Mes, crimineel, overval. Foto: iStock / arthurjakubowski1986

Twee jaar cel voor gewelddadige beroving taxichauffeur

Mes, crimineel, overval. Foto: iStock / arthurjakubowski1986

Een 31-jarige man heeft twee jaar gevangenisstraf gekregen omdat hij vorig jaar met geweld een taxichauffeur beroofde in Amsterdam. Van de opgelegde straf is een derde, ofwel acht maanden, voorwaardelijk. In het bepalen van de strafmaat telde nog een tweede delict mee: het stelen van een fles wijn bij een supermarkt, waar bovendien iemand bij mishandeld werd.

Beide vergrijpen vonden plaats in oktober 2019, met een kleine week ertussen. Op 16 oktober maakte de man met geweld en dreigen de portemonnee en telefoon van een taxichauffeur afhandig. En op 22 stal hij met geweld een fles wijn uit een filiaal van Albert Heijn. Die twee vergrijpen werden voor deze rechtszaak gebundeld behandeld. Tegelijk kwam er ook een tweede zaak met dezelfde verdachte aan bod, want op 21 oktober zou hij een Mercedes-Benz hebben gestolen. Dat laatste kon echter niet worden bewezen, dus van dat feit werd hij vrijgesproken.

Voor de beroving van de taxichauffeur is dat niet het geval, want die daad heeft de man bekend. Het buitmaken van de portemonnee en telefoon gebeurde onder dreiging van een mes. De rechtbank acht dan ook bewezen dat hij dit heeft gedaan. Hetzelfde geldt voor de mishandeling van een supermarktmedewerker bij het stelen van een fles wijn. De man ontkende wel wel dat er sprake was van opzet, maar de verklaringen van de mishandelde vrouw en een getuige vertellen een ander verhaal.

Mes tegen lichaam

De overval was voor de chauffeur in kwestie een zeer onprettige ervaring. De 31-jarige man zat achter de taxichauffeur en trok opeens met veel kracht aan diens rechterarm. Vervolgens wees hij met een mes in zijn richting en plaatste hij dat wapen ook tegen het lichaam van de bestuurder. Hij sprak hem daarbij dreigend toe: “Blijf rustig, dan gebeurt er niks. Geef mij je portemonnee en je telefoon.”

Gezien de daden van de man is het niet verrassend dat er gebruik van drank of drugs in het spel is. Op nagenoeg alle gebieden van zijn leven is er daardoor sprake van problemen en hij is al vaker in de fout gegaan en veroordeeld. Tegelijk lijkt zijn aanhouding in deze zaak voor een omslag te hebben gezorgd, want de man wil graag hulp bij zijn problemen en wordt daarin gesteund door zijn omgeving. De officier van justitie had 36 maanden cel geëist, maar de rechter houdt het op 24 maanden, waarvan acht voorwaardelijk. Ook moet hij de taxichauffeur ruim 3.700 euro betalen, waarvan ruim 1.700 voor financiële schade en 2.000 euro voor immateriële schade.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

1 reactie op “Twee jaar cel voor gewelddadige beroving taxichauffeur”

Stef Bouwhuis|14.05.20|12:59

Ik blijf dat soort straffen bij draaideur criminelen veel te laag vinden. Als hij zich niet als een normaal mens kan gedragen dient hij niet alleen een forse gevangenisstraf te krijgen, maar ook een toegevoegde voorwaardelijke straf. Die moet na een herhaling direct onvoorwaardelijk worden. Elke keer dat hij daarna opnieuw in de fout gaat moet de draaideur gevangenisstraf langer worden, desnoods totdat hij nooit meer kan deelnemen aan het ‘vrije’ leven. Immers dat leven kan hij niet aan.