Taxi-app sluit aan bij pilot zelfrijdende auto Singapore

Vervoersdienst Grab is een samenwerking gestart met nuTonomy. Laatstgenoemde laat sinds enkele weken twee zelfrijdende taxi’s rondrijden in Singapore. Nu kunnen passagiers ook via de app van Grab een rit bestellen.

Grab is marktleider in de Aziatische markt voor taxi-apps en wordt daarom ook wel de ‘Aziatische Uber’ genoemd. nuTonomy kreeg eind augustus opeens flinke naamsbekendheid toen dit bedrijf als eerste zelfrijdende auto’s commercieel inzette. Daarmee werd Uber, waarvan iedereen deze primeur had verwacht, afgetroefd. Deze taxidienst startte zijn pilot enkele dagen later in het Amerikaanse Pittsburgh.

Comfort en veiligheid taxi

Door samen te werken kunnen Grab en nuTonomy allebei de gebruikerservaring onderzoeken van het via de app bestellen van een zelfrijdende taxi. Daarbij ligt de nadruk op hoe passagiers een rit boeken en op hoe ze omgaan met het zelfrijdende voertuig. Grab kan daarmee zijn technologie voor routing en kaarten verbeteren. nuTonomy hoopt met de data die de proef oplevert het comfort, de prestaties en de veiligheid van de robo-taxi’s te verbeteren.

Het is niet zo dat alle gebruikers van de app nu een taxi van nuTonomy kunnen bestellen. De mogelijkheid om dat te doen, is voor een select deel van de klantengroep beschikbaar gemaakt. Omdat de bedrijven veel van deze eerste ritten kunnen leren, worden er geen kosten voor in rekening gebracht. De pilot beperkt zich niet tot het deel van het zakelijke district waar eerst sprake van was; er kan ook naar aanpalende gebieden worden gereisd.

Bestuurder bij elke rit

Buiten het zakendistrict  wordt de besturing dan wel overgenomen door een medewerker van nuTonomy. Sowieso is al vanaf het begin van dit project op elke rit zo’n medewerker aanwezig om data te monitoren en in te grijpen als de situatie dat vereist. De proef loopt in elk geval nog twee maanden, maar het is de bedoeling door te gaan zolang de pilot waardevolle informatie blijft opleveren voor de betrokken partijen.

Tijdens Taxi Expo 2016, op 12 en 13 oktober in Expo Houten, worden de resultaten van een grote enquete over taxi-apps gepresenteerd. Kijk voor deze en andere workshops en de mogelijkheid om je aan te melden op de site van Taxi Expo 2016.

taxiexpobanner

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxi-app sluit aan bij pilot zelfrijdende auto Singapore | TaxiPro