EU, Europa, ESF

Vitaliteitsproject Sociaal Fonds Taxi genomineerd voor ESF-award

Het Vitaliteitsproject van Sociaal Fonds Taxi is genomineerd voor de ESF-award 2015. In het project worden op een goedkope en laagdrempelige manier medewerkers van taxibedrijven geholpen om vitaler in het leven te staan. Een van de initiatiefnemers binnen SFT, Ruud de Haan, is blij met de erkenning voor een positieve noot in de taxibranche. “Het mooie is dat je er direct resultaat van ziet.”

De ESF-award wordt uitgereikt aan een project dat met hulp van Europese subsidie mooie resultaten heeft geboekt. Vijf van de zes genomineerden werden geselecteerd door voldoende stemmen te ontvangen. De zesde genomineerde, het Vitaliteitsproject, ontving een wildcard van de vakjury.

 Vitaliteit taxichauffeurs optimaliseren

Het project werd in 2013 oorspronkelijk bij Veolia opgezet voor OV-bedrijven. Om in aanmerking te komen voor subsidie moest het echter een brancheproject zijn en geen bedrijfsproject, waardoor het Sociaal Fonds Taxi erbij werd betrokken. In een pilot werden toen een zestal taxibedrijven bij het project betrokken waarvan de medewerkers een half jaar deelnamen aan het concept.

“Het doel is om de medewerkers vitaler in het leven te laten staan”, legt De Haan uit. “Een trigger is daarbij de metabolische leeftijd die we aan het begin van het project vaststellen aan de hand van iemand zijn BMI, lengte, flexibiliteit etcetera. Daar wordt onderling direct over gesproken. In de praktijk blijkt vaak dat iedereen ouder is dan zijn leeftijd doet vermoeden.”

Workshops en coaching

Samen met de Vitaliteit-check (een gezondheidscheck) waarin de metabolische leeftijd wordt vastgesteld, vindt een coachingsgesprek plaats waarin wordt gekeken op welke gebieden winst te behalen valt. De Haan: “Denk aan beweging, voeding, slaap of stress. We bieden workshops aan over deze onderwerpen, en stellen budget beschikbaar zodat deelnemers onderling ook activiteiten kunnen gaan ondernemen.”

Aan het eind van het half jaar wordt opnieuw een check gedaan en is er een kleine competitie wie zijn leeftijd het meest naar beneden heeft gebracht. “Een belangrijke extra is dat dit project ook het groepsproces stimuleert. Het zorgt echt voor samenhang en een leuke sfeer. En de deelnemers zien er direct resultaat van. Het is primair op hen gericht en niet op de werkgever. Ook al profiteert die aan de andere zijde van minder ziekteverzuim en gezonder personeel.”

Nieuwe taxibedrijven melden aan

De pilot wordt voortgezet, zo laat De Haan weten. Nieuwe taxibedrijven melden zich inmiddels alweer aan om deel te nemen aan het Vitaliteitsproject. “De taxiwereld heeft het zwaar”, weet De Haan. “Dan is dit een goed project dat de investering van ongeveer vijftig euro per persoon nog wel waard is. Zo blijkt ook uit de erkenning die we nu krijgen door de nominatie voor de award.”

De vakjury beslist tijdens het ESF-event in Den Haag op 26 november wie de award in ontvangst mag nemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Vitaliteitsproject Sociaal Fonds Taxi genomineerd voor ESF-award | TaxiPro
EU, Europa, ESF

Vitaliteitsproject Sociaal Fonds Taxi genomineerd voor ESF-award

Het Vitaliteitsproject van Sociaal Fonds Taxi is genomineerd voor de ESF-award 2015. In het project worden op een goedkope en laagdrempelige manier medewerkers van taxibedrijven geholpen om vitaler in het leven te staan. Een van de initiatiefnemers binnen SFT, Ruud de Haan, is blij met de erkenning voor een positieve noot in de taxibranche. “Het mooie is dat je er direct resultaat van ziet.”

De ESF-award wordt uitgereikt aan een project dat met hulp van Europese subsidie mooie resultaten heeft geboekt. Vijf van de zes genomineerden werden geselecteerd door voldoende stemmen te ontvangen. De zesde genomineerde, het Vitaliteitsproject, ontving een wildcard van de vakjury.

 Vitaliteit taxichauffeurs optimaliseren

Het project werd in 2013 oorspronkelijk bij Veolia opgezet voor OV-bedrijven. Om in aanmerking te komen voor subsidie moest het echter een brancheproject zijn en geen bedrijfsproject, waardoor het Sociaal Fonds Taxi erbij werd betrokken. In een pilot werden toen een zestal taxibedrijven bij het project betrokken waarvan de medewerkers een half jaar deelnamen aan het concept.

“Het doel is om de medewerkers vitaler in het leven te laten staan”, legt De Haan uit. “Een trigger is daarbij de metabolische leeftijd die we aan het begin van het project vaststellen aan de hand van iemand zijn BMI, lengte, flexibiliteit etcetera. Daar wordt onderling direct over gesproken. In de praktijk blijkt vaak dat iedereen ouder is dan zijn leeftijd doet vermoeden.”

Workshops en coaching

Samen met de Vitaliteit-check (een gezondheidscheck) waarin de metabolische leeftijd wordt vastgesteld, vindt een coachingsgesprek plaats waarin wordt gekeken op welke gebieden winst te behalen valt. De Haan: “Denk aan beweging, voeding, slaap of stress. We bieden workshops aan over deze onderwerpen, en stellen budget beschikbaar zodat deelnemers onderling ook activiteiten kunnen gaan ondernemen.”

Aan het eind van het half jaar wordt opnieuw een check gedaan en is er een kleine competitie wie zijn leeftijd het meest naar beneden heeft gebracht. “Een belangrijke extra is dat dit project ook het groepsproces stimuleert. Het zorgt echt voor samenhang en een leuke sfeer. En de deelnemers zien er direct resultaat van. Het is primair op hen gericht en niet op de werkgever. Ook al profiteert die aan de andere zijde van minder ziekteverzuim en gezonder personeel.”

Nieuwe taxibedrijven melden aan

De pilot wordt voortgezet, zo laat De Haan weten. Nieuwe taxibedrijven melden zich inmiddels alweer aan om deel te nemen aan het Vitaliteitsproject. “De taxiwereld heeft het zwaar”, weet De Haan. “Dan is dit een goed project dat de investering van ongeveer vijftig euro per persoon nog wel waard is. Zo blijkt ook uit de erkenning die we nu krijgen door de nominatie voor de award.”

De vakjury beslist tijdens het ESF-event in Den Haag op 26 november wie de award in ontvangst mag nemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.