FNV-demonstratie
Bekendmaking

Vakbonden: touringcarstaking op Stationsplein Ede-Wageningen

Stakende FNV-leden. Foto ter illustratie. Foto: ProMedia/Sander van Vliet

Werknemers van touringcarbedrijven die aangesloten zijn bij vakbonden FNV en CNV Vakmensen, leggen op woensdag 26 oktober hun werk neer. De staking vindt plaats op Stationsplein Ede-Wageningen, zo maken de vakbonden vandaag bekend. Touringcarchauffeurs leggen op die dag hun werk neer, omdat er nog steeds geen akkoord is bereikt over een nieuwe cao Besloten Busvervoer.

Vanaf 09.30 uur kunnen chauffeurs zich melden bij de manifestatie. De staking gaat om 10.00 uur van start en duurt tot 12.00 uur.

De vakbonden organiseren deze staking, omdat er nog steeds geen akkoord is bereikt over een nieuwe cao. Volgens CNV Vakmensen heeft dat verschillende gevolgen. “Dat betekent dat er landelijk geen loonsverhogingen zijn ingevoerd, geen reiskostenvergoeding, geen afschaffing van de 5/6-regeling en ga zo maar door”, zegt de vakbond daarover. “En wie is uiteindelijk de dupe? Alle touringcarchauffeurs. Ook de parttimer en uitzendkracht die rijdt.” Daarom roept CNV touringcarchauffeurs op zich aan te sluiten bij de manifestatie. “Dit is het moment om iets te veranderen in de sector.”

Hinder

Volgens CNV Vakmensen zullen heel wat mensen hinder ondervingen van de staking. “Er zijn namelijk genoeg mensen die gebruik maken van de touringcar en die zullen 26 oktober lijden onder deze actie. We vragen deze mensen dan ook vanuit solidariteit te komen naar de manifestatie. Die lieve, vrolijke, gezellig en hardwerkende chauffeur die de bus rijdt, krijgt niet wat die verdient. Als dat zo door gaat, dan stappen ze allemaal over naar het openbaar vervoer. Dat zou toch doodzonde zijn?”, zo vraagt de vakbond zich hardop af.

Met deze actie hopen de bonden naar eigen zeggen de werkgevers weer aan de onderhandelingstafel te krijgen, om afspraken te maken die gedragen kunnen worden door de chauffeurs. “Dan kunnen we voorkomen dat de bussen dit jaar nog vaker gaan uitvallen”, zo besluit CNV.

Verbijstering

Eerder deze maand liet Busvervoer Nederland (BVN) weten verbijsterd te zijn over het feit dat de vakbonden hun cao-eindbod hebben afgewezen. De werkgevers boden een loonsverhoging van 15 procent, uitgesmeerd over twee jaar. “Het is echt een uitstekend bod”, zo liet BVN-voorzitter Bertho Eckhardt destijds weten. “We gaan met het bod verder dan andere cao’s die nu in andere sectoren wel worden afgesloten en we bieden meer dan de kerninflatie.”

Ook Carlo Cahn, secretaris van BVN, was verbijsterd over het besluit van de vakbonden. Volgens Cahn is het mislukken van de onderhandelingen, te wijten aan de houding van de vakbonden. “Bij een normale onderhandeling probeer je tot elkaar te komen. Hier bleef het bij een herhaling van eisen”, zei hij daar destijds over. “Vakbonden hebben van het begin af aan gekoerst op confrontatie en acties.”

“Op deze manier stevenen we af op een een cao-loos tijdperk”, waarschuwde Cahn. “Ondernemers gaan straks concurreren op arbeidsvoorwaarden. Dat kan nooit de bedoeling zijn van de vakbonden. Daar strijden ze immers al jarenlang tegen”, zo besloot de BVN-secretaris.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Vakbonden: touringcarstaking op Stationsplein Ede-Wageningen | TaxiPro
FNV-demonstratie
Bekendmaking

Vakbonden: touringcarstaking op Stationsplein Ede-Wageningen

Stakende FNV-leden. Foto ter illustratie. Foto: ProMedia/Sander van Vliet

Werknemers van touringcarbedrijven die aangesloten zijn bij vakbonden FNV en CNV Vakmensen, leggen op woensdag 26 oktober hun werk neer. De staking vindt plaats op Stationsplein Ede-Wageningen, zo maken de vakbonden vandaag bekend. Touringcarchauffeurs leggen op die dag hun werk neer, omdat er nog steeds geen akkoord is bereikt over een nieuwe cao Besloten Busvervoer.

Vanaf 09.30 uur kunnen chauffeurs zich melden bij de manifestatie. De staking gaat om 10.00 uur van start en duurt tot 12.00 uur.

De vakbonden organiseren deze staking, omdat er nog steeds geen akkoord is bereikt over een nieuwe cao. Volgens CNV Vakmensen heeft dat verschillende gevolgen. “Dat betekent dat er landelijk geen loonsverhogingen zijn ingevoerd, geen reiskostenvergoeding, geen afschaffing van de 5/6-regeling en ga zo maar door”, zegt de vakbond daarover. “En wie is uiteindelijk de dupe? Alle touringcarchauffeurs. Ook de parttimer en uitzendkracht die rijdt.” Daarom roept CNV touringcarchauffeurs op zich aan te sluiten bij de manifestatie. “Dit is het moment om iets te veranderen in de sector.”

Hinder

Volgens CNV Vakmensen zullen heel wat mensen hinder ondervingen van de staking. “Er zijn namelijk genoeg mensen die gebruik maken van de touringcar en die zullen 26 oktober lijden onder deze actie. We vragen deze mensen dan ook vanuit solidariteit te komen naar de manifestatie. Die lieve, vrolijke, gezellig en hardwerkende chauffeur die de bus rijdt, krijgt niet wat die verdient. Als dat zo door gaat, dan stappen ze allemaal over naar het openbaar vervoer. Dat zou toch doodzonde zijn?”, zo vraagt de vakbond zich hardop af.

Met deze actie hopen de bonden naar eigen zeggen de werkgevers weer aan de onderhandelingstafel te krijgen, om afspraken te maken die gedragen kunnen worden door de chauffeurs. “Dan kunnen we voorkomen dat de bussen dit jaar nog vaker gaan uitvallen”, zo besluit CNV.

Verbijstering

Eerder deze maand liet Busvervoer Nederland (BVN) weten verbijsterd te zijn over het feit dat de vakbonden hun cao-eindbod hebben afgewezen. De werkgevers boden een loonsverhoging van 15 procent, uitgesmeerd over twee jaar. “Het is echt een uitstekend bod”, zo liet BVN-voorzitter Bertho Eckhardt destijds weten. “We gaan met het bod verder dan andere cao’s die nu in andere sectoren wel worden afgesloten en we bieden meer dan de kerninflatie.”

Ook Carlo Cahn, secretaris van BVN, was verbijsterd over het besluit van de vakbonden. Volgens Cahn is het mislukken van de onderhandelingen, te wijten aan de houding van de vakbonden. “Bij een normale onderhandeling probeer je tot elkaar te komen. Hier bleef het bij een herhaling van eisen”, zei hij daar destijds over. “Vakbonden hebben van het begin af aan gekoerst op confrontatie en acties.”

“Op deze manier stevenen we af op een een cao-loos tijdperk”, waarschuwde Cahn. “Ondernemers gaan straks concurreren op arbeidsvoorwaarden. Dat kan nooit de bedoeling zijn van de vakbonden. Daar strijden ze immers al jarenlang tegen”, zo besloot de BVN-secretaris.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.