burgerzaken, gemeente, verklaring, omtrent, gedrag

Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen

Een taxichauffeur moet voor het aanvragen van een nieuwe chauffeurspas altijd een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen. Hiermee kan hij aantonen geen zware criminele daden achter zijn naam te hebben. Dit is nodig omdat taxichauffeurs omgaat met kwetsbare personen, zoals gehandicapten en kinderen.

Is iemand wel in aanraking geweest met Justitie, dan wordt bekeken hoe bezwaarlijk dit is.

Hoe kan ik een Verklaring Goed Gedrag aanvragen?

U vraagt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan door het ingevulde aanvraagformulier van de Inspectie Verkeer en Waterstaat in te leveren bij de afdeling burgerzaken van de gemeente waar u staat ingeschreven. Als u het formulier inlevert, moet u een geldig identiteitsbewijs meenemen.

De gemeente neemt de gegevens van uw aanvraagformulier over en vult ze automatisch aan met gegevens vanuit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) en stuurt alles door naar het COVOG. Het COVOG geeft de verklaring af namens de minister van Justitie. U krijgt uw bewijs van goed gedrag binnen op uw postadres.

Hoe lang is een Verklaring Omtrent Gedrag geldig?

De VOG heeft geen vaste geldigheidsduur. Vaak is de verklaring onbeperkt geldig voor het doel van de aanvraag. Zo is de Verklaring voor een taxichauffeur 5 jaar geldig. Dan moet er voor de nieuwe chauffeurspas een recente Verklaring Goed Gedrag worden getoond.

Wat kost een Verklaring Goed Gedrag?

Voor het in behandeling nemen van uw aanvraag van een VOG moet u 30,05 euro betalen. Dit is een vergoeding voor de kosten die de gemeenten en het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag (COVOG) maken.

Hoe lang duurt een aanvraag Verklaring Omtrent Gedrag?

Het COVOG beslist namens de minister van Justitie of u een bewijs goed gedrag krijgt en doet dat meestal binnen vier weken. In de praktijk krijgt u uw VOG meestal binnen anderhalve week. Als uit het onderzoek van het COVOG blijkt dat u in aanraking bent geweest met Justitie, gaat zij na of dat relevant is voor het doel waarvoor de verklaring is aangevraagd. In dat geval duurt het vaak langer dan twee weken voordat u bericht krijgt.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen”

nelly|03.02.11|12:52

Geachte,

5 jaar geleden ben ik de fout ingegaan met rijden onder invloed, graag wil ik weer aan het werk als taxi-chauffeur, mijn vraag is, van welke tijd gaat de 5 jr in?, Na het gebeuren, of na de rechtelijke uitpsraak, of het voorkomen?

Hoop van uw te horen.

mvg
Mevr. N. Haspels