Cibatax, wagenpark, taxibedrijf

Taxi’s van Cibatax aangesloten op ‘slim verkeerssysteem’

De 150 taxi’s van het bedrijf Cibatax uit Eindhoven en voertuigen van de ANWB Wegenwacht worden aangesloten op een zogenaamd ‘intelligent verkeersnetwerk’. Samen met de wegenwachters gaat het in totaal om zo’n 300 voertuigen. Via het netwerk kunnen bestuurders specifieke rijadviezen krijgen en is het mogelijk om technische gegevens van de voertuigen zoals snelheid, vering, remmen en ruitenwissers centraal te verzamelen.

Deze gegevens geven wegbeheerders informatie over het actuele gebruik en de conditie van de wegen en kunnen gebruikt worden voor het verbeteren van de reisinformatie.

Doorstroming verkeer

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft maandag op de AutomotiveCampusNL in Helmond de aftrap gegeven voor de nieuwe proef van NXP Semiconductors met IBM, Beijer Automotive, NOKIA, TASS, Technische Universiteit Eindhoven, TNO, ANWB, CibaTax, KPN en Rijkswaterstaat. Inzet van de proef is de doorstroming van het verkeer te verbeteren en de veiligheid te vergroten.

De proef is onderdeel van het programma Brabant-in car, waarbij verschillende innovatieve in-car technieken worden getest. Zo is er in de regio ook een experiment met auto’s die sensoren hebben en met camera’s langs de weg communiceren. Met deze techniek worden bestuurders op individuele basis geïnformeerd over de snelheid van het verkeer verderop. Dit moet zorgen voor kleinere snelheidsverschillen tussen de auto’s op de weg en een vermindering van spookfiles.

Proeflocaties

De minister verwacht veel van de toepassing van Intelligente Transport Systemen om de bereikbaarheid te verbeteren en files te verminderen. “We willen met Intelligente Transport Systemen de stap van klein naar groot maken: van kleinere proeflocaties tot een landelijke uitrol van kansrijke projecten. De beide systemen in Helmond zijn prachtinnovaties. Ze tonen hoe we met slimme technieken vlotter, veiliger, schoner en comfortabeler van A naar B kunnen reizen. “

Inzet van Intelligente Transport Systemen valt onder het programma ‘Beter Benutten’ waarmee Rijk en de economisch belangrijkste regio’s in Nederland de files op de drukste knelpunten met 20 procent willen terugdringen. De minister heeft maandag met de Brabantse gedeputeerde Van Heugten en de directeur Nederland van NXP, de heer Penning de Vries, het startsein gegeven voor de uitvoering van het Brabantse maatregelen om de doorstroming op de wegen te verbeteren.

Maatregelen

Het Brabantse pakket bestaat verder uit infrastructurele maatregelen zoals betere aansluitingen en aanpassingen van kruispunten. In ’s-Hertogenbosch en Helmond worden digitale route-informatieborden en systemen geplaatst, die het verkeer door of juist langs het centrum van de stad sturen. Op een aantal drukke trajecten start het project Spitsmijden, waarbij de deelnemer een beloning krijgt als hij buiten de spits rijdt. Ook wordt met de uitbreiding van fietsenstallingen en de aanleg van fietspaden het gebruik van de fiets in combinatie met de trein gestimuleerd. Daarnaast zet de regio in op meer vervoer van goederen over het water.

Het totale Brabantse pakket kost 71 miljoen euro. De regionale overheden en het bedrijfsleven dragen ruim 30 miljoen euro bij. Het ministerie investeert ruim 40 miljoen euro.

Beter Benutten

Het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu staat voor minder files, groei op het spoor en meer gebruik van vaarwegen, zodat de economie kan groeien. Rijk, regio en bedrijfsleven nemen samen in de drukste regio’s innovatieve maatregelen die de bereikbaarheid verbeteren.

Daarnaast worden landelijke maatregelen getroffen op het gebied van fiscaliteit. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu trekt 794 miljoen euro uit voor Beter Benutten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxi’s van Cibatax aangesloten op ‘slim verkeerssysteem’ | TaxiPro
Cibatax, wagenpark, taxibedrijf

Taxi’s van Cibatax aangesloten op ‘slim verkeerssysteem’

De 150 taxi’s van het bedrijf Cibatax uit Eindhoven en voertuigen van de ANWB Wegenwacht worden aangesloten op een zogenaamd ‘intelligent verkeersnetwerk’. Samen met de wegenwachters gaat het in totaal om zo’n 300 voertuigen. Via het netwerk kunnen bestuurders specifieke rijadviezen krijgen en is het mogelijk om technische gegevens van de voertuigen zoals snelheid, vering, remmen en ruitenwissers centraal te verzamelen.

Deze gegevens geven wegbeheerders informatie over het actuele gebruik en de conditie van de wegen en kunnen gebruikt worden voor het verbeteren van de reisinformatie.

Doorstroming verkeer

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft maandag op de AutomotiveCampusNL in Helmond de aftrap gegeven voor de nieuwe proef van NXP Semiconductors met IBM, Beijer Automotive, NOKIA, TASS, Technische Universiteit Eindhoven, TNO, ANWB, CibaTax, KPN en Rijkswaterstaat. Inzet van de proef is de doorstroming van het verkeer te verbeteren en de veiligheid te vergroten.

De proef is onderdeel van het programma Brabant-in car, waarbij verschillende innovatieve in-car technieken worden getest. Zo is er in de regio ook een experiment met auto’s die sensoren hebben en met camera’s langs de weg communiceren. Met deze techniek worden bestuurders op individuele basis geïnformeerd over de snelheid van het verkeer verderop. Dit moet zorgen voor kleinere snelheidsverschillen tussen de auto’s op de weg en een vermindering van spookfiles.

Proeflocaties

De minister verwacht veel van de toepassing van Intelligente Transport Systemen om de bereikbaarheid te verbeteren en files te verminderen. “We willen met Intelligente Transport Systemen de stap van klein naar groot maken: van kleinere proeflocaties tot een landelijke uitrol van kansrijke projecten. De beide systemen in Helmond zijn prachtinnovaties. Ze tonen hoe we met slimme technieken vlotter, veiliger, schoner en comfortabeler van A naar B kunnen reizen. “

Inzet van Intelligente Transport Systemen valt onder het programma ‘Beter Benutten’ waarmee Rijk en de economisch belangrijkste regio’s in Nederland de files op de drukste knelpunten met 20 procent willen terugdringen. De minister heeft maandag met de Brabantse gedeputeerde Van Heugten en de directeur Nederland van NXP, de heer Penning de Vries, het startsein gegeven voor de uitvoering van het Brabantse maatregelen om de doorstroming op de wegen te verbeteren.

Maatregelen

Het Brabantse pakket bestaat verder uit infrastructurele maatregelen zoals betere aansluitingen en aanpassingen van kruispunten. In ’s-Hertogenbosch en Helmond worden digitale route-informatieborden en systemen geplaatst, die het verkeer door of juist langs het centrum van de stad sturen. Op een aantal drukke trajecten start het project Spitsmijden, waarbij de deelnemer een beloning krijgt als hij buiten de spits rijdt. Ook wordt met de uitbreiding van fietsenstallingen en de aanleg van fietspaden het gebruik van de fiets in combinatie met de trein gestimuleerd. Daarnaast zet de regio in op meer vervoer van goederen over het water.

Het totale Brabantse pakket kost 71 miljoen euro. De regionale overheden en het bedrijfsleven dragen ruim 30 miljoen euro bij. Het ministerie investeert ruim 40 miljoen euro.

Beter Benutten

Het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu staat voor minder files, groei op het spoor en meer gebruik van vaarwegen, zodat de economie kan groeien. Rijk, regio en bedrijfsleven nemen samen in de drukste regio’s innovatieve maatregelen die de bereikbaarheid verbeteren.

Daarnaast worden landelijke maatregelen getroffen op het gebied van fiscaliteit. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu trekt 794 miljoen euro uit voor Beter Benutten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.