Nieuwe website voor efficiënter solliciteren op taxiwerk

Taxiwerq heeft met taxivacatures.nl een website gelanceerd die het solliciteren op werk in de taxibranche voor alle betrokkenen efficiënter moet maken. Door een aantal vragen te beantwoorden, wordt meteen duidelijk of er een match is tussen de sollicitant en het werk in kwestie. 

Taxiwerq uit Hoogeveen vormt een platform waar werkgevers en werknemers in de taxibranche elkaar kunnen vinden. Dat er jaarlijks zo’n 10.000 sollicitaties binnenkomen bij het bedrijf, bewijst wel dat die platformfunctie wordt vervuld. Natuurlijk dienen zich altijd meerdere kandidaten voor een beschikbare functie aan. Uiteindelijk kan die maar door één persoon worden ingevuld. Een bijkomend verschijnsel is echter dat veel mensen solliciteren op vacatures waar ze eigenlijk niet of nauwelijks voor in aanmerking komen.

“Dat betekent dat we in de praktijk best vaak mensen moeten teleurstellen, en dat doen we natuurlijk liever niet”, legt Saskia van der Sleen van uit. “Door de vele sollicitaties op iedere afzonderlijke vacature brengt het voor ons en voor een groep sollicitanten een hoop werk met zich mee. Elke sollicitatie moet immers verwerkt worden. Dat is dus zonde van de tijd voor alle betrokkenen. Daarom wilden we graag een website om dat hele sollicitatieproces efficiënter te maken voor belangstellenden en voor ons, en waarbij we taxibedrijven en sollicitanten ook beter en sneller aan elkaar kunnen matchen.”

Gebroken diensten en vaste routes

Het resultaat van die wens is Taxivacatures.nl, dat begin maart online ging. Het idee is dat mensen meteen zien of ze in aanmerking komen om onder andere als taxichauffeur aan de slag te gaan. Gaat het bijvoorbeeld om een vacature voor taxichauffeur in het leerlingenvervoer, dan staan daar naast de locatie en het aantal uren ook een aantal vragen bij. Is iemand bereid veertig weken per jaar te werken en de eigen vakanties in de schoolvakanties te plannen? Woont hij of zij wel in de buurt van de standplaats? Is het geen probleem om gebroken diensten en vaste routes te rijden? Maar ook: kan de sollicitant een taxibus kwijt bij of in de buurt van de woning. Is de aard van het werk anders, dan zijn de vragen dat ook voor een deel.

Voor een chauffeur dagbesteding is het onder meer van belang dat hij of zij bereid is te werken met mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Beschikbaarheid op alle doordeweekse dagen is ook vereist. “Maar we vragen ook of men bereid is te werken voor het brutoloon zoals dat is bepaald in de CAO Taxivervoer. Als dat op voorhand niet het geval is, of als je geen gebroken diensten wilt draaien, dan heeft solliciteren natuurlijk weinig zin”, licht Van der Sleen toe. “Op deze wijze wordt op voorhand duidelijk voor de sollicitant of de gekozen  vacature een match is”.

In aanmerking komen

Met deze en andere vragen wordt meteen een eerste selectie gemaakt, wat zowel voor de sollicitant als voor Taxiwerq voordelen heeft. “Belangstellenden weten of ze in aanmerking komen voor het werk in kwestie, of om daar voor opgeleid te worden. En wij krijgen veel minder sollicitaties binnen van mensen die op voorhand niet geschikt zijn voor het werk waar ze op wilden solliciteren”, legt Van der Sleen uit.

Wie wel door de eerste ronde komt, krijgt opnieuw een reeks vragen voorgelegd. Deze gaan over duurzame inzetbaarheid en hebben onder meer betrekking op de gezondheid, financiële situatie, discretie, er representatief uitzien, lichamelijke inspanning en andere zaken. Saskia van der Sleen: “Eén van onze doelstellingen is bijdragen aan een duurzame arbeidsrelatie tussen werknemers en werkgevers, en niet zozeer mensen voor korte periodes aan het werk zetten. Met de antwoorden op deze vragen kunnen we inschatten in hoeverre met de kandidaat in kwestie zo’n duurzame arbeidsrelatie mogelijk is.”

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

1 reactie op “Nieuwe website voor efficiënter solliciteren op taxiwerk”

NATASCHA OTTERS|06.04.17|19:24

Ik vind de nieuwe site taxivacatures een echte aanfluiting. Ik heb eens gekeken hoe het werkt.
Ik kwam bij de 2 e vragen ronde en daar worden vragen gesteld waarbij ik me af vraag of deze wel gesteld mogen worden .deze gaan met name over erg persoonlijke gegevens.
Ik heb 1 vraag met “nee” ingevuld en ik ben afgewezen als leerling vervoer chauffeur.
Let wel : ik doe dit werk al vanaf 2001 dus hoezo niet geschikt !!!!