3baq00, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
14 euro

FNV blij met nieuwe Europese richtlijn over minimumlonen: ‘Precies waar wij voor strijden’

FNV is dolblij met de nieuwe Europese richtlijn omtrent minimumlonen.Foto: Wikimedia Commons/3baq00

Het Europese Parlement (EP) heeft woensdag ingestemd met nieuwe wetgeving, die armoede in Europa moet bestrijden. Onderdeel daarvan is een nieuwe Europese richtlijn voor minimumlonen. Dat moet voor alle EU-lidstaten voortaan 60 procent van het mediaan inkomen zijn. Voor Nederland betekent deze nieuwe richtlijn dat het minimumloon 14 euro bruto per uur zou moeten bedragen.

FNV, die al langer pleit voor een minimumloon van 14 euro, is dan ook blij met de uitkomst van de stemming. “Precies waar wij als FNV met onze Voor14 campagne voor strijden”, zegt Petra Bolster, internationaal secretaris van FNV daarover. “We roepen het kabinet dan ook op deze richtlijn zo snel mogelijk om te zetten in nationale wetgeving.”

Zorgvervoer en taxi

Binnen de taxisector pleit FNV al langer voor een minimumloon van 14 euro. Dat is dan ook een van de eisen die de vakbond heeft ingebracht, tijdens de onderhandelingen over een nieuwe cao Zorgvervoer en Taxi. “Dat bedrag zit nu op ongeveer 12 euro”, zo legde FNV-onderhandelaar Meindert Gorter vorige maand uit. “Als je begint op veertien euro, gaat het hele loongebouw omhoog. En dat is ook nodig, gezien de huidige inflatie.”

FNV maakte vorige week zelfs bekend een ‘massa strategiebijeenkomst’ te organiseren voor chauffeurs. Zij kunnen daar hun stem laten horen over de collectieve vervolgstappen. “Te lang hebben werkgevers in zorgvervoer en taxi verwacht dat de chauffeurs lage lonen en onzekerheid accepteren. Genoeg is genoeg. Kom op 1 oktober en laat je stem horen over de collectieve vervolgstappen die we gaan nemen om de sector te verbeteren”, zo meldde de vakbond. De onderhandelingen voor een nieuwe cao Zorgvervoer en taxi worden op 23 september weer hervat.

Overweldigende meerderheid

De nieuwe richtlijn werd met een overweldigende meerderheid van 505 stemmen vóór, 92 stemmen tegen en 44 onthoudingen door het Europese Parlement aangenomen. Hoewel het vaststellen van minimumlonen een nationale bevoegdheid blijft, betekent de nieuwe richtlijn wel dat lidstaten ervoor moeten zorgen dat werknemers fatsoenlijk kunnen leven van de nationale minimumlonen, aldus het Europese Parlement.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “FNV blij met nieuwe Europese richtlijn over minimumlonen: ‘Precies waar wij voor strijden’”

Stef Bouwhuis|22.09.22|12:34

Alhoewel ik een groot voorstander ben van een hoger minimumloon, vind ik dat de FNV zich niet ‘dom’ moet voordoen.

Als je een sprong in het loon afdwingt, dan dwing je de werkgevers dat direct door te berekenen en dat kan met de huidige vorm van meerjarige aanbestedingen niet.

Als je dit niet in stappen doet, dan gaan bedrijven over de kop. Is dat de bedoeling van het FNV?

En sprongen leiden direct tot een loon/prijs spiraal waardoor alles duurder wordt. Is de volgende eis dan € 18?

FNV blij met nieuwe Europese richtlijn over minimumlonen: ‘Precies waar wij voor strijden’ | TaxiPro
3baq00, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
14 euro

FNV blij met nieuwe Europese richtlijn over minimumlonen: ‘Precies waar wij voor strijden’

FNV is dolblij met de nieuwe Europese richtlijn omtrent minimumlonen.Foto: Wikimedia Commons/3baq00

Het Europese Parlement (EP) heeft woensdag ingestemd met nieuwe wetgeving, die armoede in Europa moet bestrijden. Onderdeel daarvan is een nieuwe Europese richtlijn voor minimumlonen. Dat moet voor alle EU-lidstaten voortaan 60 procent van het mediaan inkomen zijn. Voor Nederland betekent deze nieuwe richtlijn dat het minimumloon 14 euro bruto per uur zou moeten bedragen.

FNV, die al langer pleit voor een minimumloon van 14 euro, is dan ook blij met de uitkomst van de stemming. “Precies waar wij als FNV met onze Voor14 campagne voor strijden”, zegt Petra Bolster, internationaal secretaris van FNV daarover. “We roepen het kabinet dan ook op deze richtlijn zo snel mogelijk om te zetten in nationale wetgeving.”

Zorgvervoer en taxi

Binnen de taxisector pleit FNV al langer voor een minimumloon van 14 euro. Dat is dan ook een van de eisen die de vakbond heeft ingebracht, tijdens de onderhandelingen over een nieuwe cao Zorgvervoer en Taxi. “Dat bedrag zit nu op ongeveer 12 euro”, zo legde FNV-onderhandelaar Meindert Gorter vorige maand uit. “Als je begint op veertien euro, gaat het hele loongebouw omhoog. En dat is ook nodig, gezien de huidige inflatie.”

FNV maakte vorige week zelfs bekend een ‘massa strategiebijeenkomst’ te organiseren voor chauffeurs. Zij kunnen daar hun stem laten horen over de collectieve vervolgstappen. “Te lang hebben werkgevers in zorgvervoer en taxi verwacht dat de chauffeurs lage lonen en onzekerheid accepteren. Genoeg is genoeg. Kom op 1 oktober en laat je stem horen over de collectieve vervolgstappen die we gaan nemen om de sector te verbeteren”, zo meldde de vakbond. De onderhandelingen voor een nieuwe cao Zorgvervoer en taxi worden op 23 september weer hervat.

Overweldigende meerderheid

De nieuwe richtlijn werd met een overweldigende meerderheid van 505 stemmen vóór, 92 stemmen tegen en 44 onthoudingen door het Europese Parlement aangenomen. Hoewel het vaststellen van minimumlonen een nationale bevoegdheid blijft, betekent de nieuwe richtlijn wel dat lidstaten ervoor moeten zorgen dat werknemers fatsoenlijk kunnen leven van de nationale minimumlonen, aldus het Europese Parlement.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “FNV blij met nieuwe Europese richtlijn over minimumlonen: ‘Precies waar wij voor strijden’”

Stef Bouwhuis|22.09.22|12:34

Alhoewel ik een groot voorstander ben van een hoger minimumloon, vind ik dat de FNV zich niet ‘dom’ moet voordoen.

Als je een sprong in het loon afdwingt, dan dwing je de werkgevers dat direct door te berekenen en dat kan met de huidige vorm van meerjarige aanbestedingen niet.

Als je dit niet in stappen doet, dan gaan bedrijven over de kop. Is dat de bedoeling van het FNV?

En sprongen leiden direct tot een loon/prijs spiraal waardoor alles duurder wordt. Is de volgende eis dan € 18?