taxameter, taxi, tarieven, taxichauffeur

Taxi tarieven

De taxitarieven in Nederland worden door de overheid bepaald. Er geldt een wettelijk minimumtarief en een wettelijk maximumtarief voor taxi’s in Nederland. Binnen die marge kan ieder taxibedrijf zelf kiezen hoeveel hij rekent per kilometer.

Uitzonderingen maximumtarief taxivervoer

Het maximumtarief voor taxivervoer geldt niet voor contractvervoer dat wordt ingehuurd voor personenvervoer op een bepaald traject. Dit moet de chauffeur tijdens een controle wel kunnen aantonen met een contract.

Maximumtarieven taxivervoer

In de onderstaande tabel vindt u de maximumtarieven die taxiondernemingen mogen vaststellen.

Tabel: Maximumtarieven voor taxi’s op de weg
Soort taxivervoer Maximum instaptarief inclusief eerste 2 kilometer Maximum kilometertarief vanaf 3e kilometer Maximumtarief per uur voor wachten bij aanvang van de rit
Personenauto (maximaal 4 personen) euro 7,82 euro 2,29 euro 34,42
Busje (5 tot 8 personen) euro 12,72 euro 2,63 euro 34,42

Ritprijs taxi

De ritprijs wordt bepaald door een instaptarief en een vast bedrag per kilometer, het kilometertarief. De taxameter in de taxi geeft bij het instappen aan wat het instaptarief is. Zodra de taxi gaat rijden, registreert de meter hoeveel kilometer er is gereden. Als de globale afstand naar de bestemming bekend is, kan de ritprijs vooraf worden berekend. De meter loopt dus in files en voor een verkeerslicht niet verder op.

Wachttarief taxi

De chauffeur kan een tarief in rekening brengen als u hem voorafgaand aan de taxirit vraagt te wachten. Bijvoorbeeld voor het wachten na een bezoek aan een café of als een vergadering uitloopt. Het tarief dat in rekening wordt gebracht, moet vooraf met u zijn afgesproken. Via de taxameter wordt de wachttijd geregistreerd.

Taxitarieven vergelijken

Taxi’s zijn verplicht om hun tarieven aan de buitenkant van de taxi goed zichtbaar te maken. Veel taxi’s plaatsen de tariefkaart achter een van de ruiten. Zo kunt u de tarieven van de verschillende aanbieders vergelijken. De tarieven moeten vanaf een afstand van 5 meter tot de taxi duidelijk leesbaar zijn. Ook in de taxi moeten vanaf alle zitplaatsen de tarieven leesbaar zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Taxi tarieven”

M.Vermeer|16.08.10|17:18

Ik heb hierover op 23 juli een mailtje gestuurd waarom we daar in de taxibranche niet over geïnformeerd worden, nog geen antwoord bij de instantie die er op toe ziet of je je streepje wel recht hebt gezet in je werkmap.

Taxi tarieven | TaxiPro
taxameter, taxi, tarieven, taxichauffeur

Taxi tarieven

De taxitarieven in Nederland worden door de overheid bepaald. Er geldt een wettelijk minimumtarief en een wettelijk maximumtarief voor taxi’s in Nederland. Binnen die marge kan ieder taxibedrijf zelf kiezen hoeveel hij rekent per kilometer.

Uitzonderingen maximumtarief taxivervoer

Het maximumtarief voor taxivervoer geldt niet voor contractvervoer dat wordt ingehuurd voor personenvervoer op een bepaald traject. Dit moet de chauffeur tijdens een controle wel kunnen aantonen met een contract.

Maximumtarieven taxivervoer

In de onderstaande tabel vindt u de maximumtarieven die taxiondernemingen mogen vaststellen.

Tabel: Maximumtarieven voor taxi’s op de weg
Soort taxivervoer Maximum instaptarief inclusief eerste 2 kilometer Maximum kilometertarief vanaf 3e kilometer Maximumtarief per uur voor wachten bij aanvang van de rit
Personenauto (maximaal 4 personen) euro 7,82 euro 2,29 euro 34,42
Busje (5 tot 8 personen) euro 12,72 euro 2,63 euro 34,42

Ritprijs taxi

De ritprijs wordt bepaald door een instaptarief en een vast bedrag per kilometer, het kilometertarief. De taxameter in de taxi geeft bij het instappen aan wat het instaptarief is. Zodra de taxi gaat rijden, registreert de meter hoeveel kilometer er is gereden. Als de globale afstand naar de bestemming bekend is, kan de ritprijs vooraf worden berekend. De meter loopt dus in files en voor een verkeerslicht niet verder op.

Wachttarief taxi

De chauffeur kan een tarief in rekening brengen als u hem voorafgaand aan de taxirit vraagt te wachten. Bijvoorbeeld voor het wachten na een bezoek aan een café of als een vergadering uitloopt. Het tarief dat in rekening wordt gebracht, moet vooraf met u zijn afgesproken. Via de taxameter wordt de wachttijd geregistreerd.

Taxitarieven vergelijken

Taxi’s zijn verplicht om hun tarieven aan de buitenkant van de taxi goed zichtbaar te maken. Veel taxi’s plaatsen de tariefkaart achter een van de ruiten. Zo kunt u de tarieven van de verschillende aanbieders vergelijken. De tarieven moeten vanaf een afstand van 5 meter tot de taxi duidelijk leesbaar zijn. Ook in de taxi moeten vanaf alle zitplaatsen de tarieven leesbaar zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Taxi tarieven”

M.Vermeer|16.08.10|17:18

Ik heb hierover op 23 juli een mailtje gestuurd waarom we daar in de taxibranche niet over geïnformeerd worden, nog geen antwoord bij de instantie die er op toe ziet of je je streepje wel recht hebt gezet in je werkmap.