Daklicht taxi. Foto: iStock / Byoung Joo
Amsterdam

Kort geding tegen uitsluiting groengas taxibussen van de baan

Daklicht. Foto ter illustratie.Foto: iStock / Byoung Joo

Het kort geding dat jurist Jeroen Pols – namens twaalf TTO-taxichauffeurs – tegen de gemeente Amsterdam aanspande en wat op woensdag 28 december zou plaatsvinden, is definitief van de baan. De gemeente Amsterdam heeft namelijk besloten de eerder afgeschafte coulanceregeling voor groengas taxibussen op Amsterdamse standplaatsen, voorlopig terug te draaien. 

Volgens Jeroen Pols heeft de gemeente Amsterdam contact opgenomen met de rechtbank. De gemeente heeft daar kenbaar gemaakt de afgeschafte coulanceregeling – die het voor groengas taxibussen mogelijk maakt om op Amsterdamse taxistandplaatsen te mogen staan – weer terug te draaien en tot 1 juni 2023 te verlengen. “De bezwaarprocedure loopt echter nog steeds”, zegt Pols daarover. “Zolang er leveringsproblemen zijn, hoort die coulanceregeling gewoon door te lopen. Wij vinden dan ook dat die coulanceregeling tot in ieder geval 2025 geldig moet blijven.”

Kansloze zaak

Pols denkt dat de afschaffing van de coulanceregeling geen stand had gehouden in de rechtbank en dat dit meespeelde in de beslissing van de gemeente Amsterdam om de regeling tot de zomer te verlengen. “Ze hebben waarschijnlijk vooraf ingeschat dat het een kansloze zaak voor hen was. Als je een coulanceregeling hebt vanwege een bepaalde reden – en die reden is nog steeds van kracht – en je stopt dan ineens met die regeling, dat kan je natuurlijk niet verkopen. De afschaffing van deze coulanceregeling is terecht teruggetrokken.”

De gemeente Amsterdam heeft daar een ietwat andere lezing over. Volgens hen is er eerder gecommuniceerd over de afschaffing van deze coulanceregeling, “maar omdat de laatste aankondiging heel kort van tevoren was, hebben de taxichauffeurs te weinig tijd gehad om zich hierop voor te bereiden. Daarom hebben we besloten om de invoering met een halfjaar uit te stellen”, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Dolblij

De twaalf TTO-taxichauffeurs die strafpleiter Jeroen Pols hebben ingeschakeld, zijn blij dat de coulanceregeling weer van kracht is. “Dolblij zelfs, want ze waren bang dat ze tijdens kerst en oud en nieuw extra omzet zouden mislopen. Voor veel straattaxi’s is dat een belangrijke periode, want tijdens de feestdagen worden namelijk de meeste omzetten gedraaid. Dat was ook een van de bezwaren. Waarom schaf je die coulanceregeling precies voor de feestdagen af? Ze zijn blij dat ze gewoon door kunnen werken”, zo besluit Pols.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Kort geding tegen uitsluiting groengas taxibussen van de baan”

Stef Bouwhuis|29.12.22|11:48

Maar waarom zet Jeroen Pols de rechtszaak niet door? De reactie van de Gemeente is dat ze de coulance regeling doortrekken tot 1 juli 2023, omdat ze het misschien niet tijdig genoeg hebben aangezegd. De intentie lijkt dan toch echt te zijn op 1 juli te stoppen, terwijl de eis is de regeling te laten voortbestaan tot minimaal 2025, omdat de reden om met deze voertuigen te rijden nog aanwezig is.