Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Alexstar

Boete en rijontzegging voor taxichauffeur die motor aanreed

Rechter doet uitspraak. Foto ter illustratie.Foto: iStock / Alexstar

Een taxichauffeur die bij een illegale U-bocht een motorrijder en diens passagier aanreed, heeft daar een boete en rijontzegging voor gekregen. De passagier van de motor werd gelanceerd en liep lichamelijk letsel op. 

Het ongeval vond plaats in Haarlem. De weg waar de taxichauffeur reed bestond uit een rijbaan, onderverdeeld in vier rijstroken. De rijstrook waarop hij zich bevond was gescheiden van de andere drie rijstroken door middel van een doorgetrokken streep. Toch probeerde hij te keren om op de rijstrook voor het tegemoetkomende verkeer terecht te komen.

De chauffeur week daarbij eerst naar rechts uit en stuurde daarna plotseling naar links, waardoor de aanrijding plaatsvond met de motorfiets die achter hem reed. De passagier van de motorfiets werd gelanceerd en brak haar voortanden af. Ook liep ze verwondingen op aan haar been, waarvoor ze op de intensive care is opgenomen. De bestuurder is met zijn motor naar de andere weghelft doorgeschoven.

De man verklaarde in de rechtbank dat hij, toen hij de U-bocht wilde uitvoeren, alleen op tegemoetkomend verkeer heeft gelet en niet heeft gekeken naar achterliggend verkeer uit dezelfde rijrichting. Daardoor had hij niet had gezien dat de motorfiets achter hem reed. De officier van justitie heeft uiteindelijk een taakstraf gevorderd van veertig uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden, met een proeftijd van twee jaar.

Chauffeur kampt met geestelijke klachten

De raadsvrouw van de taxichauffeur heeft in reactie hierop verzocht om rekening te houden met het feit dat de verdachte niet te hard reed, dat hij geestelijk beschadigd is geraakt door het ongeval en dat hij onder behandeling van een psycholoog is. Daarnaast verzocht ze om een eventuele ontzegging van de bevoegdheid om motorrijtuigen te besturen voorwaardelijk op te leggen, omdat de verdachte zijn rijbewijs voor zijn werk nodig heeft.

Uiteindelijk heeft de rechtbank ervoor gekozen om de man een geldboete van 1.000 euro en een rijontzegging van drie maanden op te leggen, met een proeftijd van twee jaar. Hierbij is rekening gehouden met het feit dat hij in de rechtbank berouw heeft getoond en bewust leek van de ernstige gevolgen van het ongeval voor de slachtoffers. Ook kon bevestigd worden dat de man met psychische klachten kampt en zijn rijbewijs van groot belang is. Dit bij elkaar werd als voldoende reden om anders te straffen dan geëist door de officier van justitie.

Lees ook:

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.