Busstation achter Amsterdam Centraal
Independer

Zijn carpooldiensten anders verzekerd dan taxiritten?

Busstation aan de westkant achter Amsterdam Centraal. Foto: Unsplash

Nederlanders staan erom bekend dat ze van goedkoop houden. Dat geldt voor allerlei zaken, dus ook voor taxiritjes. Het is dan ook niet verrassend dat er verschillende budget-alternatieven worden aangeboden, waaronder carpooldiensten. Maar is dit op dezelfde manier verzekerd als taxivervoer of zijn er verschillen?

Ja, zo luidt het antwoord van Independer op laatstgenoemde vraag. Er zijn zeker verschillen. Voor taxiondernemers, zowel zzp’ers als taxibedrijven met personeel, zijn er speciale taxiverzekeringen of zakelijke autoverzekeringen. Hieronder valt bijvoorbeeld betaald personenvervoer, waardoor je als taxichauffeur altijd goed verzekerd bent als er schade ontstaat tijdens een rit. Bij taxiplatformen, zoals Uber of Bolt, is er vaak sprake van een zakelijke autoverzekering.

Het TX-Keurmerk ziet erop toe dat taxi’s goed verzekerd zijn. Om het keurmerk te krijgen, moeten taxibedrijven namelijk niet alleen WA-verzekering hebben, maar ook een aanvullende dekking voor inzittenden. “Dit kan zowel een schadeverzekering als een ongevallenverzekering zijn”, aldus Independer.

Carpooldiensten

Bij carpooldiensten is dat een ander verhaal. Via zo’n dienst is de chauffeur namelijk geen beroepschauffeur, maar gewoon een particulier. “Dit is precies wat de situatie anders maakt: er is enkel een particuliere autoverzekering in het spel. Deze biedt geen dekking voor betaald personenvervoer, maar wel voor carpoolen. Hiertussen zit een grijs gebied, want waar valt carpoolen tegen betaling dan onder? Dit verschilt per verzekeraar.”

Het gebruik van carpoolservices, zoals Blablacar.nl en twogo, vallen in principe onder carpoolen. Eventuele schade die ontstaat tijdens een rit wordt vergoed door de autoverzekering. “Sommige verzekeraars zien deze vorm van carpoolen echter als betaald personenvervoer en vergoeden daarom eventuele schade niet.”

Financiƫle gevolgen

Mocht er dus onderweg wat gebeuren, kan dit vervelende (financiĆ«le) gevolgen hebben voor zowel passagiers als taxichauffeurs. “In het geval van letselschade bij de passagier die voor een carpoolritje heeft betaald, zullen de kosten hiervoor mogelijk uit eigen zak van de chauffeur moeten komen.”

Met andere woorden: er is dus wel degelijk een verschil tussen iemand die een betaalde carpoolrit aanbiedt en een taxichauffeur. “Een carpoolaanbieder verzekert zich via de particuliere autoverzekering, waar betaald personenvervoer meestal geen onderdeel van is. Een taxichauffeur is met zijn verzekering wel hiervoor gedekt”, besluit Independer.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Zijn carpooldiensten anders verzekerd dan taxiritten? | TaxiPro
Busstation achter Amsterdam Centraal
Independer

Zijn carpooldiensten anders verzekerd dan taxiritten?

Busstation aan de westkant achter Amsterdam Centraal. Foto: Unsplash

Nederlanders staan erom bekend dat ze van goedkoop houden. Dat geldt voor allerlei zaken, dus ook voor taxiritjes. Het is dan ook niet verrassend dat er verschillende budget-alternatieven worden aangeboden, waaronder carpooldiensten. Maar is dit op dezelfde manier verzekerd als taxivervoer of zijn er verschillen?

Ja, zo luidt het antwoord van Independer op laatstgenoemde vraag. Er zijn zeker verschillen. Voor taxiondernemers, zowel zzp’ers als taxibedrijven met personeel, zijn er speciale taxiverzekeringen of zakelijke autoverzekeringen. Hieronder valt bijvoorbeeld betaald personenvervoer, waardoor je als taxichauffeur altijd goed verzekerd bent als er schade ontstaat tijdens een rit. Bij taxiplatformen, zoals Uber of Bolt, is er vaak sprake van een zakelijke autoverzekering.

Het TX-Keurmerk ziet erop toe dat taxi’s goed verzekerd zijn. Om het keurmerk te krijgen, moeten taxibedrijven namelijk niet alleen WA-verzekering hebben, maar ook een aanvullende dekking voor inzittenden. “Dit kan zowel een schadeverzekering als een ongevallenverzekering zijn”, aldus Independer.

Carpooldiensten

Bij carpooldiensten is dat een ander verhaal. Via zo’n dienst is de chauffeur namelijk geen beroepschauffeur, maar gewoon een particulier. “Dit is precies wat de situatie anders maakt: er is enkel een particuliere autoverzekering in het spel. Deze biedt geen dekking voor betaald personenvervoer, maar wel voor carpoolen. Hiertussen zit een grijs gebied, want waar valt carpoolen tegen betaling dan onder? Dit verschilt per verzekeraar.”

Het gebruik van carpoolservices, zoals Blablacar.nl en twogo, vallen in principe onder carpoolen. Eventuele schade die ontstaat tijdens een rit wordt vergoed door de autoverzekering. “Sommige verzekeraars zien deze vorm van carpoolen echter als betaald personenvervoer en vergoeden daarom eventuele schade niet.”

Financiƫle gevolgen

Mocht er dus onderweg wat gebeuren, kan dit vervelende (financiĆ«le) gevolgen hebben voor zowel passagiers als taxichauffeurs. “In het geval van letselschade bij de passagier die voor een carpoolritje heeft betaald, zullen de kosten hiervoor mogelijk uit eigen zak van de chauffeur moeten komen.”

Met andere woorden: er is dus wel degelijk een verschil tussen iemand die een betaalde carpoolrit aanbiedt en een taxichauffeur. “Een carpoolaanbieder verzekert zich via de particuliere autoverzekering, waar betaald personenvervoer meestal geen onderdeel van is. Een taxichauffeur is met zijn verzekering wel hiervoor gedekt”, besluit Independer.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.