ANP - Uber-chauffeurs protesteren voor hoofdkantoor
Donderdag

FNV: chauffeurs houden picknick voor Uber-hoofdkantoor

Amsterdam 07-02-2023. Uber chauffeurs voerden vorige week ook al actie. Ze eisten een redelijk inkomen en respect. ANP/Hollandse Hoogte/Nico Garstman

Taxichauffeurs die ritten rijden voor Uber, organiseren donderdag een picknick op de stoep bij het Uber-hoofdkantoor in Amsterdam. Dat meldt FNV. Volgens de vakbond doen de chauffeurs dat om aandacht te vragen voor de problemen waar ze momenteel mee te maken hebben. Zo zijn de chauffeurs onder meer van mening dat ze te weinig verdienen.

“Uber-chauffeurs verdienen te weinig om van rond te komen, worden zonder reden geblokkeerd van de app en hebben door hun schijnzzp-status geen zekerheden als vakantie- en ziektegeld of opbouw van pensioen”, zegt Amrit Sewgobind, bestuurder FNV Platformwerk, daarover.

Niet alleen voor chauffeurs

De picknick is echter niet alleen voor de chauffeurs zelf, maar ook voor voorbijgangers en mensen van het Uber-kantoor. “De taxichauffeurs merken dat veel klanten geen idee hebben van hun situatie. Door op deze manier met ze in gesprek te gaan, hopen ze dat te veranderen. Dat zelfde geldt voor het kantoorpersoneel van Uber. Ook die weten misschien niet helemaal wat het betekent om Uber-chauffeur te zijn”, aldus Sewgobind. Naast voorbijgangers en kantoorpersoneel, hopen de chauffeurs dat ook de directie van Uber bij de picknick zal aanschuiven.

Daarnaast laat de vakbond weten dat de Uber-chauffeurs met deze actie ook hun collega’s uit het zorg- en leerlingenvervoer een hart onder de riem steken. Zij staken aankomende vrijdag en zaterdag. “Samen strijden al deze taxichauffeurs voor betere arbeidsvoorwaarden”, aldus Sewgobind.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat FNV een demonstratie organiseert voor de deuren van het Uber-hoofdkantoor. Vorige week vond daar ook al een protest plaats, waar zo’n honderd chauffeurs aan deelnamen. Verschillende actievoerders gaven aan meer te willen verdienen en beter behandeld willen worden door het taxiplatform. “Ik kan niet eens meer normaal boodschappen doen”, zei een van de betogers daarover.

Uber liet vorige week in een reactie aan ANP weten dat de vork heel anders in de steel zit. “Ze zijn er het afgelopen jaar maar liefst gemiddeld 35 procent op vooruitgegaan. Het is belangrijk dat er naar chauffeurs wordt geluisterd. Terwijl wij met hen in gesprek zijn, is FNV bezig met een campagne vol onwaarheden, waarbij volledig voorbij wordt gegaan aan het feit dat 94 procent van de chauffeurs niet in loondienst wil.”

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “FNV: chauffeurs houden picknick voor Uber-hoofdkantoor”

Ali Ates|16.02.23|14:51

Zo te zien is FNV vakbond een echte cartel die niet luistert naar de echte zzp taxiondernemingen maar naar de oplichter chauffeurs en grensoverschrijdende taxi chauffeurs die vaak geblokkeerd worden door hun wan gedrag.

Geen boodschappen kunnen doen 😂 taxichauffeurs die in loondienst zitten kunnen michien minder boodschappen doen met een minimum taxi cao loon .

Stop met onzin verhalen platform taxi centrales hebben de hoogste omzet al jaren.

Stop stop ✋ FNV onzin verhalen