ANP - CBR
Taxivervoer

CBR neemt recordaantal examens af, slagingspercentage beroepsexamens het hoogst

Het CBR in Amsterdam. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Harold Versteeg

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft sinds begin dit jaar een miljoen theorie-examens afgenomen. Ook zijn tot nu toe zo’n 700.000 praktijkexamens afgelegd. Dat zijn er meer dan vorig jaar, toen het er nog zo’n 580.000 waren. Volgens het CBR is dat voor beide examens een record. 

“Een miljoen examens betekent jammer genoeg niet dat het CBR ook een miljoen geslaagde kandidaten aflevert”, zegt Ed Eering van het CBR daarover. Saillant detail daarbij is dat volgens hem maar 40 procent van de kandidaten slaagt voor hun examen, terwijl het slagingspercentage bij mensen die een beroepsexamen afleggen, zoals taxi- of buschauffeur, veel hoger ligt (60 procent). “We hebben sterk het vermoeden dat veel mensen het examen onderschatten en sommigen denken dat ze wel een gokje kunnen wagen”, aldus Eering.

Onderschatting

Volgens het CBR is het verschil in slagingspercentage eenvoudig te verklaren. Mensen die opgaan voor een beroepsexamen bereiden zich over het algemeen beter daarop voor. “We zien bij het examen voor het B-rijbewijs, dat er nogal eens sprake is van onderschatting als het gaat over de zwaarte van het examen”, legt een woordvoerder uit. “Mensen die een beroepsexamen afleggen zijn vaak ook wat ouder. Die groep bereidt zich gewoonweg beter voor. Daardoor is het slagingspercentage ook een stuk hoger.”

Duik de boeken in

Op de vraag hoe mensen die opgaan voor hun beroepsexamen, zoals taxichauffeurs, hun slagingskans kunnen vergroten, antwoordt de woordvoerder: “leren. Duik gewoon de boeken in. Je kunt namelijk heel veel vanuit zelfstudie doen. Ook het oefenen van de vragen helpt. Steek tijd in het leren en oefen veel”, zo adviseert de CBR-woordvoerder.

Tot en met november hebben volgens CBR dit jaar 10.297 mensen theorie examen Taxi gedaan. Het slagingspercentage lag daarbij op 58 procent.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

CBR neemt recordaantal examens af, slagingspercentage beroepsexamens het hoogst | TaxiPro
ANP - CBR
Taxivervoer

CBR neemt recordaantal examens af, slagingspercentage beroepsexamens het hoogst

Het CBR in Amsterdam. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Harold Versteeg

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft sinds begin dit jaar een miljoen theorie-examens afgenomen. Ook zijn tot nu toe zo’n 700.000 praktijkexamens afgelegd. Dat zijn er meer dan vorig jaar, toen het er nog zo’n 580.000 waren. Volgens het CBR is dat voor beide examens een record. 

“Een miljoen examens betekent jammer genoeg niet dat het CBR ook een miljoen geslaagde kandidaten aflevert”, zegt Ed Eering van het CBR daarover. Saillant detail daarbij is dat volgens hem maar 40 procent van de kandidaten slaagt voor hun examen, terwijl het slagingspercentage bij mensen die een beroepsexamen afleggen, zoals taxi- of buschauffeur, veel hoger ligt (60 procent). “We hebben sterk het vermoeden dat veel mensen het examen onderschatten en sommigen denken dat ze wel een gokje kunnen wagen”, aldus Eering.

Onderschatting

Volgens het CBR is het verschil in slagingspercentage eenvoudig te verklaren. Mensen die opgaan voor een beroepsexamen bereiden zich over het algemeen beter daarop voor. “We zien bij het examen voor het B-rijbewijs, dat er nogal eens sprake is van onderschatting als het gaat over de zwaarte van het examen”, legt een woordvoerder uit. “Mensen die een beroepsexamen afleggen zijn vaak ook wat ouder. Die groep bereidt zich gewoonweg beter voor. Daardoor is het slagingspercentage ook een stuk hoger.”

Duik de boeken in

Op de vraag hoe mensen die opgaan voor hun beroepsexamen, zoals taxichauffeurs, hun slagingskans kunnen vergroten, antwoordt de woordvoerder: “leren. Duik gewoon de boeken in. Je kunt namelijk heel veel vanuit zelfstudie doen. Ook het oefenen van de vragen helpt. Steek tijd in het leren en oefen veel”, zo adviseert de CBR-woordvoerder.

Tot en met november hebben volgens CBR dit jaar 10.297 mensen theorie examen Taxi gedaan. Het slagingspercentage lag daarbij op 58 procent.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.