De Kuip
Onvrede

Protest Rotterdamse Uber-chauffeurs bij Kuip: ‘Moeten ritten accepteren onder het rijden’

Een aantal chauffeurs demonstreerde vorige week voor de deur van De Kuip, waar Uber een bijeenkomst organiseerde. Foto: Shutterstock

Een aantal Rotterdamse taxichauffeurs heeft vorige week bij De Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, actiegevoerd bij een evenement van Uber. De chauffeurs deden onder meer hun beklag over de volgens hen verslechterde werkomstandigheden en het gebrek aan dialoog met het Amerikaanse taxiplatform, over onderwerpen als een leefbaar inkomen, communicatie en verkeersveiligheid.

“Vooral de nieuwe functie Tripradar in de app die de chauffeurs gebruiken baart hen zorgen”, zegt FNV-bestuurder Amrit Sewgobind (Platformwerk). “Chauffeurs moeten nu zo snel mogelijk een rit accepteren onder het rijden, anders gaat die aan hun neus voorbij. Dat zorgt voor afleiding en gevaarlijke situaties. Dat is echt onacceptabel. We maken ons hierover grote zorgen en roepen Uber op om de ritten op een andere manier toe te wijzen.”

Uber zegt na de lancering van Triprader inderdaad verschillende signalen van chauffeurs te hebben ontvangen. “Daar zijn we constant mee in gesprek”, zegt een woordvoerder van Uber tegenover deze site. “Direct daarop hebben we diverse verbeteringen doorgevoerd. Zo krijg je nu alleen meldingen als je stapvoets rijdt en krijgen chauffeurs nog maar één melding te zien in plaats van meerdere. Ook is het nu duidelijker wanneer het om een Triprader-aanvraag gaat en is het ‘vervelende’ geluid aangepast.”

Roadshow

Aanleiding voor het protest was een door Uber georganiseerde roadshow vorige week, waarbij het taxiplatform in gesprek ging met chauffeurs. Volgens FNV was er tijdens de bijeenkomst echter geen plek voor kritische chauffeurs. “Daarom hebben zij buiten het stadion hun stem laten horen en hun onvrede geuit”, schrijft de vakbond.

Uber kan zich niet vinden in deze lezing. “Alle chauffeurs worden hiervoor uitgenodigd, helaas is er soms niet altijd plek voor alle chauffeurs. Daarom organiseren we ook andere evenementen door het jaar heen, waaronder rondetafelgesprekken. Chauffeurs kunnen altijd het gesprek aangaan met het Uber-team.”

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.