Touringcar Schiedam

Sector boos om duurdere tachograafkaart

Bron: TaxiPro (VK)

Brancheverenigingen KNV, TLN en evofenedex vinden het “onbegrijpelijk en onacceptabel” dat Kiwa de prijzen voor tachogaafkaarten in 2020 opnieuw wil verhogen. Volgens de organisaties presteert Kiwa te slecht om zijn producten duurder te maken en heeft de verantwoordelijke minister juist een prijsverlaging toegezegd.

KNV, TLN en evofenedex laten regelmatig van zich horen als het gaat om de tachograafkaarten voor touringcars en vrachtwagens. Voor 2019 werden de tarieven door Kiwa al verhoogd en er werd gepoogd dit terug te laten draaien, maar minister Cora van Nieuwenhuizen zag daar geen reden voor. Vervolgens kwam het advies aan ondernemers om hun kaarten in het buitenland te kopen, waar de tarieven voor hetzelfde product vaak veel lager zijn. Voor de vervoerders van mensen en goederen is namelijk niet alleen de prijsverhoging een probleem, maar ook het feit dat Kiwa op zich al veel te hoge prijzen voor de kaarten zou rekenen.

Al veel te duur

Recent eisten de drie clubs ook dat de minister zou ingrijpen bij Kiwa, omdat deze organisatie fout op fout zou stapelen en de prijzen van de kaarten onnodig hoog zou houden. Dat die in 2020 opnieuw duurder lijken te worden, is voor hen daarom onbegrijpelijk en onacceptabel. De verhoging is slechts 1 euro, waardoor de prijs op 101 euro komt. Vooral het feit dat een in de ogen van de gebruikers al veel te duur en verplicht product nog meer gaat kosten, maakt KNV, TLN en evofenedex boos.

“Minister van Nieuwenhuizen gaf in juni aan dat een prijsverlaging tot stand moet komen aan de hand van een (al in 2016 aangekondigd) ‘tarievenstelsel’ voor tachograafkaarten en verschillende andere documenten. De minister liet onderzoek verrichten naar de tarieven in andere Europese landen. Dit onderzoek zou deze zomer klaar zijn, zei ze in juni. Later gaf ze aan dat het onderzoek toch pas na de zomer klaar zou zijn. De resultaten van het onderzoek zijn er nog steeds niet.”

Fouten

TLN heeft daarom maar zelf een onderzoek gedaan waaruit naar voren kwam dat de tachograafkaarten in Nederland gemiddeld 70 procent duurder zijn dan in andere Europese landen. In 24 EU-lidstaten zijn de kaarten goedkoper. Daarnaast horen de organisaties van hun leden al jaren dat Kiwa veel fouten zou maken waar ook de minister weet van heeft. Ingrijpen bij het bedrijf dat de kaarten verstrekt is volgens de drie brancheverenigingen dan ook noodzakelijk.

Tijdens Taxi Expo 2019, op donderdag 10 oktober in Houten, wordt onder meer een workshop verzorgd over arbeidsrecht voor touringcarbedrijven. Beurs en workshops zijn voor mensen die werken in de touringcarbranche gratis te bezoeken. Vraag daarom nu je gratis toegangskaart aan.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.