Vuurwapen, pistool

Agenten niet vervolgd om doodschieten tbs’er die taxichauffeur gijzelde

De agenten die begin maart in het Gelderse Ochten een ontsnapte tbs’er op zijn vlucht doodschoten, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Tijdens de vlucht hadden hij en een medegedetineerde een taxichauffeur gegijzeld.

Uit onderzoek van de Rijksrecherche is gebleken dat de agenten volgens de ambtsinstructie hebben gehandeld. Het Openbaar Ministerie gaat daarom niet tot vervolging over. De tbs’er ontsnapte op zondag 1 maart samen met een andere gedetineerde uit Forensisch Psychiatrisch Centrum De Kijvelanden in het Zuid-Hollandse Poortugaal. Ze bedreigden eerst met een mes en een vuurwapen een personeelslid en gijzelden buiten de kliniek een taxichauffeur.

Uit de taxi gevlucht

Door snel optreden van de opsporingsdiensten kon het taxibusje waarin de mannen zaten worden getraceerd op de snelweg A15. Toen het ontsnapte tweetal doorkreeg dat de politie hen op de hielen zat, vluchtten ze de taxi uit en renden een industrieterrein op. Eén van de mannen schoot daarbij meerdere keren gericht op agenten. De politie schoot daarop terug waardoor de schutter dodelijk getroffen werd. Achteraf bleek dat de man een wapen met knalpatronen gebruikt had en geen echt vuurwapen.

Hectisch en levensbedreigend

Er is door de Rijksrecherche uitgebreid onderzoek gedaan naar het schietincident. De betrokken agenten zijn gehoord en er is gesproken met getuigen. Dat gebeurt altijd als agenten hun dienstwapen hebben gebruikt. De situatie op het industrieterrein was tijdens het vuurgevecht zeer hectisch en levensbedreigend voor de agenten. Gezien de snelheid waarop de gebeurtenissen elkaar opvolgden, was het voor de politie niet mogelijk om naar een ander middel dan hun vuurwapen te grijpen om de ontsnapte tbs’er te stoppen. Alle betrokkenen zijn inmiddels van deze beslissing op de hoogte gebracht, laat het OM weten.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.