verwachten.