Uber afbeelding ter illustratie
Samenwerkingsverband

Belgische transportvakbond en Uber sluiten “historische” deal voor duizenden chauffeurs

Foto ter illustratie. Foto: Pixabay/freestock-photos

De Belgische transportvakbond ABVV-BTB en Uber hebben en samenwerking aangekondigd om de arbeidsomstandigheden te verbeteren voor duizenden chauffeurs die gebruik maken van de Uber-app in België. De overeenkomst is de eerste in zijn soort binnen de EU. Uber erkent ABVV-BTB als vertegenwoordiger voor alle chauffeurs die de Uber-app in België gebruiken.

De overeenkomst die vandaag is ondertekend, biedt chauffeurs nog meer bescherming, aangezien Uber en ABVV-BTB samenwerken om de toekomst van platformwerk te verbeteren door middel van sociale dialoog. De chauffeurs krijgen een nog duidelijkere stem binnen Uber, omdat ABVV-BTB belangrijke ontwikkelingen mede vorm gaat geven middels sociale dialoog met het management van Uber en daarnaast een prominente fysieke aanwezigheid krijgt in Uber’s Driver Hub. Chauffeurs behouden de vrijheid om te kiezen of, waar en wanneer ze rijden, en kunnen tegelijkertijd kiezen om zich door ABVV-BTB te laten vertegenwoordigen. Met deze samenwerking treedt ABVV-BTB op als een moderne vakbond en vertegenwoordigt het de belangen van alle chauffeurs, ongeacht hun statuut.

Arbeidsomstandigheden bevorderen

Het akkoord moet de arbeidsomstandigheden bevorderen. Het ABVV-BTB zal met Uber samenwerken op thema’s die van belang zijn bij platformwerk, waaronder de ervaring met het werken met de Uber-app, en de gezondheid en veiligheid van chauffeurs.

Dit artikel verscheen eerder op zustervakblad TaxiPro.be. Lees hier het volledige artikel. 

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Matthias Vanheerentals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.