taxi, brussel, belgie

Brussel geeft 50 extra taxivergunningen uit voor elektrische taxi’s

Brussel geeft in totaal 50 extra taxivergunningen uit voor de exploitatie van elektrische taxi’s. De Brusselse regering zal na de zomer de vergunningen toewijzen aan geïnteresseerde taxi-ondernemers. Kandidaat als voertuigleverancier zijn BYD, Renault en Nissan. Uiteindelijk zullen de taxichauffeurs zelf kiezen welk voertuig zij het meest geschikt achten. De 50 vergunningen komen bovenop het huidige aantal van maximaal 1200 taxi’s.

Deze week werd de elektrische taxi van het Chinese BYD gepresenteerd aan de Brusselse taxi-ondernemers. De chauffeurs konden een testrit maken met de demo-auto, die overigens op Nederlands kenteken staat. Voordeel van deze BYD is dat de actieradius ruim twee keer zo groot is als het model van Renault en Nissan. De BYD kan volgens de Chinezen 300 kilometer zonder oplaadbeurt.

Elektrische taxi’s

De Brusselse regering wil volgend jaar graag vijftig elektrische taxi’s in het Brusselse straatbeeld zien rijden. Dat gebeurt nu al in diverse Nederlandse steden, waar ze al ingeburgerd zijn in het straatbeeld. Alleen een specifiek logo zal de eletrische taxi’s onderscheiden van andere Brusselse taxi‘s. Wel dient het aantal laadpalen in Brussel nog fors toe te nemen.

Diverse Nederlandse taxibedrijven zijn ook druk bezig de BYD in grote getale naar Nederland te halen. Op dit moment is de auto echter nog niet goed leverbaar. Het Chinese merk claimt een actieradius van maximaal 300 kilometer.

Zo heeft onder meer de Rotterdamse Taxi Centrale (RTC) een BYD besteld. Die wordt deze week taxigekeurd en op kenteken gezet. Ook Londen heeft vijftig van het type e6 besteld. Het is een vijfzits cross-over met een interieur dat zich door zijn voldoende hoofd- en beenruimte en kofferbak leent als taxi.

Snelladers

De elektrische BYD-taxi rijdt al een paar jaar rond in China. Daar heeft de testvloot van 50 voertuigen reeds miljoenen elekrische kilometers gereden. Hierbij werd gebruik gemaakt van snelladers, waarbij het 20-30 minuten duurt de accu op te laden. Ter ondersteuning van de wereldwijde verkoop, heeft BYD kantoren in verschillende landen. Het Europese hoofdkantoor is sinds 1999 gevestigd in Rotterdam, met commerciële activiteiten sinds 2010.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Brussel geeft 50 extra taxivergunningen uit voor elektrische taxi’s”

t_x04|10.07.13|13:29

Waarom toch altijd extra vergunningen verlenen als het ook uit het eigen bestand gehaald kan worden.