Taxibord

Opnieuw dragqueen geweigerd door taxichauffeur

Taxibord. Foto ter illustratie.Foto: ProMedia/Vincent Krabbedam

De Pride Amsterdam vond afgelopen weekend vooral online plaats, maar toch heeft ook tijdens deze editie een taxichauffeur geweigerd een dragqueen te vervoeren. Het politienetwerk Roze in Blauw maakt nu werk van dit aanhoudende probleem en vanuit de Amsterdamse gemeenteraad zijn er kritische vragen over gesteld.

De laatste jaren komt het geregeld voor dat LHBT+’ers en dragqueens geweigerd worden door taxichauffeurs. Dat probleem bestaat ongetwijfeld al langer, maar de laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor in de openbaarheid. Zo was er in 2018 een incident tijdens de Amsterdam Pride en in Den Haag klopten twee dragqueens zelfs zonder succes bij alle taxi’s op een standplaats aan. De taxisector en de gemeente Amsterdam maakten afspraken om discriminatie door taxichauffeurs uit te bannen, maar een week na de bekendmaking van die afspraken ging het opnieuw mis tijdens de Amsterdam Pride.

Uitgescholden en lastiggevallen

En ook tijdens de 2020-editie, die vanwege corona grotendeels online plaatsvond, zag een taxichauffeur kans een dragqueen te weigeren. Dit zijn alleen de bekende incidenten; het sterke vermoeden bestaat dat dit soort discriminatie eigenlijk veel vaker voorkomt. Roze in Blauw wil daar een einde maken en roept LHBT+’ers die uitgescholden, lastiggevallen of in dit geval geweigerd worden op om daar melding van te maken. Gaat het mis met een taxirit? “Noteer altijd het kenteken en mogelijk de naam van de taxichauffeur ter plaatse”, adviseert Roze in Blauw.

Maatregelen genomen

Het incident is voor D66-raadslid Jan-Bert Vroege aanleiding om vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Vroege wil weten of al bekend is wie de taxichauffeur in kwestie is en of er al maatregelen tegen hem zijn genomen. Hij is verder benieuwd wat er met de afspraken is gebeurd die vorig jaar door de gemeente, TTO’s, Uber, ViaVan en KNV werden gemaakt om discriminatie door taxichauffeurs aan te pakken. Ook zou Vroege graag weten of en hoeveel meldingen er van discriminatie zijn tegen LHBT+’ers en of er bijvoorbeeld nog mystery guests worden ingezet om dit probleem te helpen bestrijden.

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.