Passagier Uber

Britse taxichauffeurs spannen rechtszaak aan tegen Uber

Foto: Uber

Twee Britse taxichauffeurs stappen naar de rechter omdat ze willen weten hoe de algoritmes in de Uber-app werken. Deze app bepaalt voor chauffeurs welke ritten zij krijgen toegewezen en hoe hoog de prijs is. Maar ze krijgen geen inzicht in het oordeel dat over ze wordt geveld in de app en hoe dat beïnvloedt welke ritjes ze mogen uitvoeren.

Zelf bestempelt Uber zich als een bemiddelaar tussen de klanten en de taxichauffeurs. Maar deze twee chauffeurs zijn het daar niet mee eens. “Ze willen bewijzen dat Uber zich in feite als werkgever gedraagt”, aldus advocaat Anton Ekker tegen de NOS. “Daarvoor hebben ze alles nodig wat Uber over hen weet en wat de algoritmes van Uber daar vervolgens mee doen.”

Werknemers Uber

De rechtszaak vindt plaats voor een Nederlandse rechter, omdat het Europese hoofdkantoor van het bedrijf in Amsterdam ligt. In Groot-Brittannië oordeelde een rechter in een vergelijkbare zaak al een keer in het voordeel van chauffeurs. Zij waren in feite wel degelijk werknemers van Uber, was destijds de conclusie van de rechter.

Dit is ook het doel van de twee chauffeurs die nu naar de rechter zijn gestapt. Zij worden hierbij bijgestaan door James Farrar. Hij was de oprichter van de vakbond App Drivers en Couriers Union en een voormalige taxichauffeur voor Uber. “Als Uber-chauffeurs kunnen inzien wat voor beslissingen de app over hen neemt, kunnen ze in de rechtszaal makkelijker bewijzen dat Uber dingen doet die bij een werkgever horen.”

Privacywetgeving

De chauffeurs hebben momenteel geen inzicht in die algoritmes en hoe dit bepaalt welke ritten zij mogen uitvoeren. Maar volgens Farrar en advocaat Ekker hebben zij wel recht op die informatie. De privacywet AVG in Europa maakt het namelijk mogelijk dat inwoners van EU-landen kunnen opvragen wat bedrijven en instanties van hen weten en wat met die informatie wordt gedaan.

Overigens is de rechtszaak in Groot-Brittannië nog niet afgelopen. Uber heeft geen genoegen genomen met de uitspraak en daarom is de zaak behandeld in het Hooggerechtshof. Het is de bedoeling dat het Hooggerechtshof deze week uitspraak doet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Britse taxichauffeurs spannen rechtszaak aan tegen Uber | TaxiPro