Taxi Schiphol
Inflatie

Taxiprijzen op Europese luchthavens 10% gestegen, Schiphol uitzondering

Taxi's vertrekken vanaf Schiphol.Foto: Inge Jacobs

Overal in Europa, behalve in Amsterdam, zijn de prijzen voor een taxirit op grote luchthavens gemiddeld met tien procent gestegen, ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de website vliegveldinfo.nl. 

De gemiddelde prijzen van taxiritten die van Schiphol naar het centrum van Amsterdam gaan, zijn hetzelfde gebleven. Guus Wantia, eigenaar van de website, vindt het moeilijk te verklaren waarom de taxiritten op Schiphol niet duurder zijn geworden.

Hij vermoedt dat het te maken heeft met het feit dat vorig jaar de tarieven al waren verhoogd. “In 2020 lagen de tarieven op ongeveer 45 euro. In 2021 is die prijs verhoogd naar 55 euro. Op dit moment zijn de tarieven gelijk aan de zomer van vorig jaar.”

De gemiddelde prijs voor een taxirit van Schiphol naar het centrum van Amsterdam, bedraagt gemiddeld zo’n 55 euro. Volgens Gamis el Bouakili, eigenaar van SchipholTaxi, is het niet verwonderlijk dat de prijzen in Nederland niet gestegen zijn, zoals in de andere Europese landen. “We zijn namelijk gehouden aan het wettelijk vastgestelde tarief. Dat wordt jaarlijks door de overheid bepaald. Die stijgen niet zomaar.”

Prijs per kilometer

Volgens het rapport ligt de prijs per kilometer tussen Schiphol en Amsterdam gemiddeld op zo’n 3,24 euro. Daarmee staat Schiphol in de bovenste regionen van de ranglijst. “Vooralsnog zijn wij als Nederland nog altijd een van de duurste taxilanden”, zegt El Bouakili dan ook. “Dat mag wat mij betreft wel wat minder.”

Het Europese gemiddelde voor een taxirit tussen luchthaven en stadscentrum ligt nu op 45 euro. De prijsstijging heeft vooral effect op de drukke luchthavens van grote Europese steden. Zo betaal je voor een taxirit vanaf Milaan Bergamo Airport, inmiddels 110 euro. Ook in München is de prijs flink gestegen. Voor een taxirit naar de Duitse stad vanaf het vliegveld, moet de reiziger gemiddeld zo’n 95 euro neerleggen.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

1 reactie op “Taxiprijzen op Europese luchthavens 10% gestegen, Schiphol uitzondering”

Peter Walgreen|25.08.22|11:02

Hier zijn de prijzen in 2 jaar van € 45.00 naar € 55.00 gegaan, dat is dan ongeveer dezelfde stijging als op andere luchthavens.
In 2 jaar een stijging van 21%.