Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Alexstar

Taxichauffeur krijgt taakstraf voor dodelijk ongevalEen 22-jarige taxichauffeur heeft een taakstraf van 240 uur gekregen voor het veroorzaken van een verkeersongeval waarbij een fietser om het leven kwam. Ook kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een rijontzegging van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk.

De chauffeur reed op 19 mei 2019 rond half vier ‘s ochtends in zijn taxi met een onverantwoord hoge snelheid over de Westerparklaan in Breda. Bij de kruising met een fietsoversteekplaats negeerde hij het rode verkeerslicht. Daar stak op dat moment een 28-jarige man met zijn fiets de weg over. De auto kwam met de fietser in botsing. Kort na het ongeval overleed het slachtoffer.

Volgens de rechtbank heeft de taxichauffeur zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag vertoond. Vlak voor het ongeval keek hij nog op zijn telefoon om de route te bekijken. Hij reed op een weg die vrij en te overzien was en had daarom kunnen zien dat het verkeerslicht op rood stond. Toch verminderde hij zijn snelheid niet, waardoor de auto niet op tijd tot stilstand kwam. Volgens de rechtbank had de man, die als taxichauffeur beroepsmatig een auto bestuurde, beter moeten weten en had hij zich verantwoordelijker moeten gedragen.

Roekeloosheid niet bewezen

Hoewel technisch bewijs heeft aangetoond dat er veel te hard en door rood is gereden, heeft de man dit tijdens de zitting ten dele ontkend. Daar is bij het bepalen van de straf in zijn nadeel rekening mee gehouden. De rechtbank vindt – anders dan de officier van justitie – niet bewezen dat er sprake is van ‘roekeloosheid’ in juridische zin en is uitgegaan van zeer onzorgvuldig en onoplettend rijgedrag. Dit is een minder zware vorm van schuld dan roekeloosheid. Daarom is er een lagere straf opgelegd dan de officier eiste. Naast de taakstraf, voorwaardelijke celstraf en rijontzetting is er een proeftijd van drie jaar opgelegd voor de voorwaardelijke gevangenisstraf en de rijontzegging.

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van TaxiPro. Hij schrijft ook voor diverse andere titels van ProMedia op het gebied van mobiliteit.

4 reacties op “Taxichauffeur krijgt taakstraf voor dodelijk ongeval

”

Tjerk Vinckx|14.06.20|22:58

We kunnen toch stellen dat dit land juridisch totaal van het padje is geraakt, bewezen roekeloos rij gedrag en dan 240 uur schoffelen voor een mensen leven, KRANKZINNIG !!!

Peter Walgreen|14.06.20|23:17

100% Met je eens Tjerk.

Hans de Koning|14.06.20|23:26

Dit klinkt als het begin van het script voor ‘Law abiding citizen 2′. Deze fopstraf is een klap in het gezicht voor de nabestaanden. In dit artikel wordt helaas niet gemeld waarom de man zo’n haast had. Andere bronnen melden dat de coureur verklaarde dat hij ‘voor zonsopkomst thuis wou zijn zodat hij nog wat kon eten.’ Het was immers ramadan, en dat is héél belangrijk. Veel belangrijker dan veiligheid en lastige regeltjes enzo.

Rik de Swart|18.06.20|12:14

Mede door deze “professionele aanwinst betalen wij zoveel verzekering.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.