EU, Europa, ESF

Uber moet voorkomen bij Europees Hof van Justitie

Taxibedrijf Uber moet voor het Europese Hof van Justitie verschijnen. Een Spaanse rechter heeft de zaak over een mogelijk verbod op de diensten van Uber doorverwezen. Een uitspraak kan gevolgen hebben voor Uber in heel Europa, omdat Europese wetgeving boven nationale wetgeving gaat.

De dienst UberPop is actief in Spanje. Ook daar vervoeren particulieren rezigers tegen betaling. Chauffeurs beschikken niet over een vergunning en ontduiken belasting, zoals BTW.

Rechtszaak

De bonden spanden een rechtszaak aan, die nu door de rechter is doorverwezen. De komende tijd moet het Europees Hof uitmaken of Uber een transportbedrijf is of een informatiedienstverlener. Als het Hof bepaalt dat Uber een dienstverlener is, hoeft het bedrijf zelf niet aan de taxiwetgeving te voldoen. En kan het niet verboden worden als het de taxiwet overtreedt. Wel moeten de chauffeurs die de ritten daadwerkelijk uitvoeren aan de taxiwet voldoen.

Mocht het Europese Hof besluiten dat Uber wel aan alle geldende taxiwetten moeten voldoen en een verbod uitspreken voor Uber wegens het faciliteren en overtreden van de taxiwetten, zal dat gelden voor heel Europa. Dan is er geen discussie meer mogelijk dat Uber aan dezelfde regels moet voldoen als de reguliere taxibranche, en dat de chauffeurs dus individueel allemaal over geldige taxivergunningen moeten beschikken.

Uitspraak

Waarschijnlijk doet het Hof in het najaar van 2016 uitspraak. Uber maakte ook bekend dat de Europese Commissie de klachten van het bedrijf tegen Duitsland en Frankrijk in behandeling neemt. In die landen wordt Uber ook flink tegengewerkt door de overheden. In Duitsland trad de overheid streng op, waarna Uber alleen nog verder ging met haar legale varianten, zoals UberBlack en UberX.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Uber moet voorkomen bij Europees Hof van Justitie”

M. Martins.|21.07.15|18:58

Daar hoeft niet lang over nagedacht worden hoor. Het is gewoon een taxibedrijf. Maar ja, kunnen ze weer lekker lang gaan rekken en door rijden. Tijd werkt in hun voordeel.

Johan Zevenbergen|23.07.15|10:24

Belachelijk, dat er verschil zou kunnen bestaan.
Personenvervoer met alles wat daarbij of aan verbonden is hoort onder de taxiwetgeving te vallen, en gehandhaaft te worden.
Danwel dient de wet afgeschaft te worden.

Paul Dijkhuizen|27.07.15|14:40

Nou ken ik niet precies de Europese wetgeving mbt. het vervoer, maar gezien de algehele tendens in de europese politiek, waarbij multinationals in de meeste gevallen in het gelijk worden gesteld, danwel dat de regelgeving zo wordt aangepast dat het voor multinationals alleen maar makkelijker wordt, vrees ik dat √úber straks gewoon zijn gang kan gaan.

Rodney Barten|03.08.15|21:39

@ Paul: Stel dat Uber een taxibedrijf zou zijn, dan nog hebben ze geen eigen taxi’s en geen vergunningen, ontheffingen etc voor alle landen waar ze actief zijn. Alle officiele taxibedrijven moeten gewoon geen samenwerking met ze aangaan, dan is het zo voorbij. Pop zal altijd verboden blijven, geen enkel land zal illegaal werken legaal maken.

M. Martins.|04.08.15|00:52

Dan ken je de taxichauffeurs nog niet. Voorbeeld Amsterdam. Chauffeurs van Tca rijden massaal voor uber. In feite kopen ze hun eigen ritten terug die anders via Tca waren gegaan. Ze hebben ook nog niet door dat de chauffeurs de macht hebben en niet uber. Mocht Uber winnen dan heb je dat te danken aan je eigen collega’s.

Uber moet voorkomen bij Europees Hof van Justitie | TaxiPro
EU, Europa, ESF

Uber moet voorkomen bij Europees Hof van Justitie

Taxibedrijf Uber moet voor het Europese Hof van Justitie verschijnen. Een Spaanse rechter heeft de zaak over een mogelijk verbod op de diensten van Uber doorverwezen. Een uitspraak kan gevolgen hebben voor Uber in heel Europa, omdat Europese wetgeving boven nationale wetgeving gaat.

De dienst UberPop is actief in Spanje. Ook daar vervoeren particulieren rezigers tegen betaling. Chauffeurs beschikken niet over een vergunning en ontduiken belasting, zoals BTW.

Rechtszaak

De bonden spanden een rechtszaak aan, die nu door de rechter is doorverwezen. De komende tijd moet het Europees Hof uitmaken of Uber een transportbedrijf is of een informatiedienstverlener. Als het Hof bepaalt dat Uber een dienstverlener is, hoeft het bedrijf zelf niet aan de taxiwetgeving te voldoen. En kan het niet verboden worden als het de taxiwet overtreedt. Wel moeten de chauffeurs die de ritten daadwerkelijk uitvoeren aan de taxiwet voldoen.

Mocht het Europese Hof besluiten dat Uber wel aan alle geldende taxiwetten moeten voldoen en een verbod uitspreken voor Uber wegens het faciliteren en overtreden van de taxiwetten, zal dat gelden voor heel Europa. Dan is er geen discussie meer mogelijk dat Uber aan dezelfde regels moet voldoen als de reguliere taxibranche, en dat de chauffeurs dus individueel allemaal over geldige taxivergunningen moeten beschikken.

Uitspraak

Waarschijnlijk doet het Hof in het najaar van 2016 uitspraak. Uber maakte ook bekend dat de Europese Commissie de klachten van het bedrijf tegen Duitsland en Frankrijk in behandeling neemt. In die landen wordt Uber ook flink tegengewerkt door de overheden. In Duitsland trad de overheid streng op, waarna Uber alleen nog verder ging met haar legale varianten, zoals UberBlack en UberX.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Uber moet voorkomen bij Europees Hof van Justitie”

M. Martins.|21.07.15|18:58

Daar hoeft niet lang over nagedacht worden hoor. Het is gewoon een taxibedrijf. Maar ja, kunnen ze weer lekker lang gaan rekken en door rijden. Tijd werkt in hun voordeel.

Johan Zevenbergen|23.07.15|10:24

Belachelijk, dat er verschil zou kunnen bestaan.
Personenvervoer met alles wat daarbij of aan verbonden is hoort onder de taxiwetgeving te vallen, en gehandhaaft te worden.
Danwel dient de wet afgeschaft te worden.

Paul Dijkhuizen|27.07.15|14:40

Nou ken ik niet precies de Europese wetgeving mbt. het vervoer, maar gezien de algehele tendens in de europese politiek, waarbij multinationals in de meeste gevallen in het gelijk worden gesteld, danwel dat de regelgeving zo wordt aangepast dat het voor multinationals alleen maar makkelijker wordt, vrees ik dat √úber straks gewoon zijn gang kan gaan.

Rodney Barten|03.08.15|21:39

@ Paul: Stel dat Uber een taxibedrijf zou zijn, dan nog hebben ze geen eigen taxi’s en geen vergunningen, ontheffingen etc voor alle landen waar ze actief zijn. Alle officiele taxibedrijven moeten gewoon geen samenwerking met ze aangaan, dan is het zo voorbij. Pop zal altijd verboden blijven, geen enkel land zal illegaal werken legaal maken.

M. Martins.|04.08.15|00:52

Dan ken je de taxichauffeurs nog niet. Voorbeeld Amsterdam. Chauffeurs van Tca rijden massaal voor uber. In feite kopen ze hun eigen ritten terug die anders via Tca waren gegaan. Ze hebben ook nog niet door dat de chauffeurs de macht hebben en niet uber. Mocht Uber winnen dan heb je dat te danken aan je eigen collega’s.