gordel, tribus, B&S, taxi, rolstoel, taxichauffeur

Rolstoelbussen Tribus geschikt voor individuele gordelsystemen

De wet voor het vervoer van rolstoelpassagiers aangepast per 1 januari 2013. Inhoudelijk is niets veranderd. Maar er is nu duidelijker onder woorden gebracht dat het gebruik van de driepuntsgordel van de taxi niet in alle gevallen verplicht is. Chauffeurs mogen namelijk als de driepuntsgordel niet correct kan worden aangelegd ook gebruik maken van een speciale veiligheidsgordel. De vraag is echter of deze speciale veiligheidsgordels wel in alle gevallen geschikt zijn.

Op grond van de vorige wetstekst werd vaak aangenomen dat elke passagier verplicht gebruik moet maken van de driepuntsgordels van het voertuig zelf. Hierdoor werden rolstoelpassagiers die door de constructie van hun rolstoel of door hun afwijkende zithouding geen driepuntsgordel konden dragen vaak geweigerd.

Rolstoelpassagier

Met het herschrijven van artikel 59, lid 4 van het RVV is nu duidelijk dat een rolstoelpassagier ook gebruik mag maken van een veiligheidsgordel die deel uitmaakt van (of gekoppeld is aan) het systeem waarmee de rolstoel aan de vloer van het voertuig is bevestigd. Daarbij dient zich wel een nieuwe vraag aan. Als de standaard driepuntsgordels niet altijd geschikt zijn voor bepaalde rolstoeltypen, in hoeverre zijn de veiligheidsgordels die deel uitmaken van het rolstoelvastzetsysteem dat dan wel?

Stichting Vast = Beter heeft als doel de veiligheid bij het vervoer van mensen met een functiebeperking te verbeteren. Secretaris Ap Peters constateert dat ook de (standaard) veiligheidsgordels die deel uitmaken van het rolstoelvastzetsysteem niet altijd op een goede manier kunnen worden aangelegd. Daarvoor zijn er teveel verschillende rolstoeltypen en zithoudingen. “Er moet per persoon worden gekeken naar een passende veiligheidsgordel die rekening houdt met de zithouding en de lichamelijke beperkingen,” zegt Peters.

Rolstoelen

John Koopman van B&S beaamt dat. B&S is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het aanpassen van rolstoelen en auto’s voor mensen met een lichamelijke beperking. “Onze klanten hebben vaak heel specifieke behoeften. Die vragen om individuele oplossingen waar de klant zelf nauw bij betrokken wordt.” Samen met onder andere B&S en Tribus ontwikkelt Vast = Beter individuele gordelsystemen die worden aangesloten op bestaande rolstoelvastzetsystemen.

Een instructiefilm van B&S laat een veelvoorkomend probleem zien: het aanleggen van een driepuntsgordel in het geval van een rolstoel met een zogeheten gesloten werkblad. Een standaard driepuntsgordel kan door het gesloten werkblad niet strak om de heup van de passagier worden aangelegd. In de film toont B&S een samen met Tribus ontwikkelde “open” driepuntsgordel die aan de binnenkant van het werkblad kan worden aangelegd. Deze gordel wordt vervolgens gezekerd in de gordelsloten van het TriflexPLUS-systeem van Tribus.

Vastzetsystemen

“Bij Tribus hebben we altijd rekening gehouden met het uiteenlopende aanbod van rolstoelen en gordelsystemen,” zegt Sjoerd van der Woude van Tribus. “Ook onze standaard vastzetsystemen TriflexPLUS en TriflexAIR zijn door de specifieke plaatsing van bevestigingspunten geschikt voor afwijkende gordelsystemen.”

Vast = Beter kan desgewenst voor individuele speciale veiligheidsgordels een certificaat afgeven. “Als rolstoelgebruikers met een afwijkende rolstoel of zithouding over een individueel, gecertificeerd gordelsysteem beschikken, geeft dat de chauffeur de zekerheid dat hij de passagier veilig kan vervoeren,” zegt Peters. “Hierdoor hoeft een chauffeur niet langer een passagier te weigeren. We maken daarmee het rolstoelvervoer nog toegankelijker.” 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Rolstoelbussen Tribus geschikt voor individuele gordelsystemen”

Peerke Bouwhuis|15.03.13|21:48

Mooi systeem maar een heupgordel van een 3punts gordel is sneller.
En je hoeft niet op vreemde plaatsen te komen met je handen bij mensen.
Want sexuwele intimidatie is snel geroepen.