FNV
Verkiezingen

Bonden vervoeren mensen tijdens staking naar stembureau

FNV Foto: Olivier Smits

Vakbonden FNV en CNV hebben meldpunten ingericht om mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer deze woensdag naar het stemlokaal te vervoeren. Met het meldpunt willen de bonden reizigers tegemoetkomen die door de staking in het streekvervoer de stembusgang onmogelijk wordt gemaakt. Beide meldpunten zijn inmiddels in de lucht.

Het gaat bijvoorbeeld om mensen die slecht ter been zijn of een beperking hebben. FNV en CNV richten de meldpunten ieder op eigen wijze in. Hulpbehoevenden kunnen FNV bijvoorbeeld bellen via hun contactcenter. CNV kiest ervoor om mensen een formulier op de website te laten invullen. Vervolgens proberen de bonden vervoer te regelen, waarbij een woordvoerder van CNV spreekt over maatwerk.

Taxi

Beide bonden kijken daarvoor naar hun eigen leden die bijvoorbeeld persoonlijk vervoer kunnen aanbieden. Maar ook een taxi waarvan de kosten worden vergoed behoort tot de mogelijkheden, laat CNV weten. “Het kan zijn dat wij een taxi voor iemand boeken”, laat een woordvoerder van CNV desgevraagd weten aan TaxiPro. “Maar dat is natuurlijk ook een kwestie van hoe laat en waar. Wat ook kan is dat iemand zelf een taxi boekt en het bonnetje daarvan bij ons declareert. Dat zou ook nog een mogelijkheid kunnen zijn.”

Tot nu toe heeft slechts één persoon gebruik gemaakt van het formulier op de website van CNV. “Het is natuurlijk ook kort dag”, zegt de CNV-woordvoerder daarover. “Ik denk daarom dat heel veel mensen op andere manieren, bijvoorbeeld via hun eigen netwerk, al iets geregeld hebben.”

Een woordvoerster van FNV kan nog niets zeggen over het aantal meldingen, omdat het meldpunt nog niet zo lang in de lucht is. “Per persoon willen we kijken naar een passende oplossing. Daarbij wordt ook gevraagd welke buslijn de melder genomen zou hebben”, legt de woordvoerster uit.

Onvrede

Medewerkers in het streekvervoer staken woensdag, de dag van de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Na die dag worden de stakingen opgeschort tot 24 maart, is dinsdag bekendgemaakt tijdens een landelijke manifestatie van vakbonden FNV en CNV in Utrecht. In eerste instantie zou ook de staking op verkiezingsdag niet doorgaan, maar dat idee stuitte op veel onvrede bij de mensen die aanwezig waren bij de manifestatie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Bonden vervoeren mensen tijdens staking naar stembureau | TaxiPro
FNV
Verkiezingen

Bonden vervoeren mensen tijdens staking naar stembureau

FNV Foto: Olivier Smits

Vakbonden FNV en CNV hebben meldpunten ingericht om mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer deze woensdag naar het stemlokaal te vervoeren. Met het meldpunt willen de bonden reizigers tegemoetkomen die door de staking in het streekvervoer de stembusgang onmogelijk wordt gemaakt. Beide meldpunten zijn inmiddels in de lucht.

Het gaat bijvoorbeeld om mensen die slecht ter been zijn of een beperking hebben. FNV en CNV richten de meldpunten ieder op eigen wijze in. Hulpbehoevenden kunnen FNV bijvoorbeeld bellen via hun contactcenter. CNV kiest ervoor om mensen een formulier op de website te laten invullen. Vervolgens proberen de bonden vervoer te regelen, waarbij een woordvoerder van CNV spreekt over maatwerk.

Taxi

Beide bonden kijken daarvoor naar hun eigen leden die bijvoorbeeld persoonlijk vervoer kunnen aanbieden. Maar ook een taxi waarvan de kosten worden vergoed behoort tot de mogelijkheden, laat CNV weten. “Het kan zijn dat wij een taxi voor iemand boeken”, laat een woordvoerder van CNV desgevraagd weten aan TaxiPro. “Maar dat is natuurlijk ook een kwestie van hoe laat en waar. Wat ook kan is dat iemand zelf een taxi boekt en het bonnetje daarvan bij ons declareert. Dat zou ook nog een mogelijkheid kunnen zijn.”

Tot nu toe heeft slechts één persoon gebruik gemaakt van het formulier op de website van CNV. “Het is natuurlijk ook kort dag”, zegt de CNV-woordvoerder daarover. “Ik denk daarom dat heel veel mensen op andere manieren, bijvoorbeeld via hun eigen netwerk, al iets geregeld hebben.”

Een woordvoerster van FNV kan nog niets zeggen over het aantal meldingen, omdat het meldpunt nog niet zo lang in de lucht is. “Per persoon willen we kijken naar een passende oplossing. Daarbij wordt ook gevraagd welke buslijn de melder genomen zou hebben”, legt de woordvoerster uit.

Onvrede

Medewerkers in het streekvervoer staken woensdag, de dag van de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Na die dag worden de stakingen opgeschort tot 24 maart, is dinsdag bekendgemaakt tijdens een landelijke manifestatie van vakbonden FNV en CNV in Utrecht. In eerste instantie zou ook de staking op verkiezingsdag niet doorgaan, maar dat idee stuitte op veel onvrede bij de mensen die aanwezig waren bij de manifestatie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.