FNV
Zorgvervoer en Taxi

Nog geen zicht op akkoord in leerlingenvervoer

Stakende FNV-leden. Foto ter illustratie. Foto: Sander van Vliet

De dreiging van nieuwe stakingen in het leerlingen- en zorgvervoer is nog niet uit de lucht. Leden van vakbond FNV legden anderhalve week geleden het werk weer neer om meer uit de cao-onderhandelingen te halen. Sindsdien hebben de vakbond en de werkgevers, verenigd in KNV Zorgvervoer en Taxi, nog niet met elkaar gesproken en zijn er ook nog geen nieuwe gesprekken gepland. Dat laten de beide partijen weten.

Volgens FNV zit er “niet veel schot” in de zaak. “We kijken wat de volgende stap gaat worden. Of dat nieuwe acties zijn, weten we niet, dat wordt nog bekeken. De werkgevers zullen een stap richting ons moeten doen. Zolang ze dat niet willen, heeft het geen zin om te praten”, zegt een woordvoerder van de vakbond.

De cao in het leerlingen- en zorgvervoer geldt onder meer voor chauffeurs die kinderen van hun huis naar het speciaal onderwijs of de dagbesteding en weer terug naar huis brengen. Deze kinderen kunnen bijvoorbeeld autisme, ADHD of het syndroom van Down hebben.

CNV accepteerde nieuw cao-voorstel

Half november hielden chauffeurs van de FNV en CNV een regionale staking in Noord-Holland, Overijssel, Gelderland en Zeeland. Daarna spraken de vakbonden met de werkgevers en kwam er een nieuw cao-voorstel. De CNV accepteerde dat, de FNV wees het bod af en hield daarna een nieuwe actiedag, verspreid over het hele land. “De FNV heeft niet bewogen”, laat KNV daarover weten. “Wij gaan rustig door met de CNV, met wie we een akkoord hebben. Wij gaan verder met wat we met hen hebben afgesproken.”

In een eerder statement liet de werkgeversorganisatie weten het te betreuren dat FNV niet instemde met het cao-voorstel van half november. “Het is erg jammer dat FNV niet aan boord is”, zei KNV-voorzitter Bertho Eckhardt daar destijds over.

Blik op de toekomst

Ook is KNV van mening dat stakingen niets oplossen, nu er een cao-akkoord op tafel ligt. “Staken is een recht en dat betwist ik ook niet, maar ik zet wel vraagtekens bij een staking wanneer er een cao-akkoord ligt. We hebben flink in de richting van de vakbondseisen bewogen, terwijl ook de werkgevers met de rug tegen de muur staan door de gestegen inflatie, hoge brandstofkosten en de nasleep van corona. CNV heeft dit ingezien en geoordeeld dat de blik nu op de toekomst moet. Zij nemen hun verantwoordelijkheid. Hopelijk sluit FNV zich hierbij aan”, aldus Eckhardt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Nog geen zicht op akkoord in leerlingenvervoer | TaxiPro
FNV
Zorgvervoer en Taxi

Nog geen zicht op akkoord in leerlingenvervoer

Stakende FNV-leden. Foto ter illustratie. Foto: Sander van Vliet

De dreiging van nieuwe stakingen in het leerlingen- en zorgvervoer is nog niet uit de lucht. Leden van vakbond FNV legden anderhalve week geleden het werk weer neer om meer uit de cao-onderhandelingen te halen. Sindsdien hebben de vakbond en de werkgevers, verenigd in KNV Zorgvervoer en Taxi, nog niet met elkaar gesproken en zijn er ook nog geen nieuwe gesprekken gepland. Dat laten de beide partijen weten.

Volgens FNV zit er “niet veel schot” in de zaak. “We kijken wat de volgende stap gaat worden. Of dat nieuwe acties zijn, weten we niet, dat wordt nog bekeken. De werkgevers zullen een stap richting ons moeten doen. Zolang ze dat niet willen, heeft het geen zin om te praten”, zegt een woordvoerder van de vakbond.

De cao in het leerlingen- en zorgvervoer geldt onder meer voor chauffeurs die kinderen van hun huis naar het speciaal onderwijs of de dagbesteding en weer terug naar huis brengen. Deze kinderen kunnen bijvoorbeeld autisme, ADHD of het syndroom van Down hebben.

CNV accepteerde nieuw cao-voorstel

Half november hielden chauffeurs van de FNV en CNV een regionale staking in Noord-Holland, Overijssel, Gelderland en Zeeland. Daarna spraken de vakbonden met de werkgevers en kwam er een nieuw cao-voorstel. De CNV accepteerde dat, de FNV wees het bod af en hield daarna een nieuwe actiedag, verspreid over het hele land. “De FNV heeft niet bewogen”, laat KNV daarover weten. “Wij gaan rustig door met de CNV, met wie we een akkoord hebben. Wij gaan verder met wat we met hen hebben afgesproken.”

In een eerder statement liet de werkgeversorganisatie weten het te betreuren dat FNV niet instemde met het cao-voorstel van half november. “Het is erg jammer dat FNV niet aan boord is”, zei KNV-voorzitter Bertho Eckhardt daar destijds over.

Blik op de toekomst

Ook is KNV van mening dat stakingen niets oplossen, nu er een cao-akkoord op tafel ligt. “Staken is een recht en dat betwist ik ook niet, maar ik zet wel vraagtekens bij een staking wanneer er een cao-akkoord ligt. We hebben flink in de richting van de vakbondseisen bewogen, terwijl ook de werkgevers met de rug tegen de muur staan door de gestegen inflatie, hoge brandstofkosten en de nasleep van corona. CNV heeft dit ingezien en geoordeeld dat de blik nu op de toekomst moet. Zij nemen hun verantwoordelijkheid. Hopelijk sluit FNV zich hierbij aan”, aldus Eckhardt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.