Seksueel misbruik. Foto: iStock / Andrey Popov

Zedendelinquent mag niet als taxichauffeur werken

Een man die is veroordeeld voor het medeplegen van verkrachting krijgt geen Verklaring Omtrent Gedrag en kan dus ook geen taxichauffeurskaart aanvragen. Bij iemand die vrij recent zo’n zedendelict heeft gepleegd, staat volgens de autoriteiten vast dat hij een gevaar kan vormen voor de mensen die hij als taxichauffeur zou vervoeren.

De aanvraag van deze VOG volgde een traject dat geregeld voorkomt bij mensen die het document nodig hebben om als taxichauffeur te kunnen werken. De eerste aanvraag, in augustus 2018, werd afgewezen door het ministerie van Rechtsbescherming en het bezwaar daartegen ook. Dat leidde tot een rechtszaak met als uitkomst dat het ministerie gelijk kreeg. En in hoger beroep is die uitspraak nu bevestigd.

Hele reeks overtredingen

De redenen voor afwijzing zijn echter heel anders dan in veel andere zaken. Als iemand een VOG aanvraagt om als taxichauffeur aan de slag te gaan, wordt er nagegaan of de persoon in kwestie de laatste jaren met justitie in aanraking is gekomen. Als dat zo is, wordt afgewogen of het relevante overtredingen of vergrijpen zijn. Een wat extremer voorbeeld speelde eerder dit jaar bij een man die in de laatste vijf jaar een hele reeks verkeersovertredingen had gepleegd.

Maar in deze zaak gaat het dus om seksuele vergrijpen. De VOG-aanvraag werd in eerste instantie afgewezen omdat de man was gedagvaard voor het seksueel misbruik van kinderen. Op 31 december werd hij veroordeeld tot het medeplegen van verkrachting. Hij kreeg daarvoor zestig uur taakstraf, indien nodig te vervangen door dertig dagen jeugddetentie. Ook moest hij een schadevergoeding van ruim 2.100 euro betalen. Voor de minister van Rechtsbescherming was dit reden om de afwijzing van de VOG-aanvraag te bevestigen.

Gevaar voor de samenleving

Gezien de gang naar de rechter en het hoger beroep nam de man daar geen genoegen mee. Zijn betoog kwam erop neer dat het gepleegd hebben van een zedendelict niet onverenigbaar is met het werken als taxichauffeur. Maar het gaat er om of de gepleegde feiten bij herhaling een gevaar voor de samenleving vormen. Bij het vervoeren van passagiers ontstaat een tijdelijke afhankelijkheidsrelatie. In zo’n situatie valt niet uit te sluiten dat een zedendelinquent opnieuw toeslaat. Ook het gerechtshof vindt dat een goede afweging van het ministerie, dus de man zal niet als taxichauffeur aan de slag gaan.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

1 reactie op “Zedendelinquent mag niet als taxichauffeur werken”

Rick Van den berg|17.12.20|11:32

Terecht toch? Er met zelfs een tandje bij.