Besseling Vervoert, TESLA, touringcars

Aangiftes rondom smeergeld bij NS-vervoer touringcars

Een medewerker van de Jan de Wit Groep zou in totaal 30.000 euro aan smeergeld hebben ontvangen vanuit branchegenoot Besseling om touringcarritten in rekening te brengen die nooit daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Het gaat om vervangend busvervoer in opdracht van de NS. Jan de Wit Groep heeft zelf aangifte gedaan tegen de medewerker, die inmiddels ontslagen is. Besseling geeft aan dat in de periode dat dit gebeurde een interim-bestuurder aan het roer van het bedrijf stond. Ook die persoon is enige tijd geleden ontslagen.

Het AD Amersfoortse Courant heeft de hele zaak op basis van eigen onderzoek in de openbaarheid gebracht. Het was zelfs de melding van deze krant bij de Jan de Wit Groep die de zaak aan het rollen bracht. Jan de Wit rijdt in opdracht van de NS vervangend busvervoer bij stremmingen op het spoor. Daarvoor worden niet alleen de eigen touringcars ingezet, maar ook die van andere touringcaroperators. Eén van deze ‘onderaannemers’ is Besseling uit Amersfoort. Dit bedrijf zag zich onlangs genoodzaakt zijn taxiactiviteiten failliet te laten gaan, maar houdt zich nog wel met onder meer touringcarvervoer bezig.

Geld in ontvangst genomen

Uit documenten blijkt dat er in een maand tijd in totaal 30.000 euro is overgemaakt vanuit Besseling naar de privérekening van een medewerker van de Jan de Wit Groep. Die persoon heeft aan zijn werkgever bekend de 30.000 euro te hebben gekregen, al kon hij niet goed verklaren waarom. Hij regelde dat er bij ongeplande stremmingen op het spoor zo snel mogelijk vervangende touringcars werden ingezet. Vanwege zijn bekentenis is de medewerker op staande voet ontslagen.

De Jan de Wit Groep doet aangifte van fraude bij het Openbaar Ministerie en reageert middels een persbericht op de kwestie. “Uit onafhankelijk forensisch onderzoek blijkt dat de ontslagen medewerker geld heeft gevraagd en aangenomen van een busonderneming die namens Jan de Wit Groep bussen aan NS levert. Nader onderzoek is gaande naar de aard en omvang, alsook naar de vraag of en in hoeverre Jan de Wit groep en/of NS zijn benadeeld.” Mocht er schade zijn, dan zal de Jan de Wit Groep deze vergoeden aan de NS.

Alle medewerking

Walter de Wit, directeur van de Jan de Wit groep, verklaart het volgende: “Wij zijn enorm geschrokken, nog nooit in onze 95-jarige geschiedenis hebben wij zoiets meegemaakt. Het OM is door ons geïnformeerd om deze fraude tot op de bodem uit te zoeken. Wij zijn een dienstverlener die betrouwbaarheid en kwaliteit hoog in het vaandel heeft. Wij verlenen het OM alle medewerking. Ook heb ik meteen onze opdrachtgever NS op de hoogte gebracht.”

Interim-bestuurder

Besseling reageert eveneens op het artikel in AD Amersfoortse Courant. “Besseling Groep doet thans onderzoek naar de gebeurtenissen die door de Amersfoortse Courant worden genoemd en welke  zouden hebben plaatsgevonden in de periode dat de familie Besseling een (interim) bestuurder had aangesteld. Deze (interim) bestuurder voerde de dagelijkse leiding binnen Besseling Groep.”

Besseling heeft deze bestuurder eind september 2017 met onmiddellijke ingang ontslagen. “De inhoud van het artikel wordt meegenomen in het onderzoek naar het (dis)functioneren van de (interim) bestuurder. Tegen deze bestuurder heeft Besseling Groep reeds strafrechtelijke aangifte gedaan.” Besseling geeft verder aan samen met de Jan de Wit Groep op te trekken in het onderzoek naar het handelen van de medewerker die het geld in ontvangst heeft genomen.

Lees ook: Touringcarbedrijven gedupeerd door oplichtende ‘bedrijvendokter’

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.