Estland, snellaadstation, netwerk, elektrisch rijden

Eerste landelijk netwerk snellaadstations komt in Estland

Estland krijgt als eerste land in Europa nog dit jaar een landelijk dekkend netwerk van elektrische snellaadstations. Hierbij kan er op hoofdwegen om de maximaal 50 kilometer snel opgeladen worden. Leverancier ABB heeft de aanbesteding gewonnen om 200 snellaadstations te plaatsen.

Het laadnetwerk wordt gefinancierd door de Estse overheid. Het land wil de CO2-uitstoot drastisch verminderen en kocht eerder al 507 elektrische Mitsubishi i-MiEV’s. Hierbij werden al 507 reguliere laadpalen geplaatst.

Snellader

Met de snelladers kan de accu van een elektrische auto in 15-30 minuten opgeladen worden. ABB zal ook de support en de achterliggende IT-infrastructuur voor de laadpalen verzorgen. Er wordt gebruik gemaakt van het Open Charge Point Protocol (OCPP).

Ook in Nederland worden er in hoog tempo snelladers geplaatst. Zo heeft Prestige GreenCab een aantal snelladers bij de taxicentrale in Nieuwegein, bouwt Taxi-E een snellaadstation in Amsterdam, plaatst de ANWB een snellaadstation bij 6 servicestations en is onder meer BP begonnen met het plaatsen van snelladers bij tankstations.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Eerste landelijk netwerk snellaadstations komt in Estland”

joris cocquyt|22.01.12|13:25

Een supper project.

Dit is echt een Flagship project, Ik hoop echt dat we in de loop van het project meer info krijgen waar we positieve signalen mee naar de markt kunnen sturen. Ik ben er persoonlijk ook echt van overtuigd dat de elektrische wagen er nu echt aankomt. Wij hebben afgelopen week ook in Zaventem (ABB gebouw) een echte snellader staan. Etten-Leur en Rotterdam volgen snel.