Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Uber-chauffeur krijgt 120 uur taakstraf voor aanrijden 9-jarig meisje

Een taxichauffeur die begin 2019 een toen 9-jarig meisje ernstig verwondde bij een aanrijding, heeft van de rechter een taakstraf van 120 uur en een rijontzegging van zes maanden opgelegd gekregen. De man reed zijn ritten via Uber maar was op het moment van de aanrijding niet via dat platform aan het werk.

Het ongeval vond plaats in januari 2019 in Amsterdam. De nu 35-jarige man reed het meisje om 08.30 uur aan terwijl zij een zebrapad overstak en daar ook groen licht voor had. Hij reed toen op de busbaan. De man zette zijn Toyota Prius stil en stapte ook even uit, maar vervolgde al snel zijn weg. Zijn auto werd elders in de stad aangetroffen. Later op de dag meldde hij zich bij de politie.

De taxichauffeur erkent dat hij op de busbaan reed en het meisje op het zebrapad heeft aangereden. Hij had geen ontheffing voor de busbaan, maar dacht dat hij daar als taxi wel mocht rijden. Het Openbaar Ministerie betwijfelt die uitleg – de regels hierover zijn vrij duidelijk – en stelt dat hij reed waar hij niet mocht rijden, op een plek waar andere verkeersdeelnemers groen licht hadden. Het is niet duidelijk of de man zelf groen licht had, maar dat doet volgens het OM niets af aan de fouten die hij heeft gemaakt.

Plek van ongeval verlaten

Als gevolg daarvan reed hij een jong meisje aan dat daarbij zwaargewond raakte en langdurig van die verwondingen moet herstellen. Zeker als beroepschauffeur had de man volgens het OM niet op deze manier in de fout mogen gaan. Dat hij de plek van het ongeval verliet, wordt hem ook niet in dank afgenomen. Dat hij schrok van de reacties van de omstanders is ergens begrijpelijk, vindt het OM. Maar hij had beter kunnen handelen dan wegrijden, elders zijn auto parkeren en in de woning van zijn ouders op bed gaan liggen.

Zijn advocaat pleit voor vrijspraak. Hij heeft weliswaar verkeersovertredingen begaan, maar dat is wat anders dan zeer of aanmerkelijk onvoorzichtig rijden. Het rijden op de busbaan is volgens de advocaat een administratieve fout die verder niet bijdraagt aan het ongeval. Verder zou de taxichauffeur niet verweten kunnen worden dat hij het meisje niet had gezien. En over het doorrijden: dat heeft hij weliswaar gedaan, maar niet voordat hij naging of het meisje nog leefde en bovendien omdat hij bang was voor de omstanders hem zouden aandoen.

Niet gezien

De rechter gaat echter niet mee in die bezwaren en acht bewezen dat de taxichauffeur wel degelijk schuld heeft aan het ongeluk. Hij heeft een ernstige verkeersfout gemaakt door een voetganger op een zebrapad met groen licht geen voorrang te verlenen. Dat hij haar niet had gezien, verandert daar niets aan. Hij negeerde twee verkeersborden en reed op een plek waarvan hij had moeten weten dat hij er niet mocht rijden. En dat hij bang was vanwege de dreigende sfeer en daarom doorreed is één ding, maar dat de man in shock was, wil er bij de rechter niet in. Dan zou hij namelijk zijn auto niet op neutraal terrein hebben geparkeerd en de schade aan zijn bumper afgeplakt. Dit alles resulteert in een taakstraf van 120 uur en een rijontzegging voor zes maanden.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

4 reacties op “Uber-chauffeur krijgt 120 uur taakstraf voor aanrijden 9-jarig meisje”

Peter Walgreen|15.06.20|14:35

Ik dacht dat als je een “slachtoffer” aan zijn/haar lot overlaat dat dat als een misdrijf gezien wordt?
Ook hier weer duidelijk dat ook deze rechter totaal van het pad af is, echt ongelooflijk.

Juliette Lourdes|16.06.20|12:30

Dit wordt verondersteld een professional te zijn. Taxipas intrekken en de bak in met die lamlul, nooit meer als professional chauffeur laten rijden. Dit soort kneuzen zijn een belediging voor mij als professional! en ga aub eens controleren op aanwezegheid ontheffing, zie constant uberchauffeurs op de trambaan die daar niets te zoeken hebben ( net als politieagenten)

Ali Ates|18.06.20|12:38

Wat een misselijk persoon ,gewond meisje van negen achter laten.
Veel hoger straf geven.

Arash Ayubzadeh|30.07.20|17:11

Het gaat hier om een individu waar de rechter zich over heeft gebogen en niet om een heel volk, ras, type chauffeur, beroeps keuze etc. Er hoeft maar iets te gebeuren en meteen worden alle chauffeurs die een bepaalde keuze hebben gemaakt aangevallen en bestempeld.