Touringcar
Controle

Politie deelt 90.000 euro aan boetes uit vanuit touringcar

Foto ter illustratie. Foto: iStock / Evkaz

De politie heeft vorige week donderdag een controle gehouden vanuit een touringcar. De agenten controleerden of weggebruikers tijdens het rijden bezig waren met hun telefoon. Die dag werden er maar liefst 259 automobilisten bekeurd die tijdens het rijden werden afgeleid in het verkeer. Er werd voor ruim 90.000 euro aan boetes uitgedeeld.

De meesten van hen waren tijdens het rijden in de weer met hun mobiele telefoon, zo meldt de politie. Tijdens de controle van afgelopen donderdag zijn er 94 automobilisten bekeurd voor het vasthouden van de telefoon. Twaalf weggebruikers kregen een boete voor overige verkeersfeiten.

Volgens de politie is het risico op een ongeluk 2,5 keer zo groot als verkeersdeelnemers met hun telefoon bezig zijn. “Uit eerder onderzoek bleek dat 7 op de 10 Nederlanders berichten of meldingen ontvangen op hun mobiel als ze onderweg zijn”, aldus de politie. Ongeveer twee derde leest die berichten tijdens het rijden.

MONO-cam

Ook werd tijdens deze controle de MONO-cam ingezet. De MONO-cam is een slimme camera die bestuurders herkent die een apparaat in hun hand hebben. Op de A58 bij Bavel constateerde deze slimme camera 83 overtredingen en op de A4 bij Bergen op Zoom 60 overtredingen.

Volgens de politie is de MONO-cam al ruim zestig keer ingezet. De camera constateerde in die tijd ongeveer drieduizend overtredingen, met een boetebedrag van in totaal één miljoen euro. Naast de MONO-cam, zijn er tijdens controles op afleiding in het verkeer in de eenheid Zeeland-West-Brabant door agenten ruim 7500 automobilisten aan de kant gezet en bekeurd.

Onopvallend

De politie in Brabant en Zeeland zijn niet de enige eenheden die gebruik maken van touringcars voor controles. Ook de politie in Limburg maakt gebruik van dergelijke methoden. Vorige maand slingerde de politie daar honderden automobilisten op de bon. “In een touringcar zit je veel hoger, waardoor je goed naar beneden in de auto’s kan kijken”, zo legde een woordvoerder van de Limburgse politie destijds uit. “Daardoor kunnen de agenten makkelijker overtredingen constateren.”

“Daarnaast is deze opzet met de touringcar ook onopvallend. Door onopvallend te zijn kunnen we meer uitrichten. Als mensen ons zien aankomen, gooien ze vaak snel hun telefoon op de grond. Dit is een hele efficiënte manier om automobilisten te controleren”, aldus de woordvoerder.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Politie deelt 90.000 euro aan boetes uit vanuit touringcar | TaxiPro
Touringcar
Controle

Politie deelt 90.000 euro aan boetes uit vanuit touringcar

Foto ter illustratie. Foto: iStock / Evkaz

De politie heeft vorige week donderdag een controle gehouden vanuit een touringcar. De agenten controleerden of weggebruikers tijdens het rijden bezig waren met hun telefoon. Die dag werden er maar liefst 259 automobilisten bekeurd die tijdens het rijden werden afgeleid in het verkeer. Er werd voor ruim 90.000 euro aan boetes uitgedeeld.

De meesten van hen waren tijdens het rijden in de weer met hun mobiele telefoon, zo meldt de politie. Tijdens de controle van afgelopen donderdag zijn er 94 automobilisten bekeurd voor het vasthouden van de telefoon. Twaalf weggebruikers kregen een boete voor overige verkeersfeiten.

Volgens de politie is het risico op een ongeluk 2,5 keer zo groot als verkeersdeelnemers met hun telefoon bezig zijn. “Uit eerder onderzoek bleek dat 7 op de 10 Nederlanders berichten of meldingen ontvangen op hun mobiel als ze onderweg zijn”, aldus de politie. Ongeveer twee derde leest die berichten tijdens het rijden.

MONO-cam

Ook werd tijdens deze controle de MONO-cam ingezet. De MONO-cam is een slimme camera die bestuurders herkent die een apparaat in hun hand hebben. Op de A58 bij Bavel constateerde deze slimme camera 83 overtredingen en op de A4 bij Bergen op Zoom 60 overtredingen.

Volgens de politie is de MONO-cam al ruim zestig keer ingezet. De camera constateerde in die tijd ongeveer drieduizend overtredingen, met een boetebedrag van in totaal één miljoen euro. Naast de MONO-cam, zijn er tijdens controles op afleiding in het verkeer in de eenheid Zeeland-West-Brabant door agenten ruim 7500 automobilisten aan de kant gezet en bekeurd.

Onopvallend

De politie in Brabant en Zeeland zijn niet de enige eenheden die gebruik maken van touringcars voor controles. Ook de politie in Limburg maakt gebruik van dergelijke methoden. Vorige maand slingerde de politie daar honderden automobilisten op de bon. “In een touringcar zit je veel hoger, waardoor je goed naar beneden in de auto’s kan kijken”, zo legde een woordvoerder van de Limburgse politie destijds uit. “Daardoor kunnen de agenten makkelijker overtredingen constateren.”

“Daarnaast is deze opzet met de touringcar ook onopvallend. Door onopvallend te zijn kunnen we meer uitrichten. Als mensen ons zien aankomen, gooien ze vaak snel hun telefoon op de grond. Dit is een hele efficiënte manier om automobilisten te controleren”, aldus de woordvoerder.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.