ANP - Willemsen- de Koning
Basisschool Nunspeet

Willemsen- de Koning zet touringcar in voor leerlingenvervoer: ‘Lastig om nieuwe chauffeurs te vinden”

Vervoersbedrijf Willemsen- de Koning zet touringcar in voor het vervoer van leerlingen. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Tobias Kleuver

Een aantal leerlingen van de Nunspeetse basisschool Verschoorschool (bijzonder onderwijs), worden sinds het begin van dit jaar naar school gebracht door een touringcar. Volgens Willemsen- de Koning, die in Nunspeet verantwoordelijk is voor de uitvoering van het leerlingenvervoer, is het momenteel lastig om voldoende chauffeurs te werven. 

“Wij hebben momenteel geen luxeprobleem voor wat betreft het werven van nieuwe chauffeurs”, geeft Gerhard Breedveld, operationeel directeur van Willemsen- de Koning, toe tegenover TaxiPro. “Het is gewoon lastig om nieuwe chauffeurs te vinden. Dit is eigenlijk een oplossing om het aantal chauffeurs te reduceren.”

Hoewel deze oplossing uit nood is geboren, is de inzet van de touringcar volgens het Arnhemse vervoersbedrijf alles behalve een ondoordachte beslissing geweest. “Sinds 1 januari 2023 hebben wij het vervoerscontract overgenomen. Van tevoren hebben wij de risico’s in kaart gebracht en ingeschat. Het is natuurlijk niet zo dat wij begin december hebben besloten een touringcar in te zetten voor het leerlingenvervoer en dat in januari die touringcar dan gelijk klaarstaat. Nee, dat is voorafgaand een hele procedure geweest.”

Volgens Willemsen- de Koning zijn de reacties van zowel de leerlingen als de ouders overwegend positief. “We hebben, samen met de betreffende school en de gemeente, de ouders uitgenodigd bij twee bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten hebben wij hen het een en ander hierover uitgelegd. Natuurlijk moesten ze even over een bepaalde drempel heenstappen, maar inmiddels zien ze ook de voordelen hiervan in.”

Zelfstandigheid

Volgens Breedveld hebben deze voordelen vooral te maken met de zelfstandigheid van de leerlingen. “Ouders zien dat hun kinderen zelfstandiger worden. De kinderen moeten namelijk wel naar een bushalte lopen, voordat ze door onze touringcar worden opgepikt. Ze worden op een opstapplek opgehaald. Die kinderen worden daar zelfstandiger van en dat zien de ouders ook. Dat vinden ze mooi.”

De touringcar biedt plaats voor 36 leerlingen van de Verschoorschool. In totaal maken zo’n 32 scholieren daar gebruik van. Omdat deze kinderen te maken hebben met kwesties als bijvoorbeeld ADHD en/of autisme, zijn er in de touringcar, naast de chauffeur, twee begeleiders aanwezig. “Dat gaat tot nu toe erg goed”, aldus Breedveld.

Samenwerking

Volgens de operationeel directeur van Willemsen- de Koning, is dat onder meer te danken aan de goede samenwerking tussen de betreffende school en de gemeente Nunspeet. “Een school zoals deze, daar wil je er wel meer van hebben”, zegt hij daarover. “Vaak vinden scholen veranderingen eng of spannend. Deze school daarentegen had echt zoiets van: laten we het gewoon proberen. Dat heeft deze school fantastisch gedaan. Voor een vervoersbedrijf is het ontzettend fijn om met scholen en gemeenten zoals deze te werken.”

Op de vraag voor hoe lang Willemsen- de Koning gebruik blijft maken van deze (tijdelijke) oplossing, antwoordt Breedveld: “Begin volgende maand vindt er een evaluatie hierover plaats. Daar zal deze vraag ook wel gesteld worden. Die vraag ligt dus nog open. Maar als iets goed functioneert, waarom zou je het dan afbreken?”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

8 reacties op “Willemsen- de Koning zet touringcar in voor leerlingenvervoer: ‘Lastig om nieuwe chauffeurs te vinden””

Karin Roest|07.02.23|12:10

Is niet zo heel raar met zo loontje . En zelfs bij de CAO onderhandelingen zijn de werkgevers krenten en maken het er zeker niet aantrekkelijker op .
Het zal dan nog wel erger worden met het vinden van chauffeurs.

Stef Bouwhuis|07.02.23|12:56

Goed dat er een opvang is gecreëerd met een touringcar i.p.v. het probleem teruggegeven aan de ouders of de Gemeente. Als de leerlingen en de ouders er geen probleem mee hebben om naar een opstapplaats te gaan in afwachting van een redelijk op tijd rijdende bus, dan is dat een goede ontwikkeling. Het is natuurlijk ook af te wachten of deze noodoplossing financieel past. Nacalculatie zal dat uitwijzen. Zijn die begeleiders op de bus betaalde begeleiders of doen ouders dat bij toerbeurt?

Daan Schipper|08.02.23|10:28

Niet zo gek hoe ze omgaan met hun personeel

Jeroen Jonkheer|08.02.23|13:03

Verbazingwekkend dat WdK nog steeds extra ritten aanneemt/overneemt. Al sinds begin vorig jaar hebben ze serieuze problemen om de planning rond te krijgen en geven ze aan met een enorm tekort aan chauffeurs te zitten. Ze hebben de gemeente Amersfoort erbij gekregen na een aanbesteding terwijl ze niemand hadden om de ritten te rijden, mijn zoon halen ze om die reden meerdere keren per week uren te laat of helemaal niet op. Stop dan met extra ritten aannemen en los eerst je bestaande problemen op.

Daniel Veenendaal|08.02.23|17:42

Heb hier een tijdje gewerkt maar ben uiteindelijk afgehaakt omdat ik om meer uren vroeg in mijn contract en ze het in plaats van te verhogen gingen verlagen met 6 uur per maand. Had 30 uur en ging naar 24 uur. Dan vinden ze het gek dat ze geen personeel kunnen vinden of houden. En daarnaast is het loontje wat je krijgt ook niet echt netjes. De cao taxi is echt een heel slecht cao

Henriette de Paauw|10.02.23|21:51

Nou, zo fijn is het niet. Die veel te grote bus moet rijden naar een plek waar normaal de 8-persoonsbusjes elkaar nauwelijks kunnen passeren en nu moeten er veel “wachtplekken” opgegeven worden vanwege zo’n megabus. Bovendien vinden ouders, school en kinderen het niet écht prettig en komen deze laatste totaal overprikkeld op school aan. Het is niet voor niets speciaal onderwijs met kleine klassen. Maar wel 36 kinderen in één bus stoppen ….

Henriette de Paauw|10.02.23|22:09

Nou, zo fijn is het niet. Plek van de school is niet geschikt voor deze grote bus. Normale 8-persoonsbusjes kunnen elkaar al nauwelijks passeren daar. Kost ook veel “wachtplekken” bij het ophalen in de middag. Ouders, school en kinderen vinden het niet prettig waarbij de laatste totaal overprikkeld op school aankomen. Met zoveel kinderen in een bus waar ze naar speciaal onderwijs gaan met kleine klasjes …. en dan 36 in één bus?!

Henriette de Paauw|10.02.23|22:11

Kon m’n reactie niet terugvinden …. en nu staat het er twee keer. Sorry, haal er maar één weg als dat (nog) kan

Willemsen- de Koning zet touringcar in voor leerlingenvervoer: ‘Lastig om nieuwe chauffeurs te vinden” | TaxiPro
ANP - Willemsen- de Koning
Basisschool Nunspeet

Willemsen- de Koning zet touringcar in voor leerlingenvervoer: ‘Lastig om nieuwe chauffeurs te vinden”

Vervoersbedrijf Willemsen- de Koning zet touringcar in voor het vervoer van leerlingen. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Tobias Kleuver

Een aantal leerlingen van de Nunspeetse basisschool Verschoorschool (bijzonder onderwijs), worden sinds het begin van dit jaar naar school gebracht door een touringcar. Volgens Willemsen- de Koning, die in Nunspeet verantwoordelijk is voor de uitvoering van het leerlingenvervoer, is het momenteel lastig om voldoende chauffeurs te werven. 

“Wij hebben momenteel geen luxeprobleem voor wat betreft het werven van nieuwe chauffeurs”, geeft Gerhard Breedveld, operationeel directeur van Willemsen- de Koning, toe tegenover TaxiPro. “Het is gewoon lastig om nieuwe chauffeurs te vinden. Dit is eigenlijk een oplossing om het aantal chauffeurs te reduceren.”

Hoewel deze oplossing uit nood is geboren, is de inzet van de touringcar volgens het Arnhemse vervoersbedrijf alles behalve een ondoordachte beslissing geweest. “Sinds 1 januari 2023 hebben wij het vervoerscontract overgenomen. Van tevoren hebben wij de risico’s in kaart gebracht en ingeschat. Het is natuurlijk niet zo dat wij begin december hebben besloten een touringcar in te zetten voor het leerlingenvervoer en dat in januari die touringcar dan gelijk klaarstaat. Nee, dat is voorafgaand een hele procedure geweest.”

Volgens Willemsen- de Koning zijn de reacties van zowel de leerlingen als de ouders overwegend positief. “We hebben, samen met de betreffende school en de gemeente, de ouders uitgenodigd bij twee bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten hebben wij hen het een en ander hierover uitgelegd. Natuurlijk moesten ze even over een bepaalde drempel heenstappen, maar inmiddels zien ze ook de voordelen hiervan in.”

Zelfstandigheid

Volgens Breedveld hebben deze voordelen vooral te maken met de zelfstandigheid van de leerlingen. “Ouders zien dat hun kinderen zelfstandiger worden. De kinderen moeten namelijk wel naar een bushalte lopen, voordat ze door onze touringcar worden opgepikt. Ze worden op een opstapplek opgehaald. Die kinderen worden daar zelfstandiger van en dat zien de ouders ook. Dat vinden ze mooi.”

De touringcar biedt plaats voor 36 leerlingen van de Verschoorschool. In totaal maken zo’n 32 scholieren daar gebruik van. Omdat deze kinderen te maken hebben met kwesties als bijvoorbeeld ADHD en/of autisme, zijn er in de touringcar, naast de chauffeur, twee begeleiders aanwezig. “Dat gaat tot nu toe erg goed”, aldus Breedveld.

Samenwerking

Volgens de operationeel directeur van Willemsen- de Koning, is dat onder meer te danken aan de goede samenwerking tussen de betreffende school en de gemeente Nunspeet. “Een school zoals deze, daar wil je er wel meer van hebben”, zegt hij daarover. “Vaak vinden scholen veranderingen eng of spannend. Deze school daarentegen had echt zoiets van: laten we het gewoon proberen. Dat heeft deze school fantastisch gedaan. Voor een vervoersbedrijf is het ontzettend fijn om met scholen en gemeenten zoals deze te werken.”

Op de vraag voor hoe lang Willemsen- de Koning gebruik blijft maken van deze (tijdelijke) oplossing, antwoordt Breedveld: “Begin volgende maand vindt er een evaluatie hierover plaats. Daar zal deze vraag ook wel gesteld worden. Die vraag ligt dus nog open. Maar als iets goed functioneert, waarom zou je het dan afbreken?”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

8 reacties op “Willemsen- de Koning zet touringcar in voor leerlingenvervoer: ‘Lastig om nieuwe chauffeurs te vinden””

Karin Roest|07.02.23|12:10

Is niet zo heel raar met zo loontje . En zelfs bij de CAO onderhandelingen zijn de werkgevers krenten en maken het er zeker niet aantrekkelijker op .
Het zal dan nog wel erger worden met het vinden van chauffeurs.

Stef Bouwhuis|07.02.23|12:56

Goed dat er een opvang is gecreëerd met een touringcar i.p.v. het probleem teruggegeven aan de ouders of de Gemeente. Als de leerlingen en de ouders er geen probleem mee hebben om naar een opstapplaats te gaan in afwachting van een redelijk op tijd rijdende bus, dan is dat een goede ontwikkeling. Het is natuurlijk ook af te wachten of deze noodoplossing financieel past. Nacalculatie zal dat uitwijzen. Zijn die begeleiders op de bus betaalde begeleiders of doen ouders dat bij toerbeurt?

Daan Schipper|08.02.23|10:28

Niet zo gek hoe ze omgaan met hun personeel

Jeroen Jonkheer|08.02.23|13:03

Verbazingwekkend dat WdK nog steeds extra ritten aanneemt/overneemt. Al sinds begin vorig jaar hebben ze serieuze problemen om de planning rond te krijgen en geven ze aan met een enorm tekort aan chauffeurs te zitten. Ze hebben de gemeente Amersfoort erbij gekregen na een aanbesteding terwijl ze niemand hadden om de ritten te rijden, mijn zoon halen ze om die reden meerdere keren per week uren te laat of helemaal niet op. Stop dan met extra ritten aannemen en los eerst je bestaande problemen op.

Daniel Veenendaal|08.02.23|17:42

Heb hier een tijdje gewerkt maar ben uiteindelijk afgehaakt omdat ik om meer uren vroeg in mijn contract en ze het in plaats van te verhogen gingen verlagen met 6 uur per maand. Had 30 uur en ging naar 24 uur. Dan vinden ze het gek dat ze geen personeel kunnen vinden of houden. En daarnaast is het loontje wat je krijgt ook niet echt netjes. De cao taxi is echt een heel slecht cao

Henriette de Paauw|10.02.23|21:51

Nou, zo fijn is het niet. Die veel te grote bus moet rijden naar een plek waar normaal de 8-persoonsbusjes elkaar nauwelijks kunnen passeren en nu moeten er veel “wachtplekken” opgegeven worden vanwege zo’n megabus. Bovendien vinden ouders, school en kinderen het niet écht prettig en komen deze laatste totaal overprikkeld op school aan. Het is niet voor niets speciaal onderwijs met kleine klassen. Maar wel 36 kinderen in één bus stoppen ….

Henriette de Paauw|10.02.23|22:09

Nou, zo fijn is het niet. Plek van de school is niet geschikt voor deze grote bus. Normale 8-persoonsbusjes kunnen elkaar al nauwelijks passeren daar. Kost ook veel “wachtplekken” bij het ophalen in de middag. Ouders, school en kinderen vinden het niet prettig waarbij de laatste totaal overprikkeld op school aankomen. Met zoveel kinderen in een bus waar ze naar speciaal onderwijs gaan met kleine klasjes …. en dan 36 in één bus?!

Henriette de Paauw|10.02.23|22:11

Kon m’n reactie niet terugvinden …. en nu staat het er twee keer. Sorry, haal er maar één weg als dat (nog) kan