Mercedes-Benz Concept V-ision e with PLUG-IN HYBRID

Mercedes-Benz ontwikkelt plugin hybrid V-Klasse

Mercedes-Benz is bezig met de ontwikkeling van een plug-in hybrid versie van de V-Klasse: de Concept V‑ision. Het conceptvoertuig combineert milieuvriendelijke prestaties met hoogst moderne luxe. Het brandstofverbruik bedraagt minder dan 3.0-liter per 100 km omdat het voertuig 50 kilometer kan rijden in alleen de elektrische modus.

“De Concept V‑ision e demonstreert het potentieel dat Mercedes in de toekomst biedt binnen de MPV´s wanneer het gaat over de wensen van onze klanten — en de vragen uit de markt — door meer exclusiviteit te bieden en meer opties tot personalisering,” aldus Volker Mornhinweg, hoofd Mercedes-Benz Vans.

Plug-in hybrid

“Onze plug-in hybrid-technologie heeft ons in staat gesteld de prestaties van de meest krachtige V‑Klasse met 105 kW te vermeerderen, ook al hebben we het brandstofverbruik omlaag gebracht naar het niveau van een kleine auto. Dat is wat ik toekomstgerichte prestatieverbetering noem.”

De Concept V‑ision e maakt gebruik van hetzelfde aandrijfsysteem als in de nieuwe Mercedes-Benz C 350 e. De viercilinder benzinemotor heeft een vermogen van 155 kW (210 pk) en ontwikkelt een maximaal koppel van 350 Nm, terwijl de elektrische motor een vermogen levert van 90 kW en een koppel van 340 Nm. Dit resulteert in een totaal vermogen van 245 kW (333 pk) en een koppel van maximaal 600 Nm.

Brandstofverbruik

De Concept V‑ision e sprint van 0–100 km/u in 6.1 seconden, waarmee deze hybride zelfs sneller van start gaat dan de huidige V 250 BlueTEC sterkste motorvariant — en meer dan toegerust is om snel andere voertuigen in te halen. De topsnelheid van het model is 206 km/u. Het brandstofverbruik volgens NEDC bedraagt 3.0 liter per 100 km en dat komt overeen met een CO2 -emissie van 71 g per km. De MPV concept kan tot 50 km rijden in de puur elektrische modus, wanneer de topsnelheid beperkt wordt tot 80 km/u.

De energie voor de elektromotor wordt opgeslagen in een lithium-ion hoogspanningsbatterij met een totale capaciteit van 13.5 kWh. De accu is gemonteerd in een dubbele stalen behuizing in de kofferruimte. Vanwege de ruimtelijkheid van de V‑Klasse heeft de batterij slechts een miniem effect op het laadvolume en de veelzijdigheid van het interieur van het voertuig.

Opladen

De hoogspanningsbatterij kan worden geladen vanuit een externe stroombron en levert op die manier een effectieve bijdrage aan het lage brandstofverbruik en de geringe emissies van dit model. Een intelligent onboard laadsysteem stelt de batterij in staat in minder dan twee uur volledig geladen te worden door gebruik te maken van een laadpaal. De accu kan ook geladen worden via het stopcontact thuis. Dan duurt het opladen ongeveer vijf uur, afhankelijk van het verbindingstype.

Het managementprogramma van het intelligente aandrijfsysteem van het voertuig selecteert automatisch de meest ideale combinatie van verbrandingsmotor of elektrische krachtbron. Het scala aan mogelijke opties behelst een praktisch stille elektrische start (silent start), gebruik van de elektromotor ter ondersteuning van de benzinemotor bijvoorbeeld tijdens accelereren (boost), en energieterugwinning (recuperation) tijdens afremmen en wanneer de auto op kruissnelheid rijdt. Alle teruggewonnen energie wordt opgeslagen in de accu en kan later weer gebruikt worden voor elektrisch rijden of voor de boostfunctie.

Hybride

Bestuurders kunnen de hybride interactie ook met de hand regelen, waarbij ze met een schakelaar uit vier verschillende instellingen kunnen kiezen. Dat zijn: Hybrid (alle hybride functies zijn beschikbaar), E-Mode (volledig elektrisch rijden), E-Save (het laadniveau van de accu wordt gehandhaafd) en Charge (de accu wordt tijdens het rijden opgeladen). Een display midden in het instrumentencluster laat de ingestelde modus zien.

Het hybride voertuig is ook uitgerust met een elektrisch opererende airconditioningcompressor en elektrische verwarmingselementen die zorgen voor een plezierig koel interieur tijdens de zomermaanden en gerieflijke warmte in de winter. Het gewenste klimaat in het interieur kan vooraf geprogrammeerd worden, tegelijk met de tijd van vertrek, via knoppen aan het stuur of via een menu in het instrumentenpaneel.

Op afstand

Net als in de C 350 e zal het in de toekomst mogelijk zijn de website http://connect.mercedes.me te gebruiken om de instellingen van temperatuur en de parameters van de laadtoestand van de accu vooraf te doen en ook om op afstand gegevens op te roepen over de laadtoestand van de accu en bijvoorbeeld hoeveel kilometers er met de huidige acculading gereden kunnen worden.

De Executive stoelen achterin bieden uitstekend extra comfort, vooral tijdens langere ritten. Net als in de S‑Klasse zijn deze stoelen ideaal om geconcentreerd te werken of juist om te relaxen. Een druk op de knop is al genoeg om de rugleuning naar een ligpositie tot 49 graden te dirigeren. Met de geïntegreerde onderbeenondersteuning, gescheiden voetsteunen en extra kussens bieden de stoelen het hoogste niveau van slaapcomfort en ontspanning wanneer ze in de uiterste ligstand staan.

Voetsteunen

De voetsteunen zitten op de rails achter de stoelen voor de bestuurder en de voorste passagier en kunnen voor- en achteruit worden bewogen. Deze steunen bieden ook comfort voor de achterpassagiers wanneer hun stoelleuning overeind staat. De meest rechtopstaande stand is 21 graden. De stoelen, been- en voetsteunen zijn alle bekleed met nappa leder.

De Executive stoelen zijn ook voorzien van driefasen verwarmings- en ventilatiesysteem en een ontspannende massagefunctie. Dat alles wordt bediend met knoppen binnen in de armsteunen. Aangezien het interieur van de V‑Klasse zo ruimtelijk is kunnen de Executive stoelen gecombineerd worden met standaard individuele zittingen of optioneel met banken. Op deze wijze wordt de grote variëteit aan stoelconfiguraties in de Mercedes-Benz MPV op hoogst exclusieve wijze uitgebreid.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Mercedes-Benz ontwikkelt plugin hybrid V-Klasse”

Johan Zevenbergen|30.03.15|17:30

En nu nog een voor de doorsnee gebruiker.