rolstoeltaxi, taxichauffeur, passagier, klant, taxi

Tarief deeltaxi West-Brabant fors omhoog vanaf 6 zones

OUDENBOSCH – De gemeente Halderberge gaat bezuinigen op de deeltaxi. Reizigers zijn vanaf 1 juli fors duurder uit bij ritten langer dan vijf zones. De gemeente verwacht hierdoor op jaarbasis 44.000 euro te kunnen besparen.

Voor de eerste vijf zones blijft het basistarief van 55 eurocent van kracht en de instapzone blijft gratis. Na 1 juli 2011 wordt boven die vijf zones het tarief per zone verhoogd.

Reizigerstarief

Het vrije reizigerstarief stijgt van € 1,70 naar een kostendekkend tarief van € 4,25. Een uitzondering hierop wordt gemaakt voor bezoeken aan de Amphia-ziekenhuizen. Het blijft mogelijk om deze ziekenhuizen in Breda en Oosterhout tegen het goedkopere tarief te bezoeken.

Het is niet de bedoeling om met de deeltaxi naar het werk of naar school te gaan. Daar zijn andere financiële mogelijkheden voor. “Tegen oneigenlijk gebruik blijven acties gevoerd worden”, aldus de gemeente.

Begeleider

Verder moeten begeleiders meer gaan betalen. Nu betalen ze hetzelfde tarief als de Wmo-pashouders maar na 1 juli aanstaande gaan ze een hoger tarief betalen. Dit tarief moet nog worden vastgesteld.

Deze verhoging geldt niet voor begeleiders van mensen die om medische redenen begeleid moeten worden. Deze begeleiders kunnen nog steeds gratis meereizen.

Scootmobiel

Scootmobielen kunnen alleen meegenomen worden als daar een medische indicatie voor is. Dit verandert niet.

“Het is de bedoeling dat door de bezuinigingsactie de kosten verlaagd worden, maar het huidige kwaliteitsniveau van de Deeltaxi niet minder wordt”, aldus de gemeente.

Deeltaxi

De Deeltaxi is een aanvulling op het openbaar vervoer en brengt mensen in een taxibus of –auto van deur tot deur en voor iedereen toegankelijk. Gemeenten zijn echter verplicht zorg te dragen voor vervoer voor mensen die door fysieke of psychische problemen moeilijk kunnen deelnemen aan het openbaar vervoer.

Het Bureau Kleinschalig Collectief Vervoer West-Brabant ziet namens achttien West-Brabantse gemeenten en de provincie toe op een goede uitvoering van dit vervoer.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.