ambulance

Auto of navigatie waarschuwt voor gevaren op de weg

Gebruikers van ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Inrix, Kia en TomTom krijgen binnenkort via het navigatiesysteem in hun auto of hun app een waarschuwing dat er een voertuig met zwaailicht en sirene nadert. In die melding wordt ook duidelijk welk soort voertuig het betreft en van welke kant hij komt. Bestuurders worden ook geattendeerd op andere mogelijke gevaarlijke situaties op de weg.

Het initiatief komt van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Onder de naam ‘Safety Priority Services’ werkt het ministerie de komende drie jaar samen met zes partijen om het wegverkeer beter en tijdiger veiligheidswaarschuwingen te kunnen geven. Daarmee speelt het ministerie in op het feit dat veel automobilisten inmiddels al digitale informatie onderweg gebruiken. Zulke informatie kan goed ook gebruikt worden om de verkeersveiligheid te vergroten.

Spookrijders, ongevallen en wegwerkzaamheden

Het gaat niet alleen om meldingen over naderende ambulances en politie- en brandweerauto’s. Bestuurders worden ook gewaarschuwd voor andere gevaren op de weg, zoals spookrijders, files, obstakels op de weg, wegwerkzaamheden, ongevallen, gladheid, extreme weersomstandigheden, afgesloten rijstroken en weginspecteurs en nood- en hulpdiensten langs de weg. Daarnaast krijgen bestuurders informatie over onder meer de maximum snelheid.

Met ‘Safety Priority Services’ loopt Nederland alvast vooruit op Europese wetgeving die in 2025 gaat gelden. Zo kunnen de betrokken bedrijven alvast ervaring opdoen met het versturen van veiligheidswaarschuwingen. Om de privacy van bestuurders te waarborgen mogen de zes betrokken partijen alleen data delen met andere organisaties ten behoeve van de verkeersveiligheid. Daar moeten ze dan wel eerst toestemming voor vragen. Als gebruikers akkoord gaan, worden die gegevens geanonimiseerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Yvonne Ton

3 reacties op “Auto of navigatie waarschuwt voor gevaren op de weg”

Duco Douwstra|07.07.22|11:07

Dit is toch dezelfde functie die al jaren in de Waze app zit?

Ton van Dalfsen|07.07.22|15:34

Heb liever een App die mij waarschuwt waar en wanneer er een ILT controle is.
Dit omdat ik soms een uurtje tekort rust heb gehad.

Ton van Dalfsen|07.07.22|16:18

Ach wat. Straks is het toch online controle wat Duco graag wil. Uurtje meer of minder krijg je vanzelf de PV op de mat. Collaboratie met de staasie noem ik dat.

Auto of navigatie waarschuwt voor gevaren op de weg | TaxiPro
ambulance

Auto of navigatie waarschuwt voor gevaren op de weg

Gebruikers van ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Inrix, Kia en TomTom krijgen binnenkort via het navigatiesysteem in hun auto of hun app een waarschuwing dat er een voertuig met zwaailicht en sirene nadert. In die melding wordt ook duidelijk welk soort voertuig het betreft en van welke kant hij komt. Bestuurders worden ook geattendeerd op andere mogelijke gevaarlijke situaties op de weg.

Het initiatief komt van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Onder de naam ‘Safety Priority Services’ werkt het ministerie de komende drie jaar samen met zes partijen om het wegverkeer beter en tijdiger veiligheidswaarschuwingen te kunnen geven. Daarmee speelt het ministerie in op het feit dat veel automobilisten inmiddels al digitale informatie onderweg gebruiken. Zulke informatie kan goed ook gebruikt worden om de verkeersveiligheid te vergroten.

Spookrijders, ongevallen en wegwerkzaamheden

Het gaat niet alleen om meldingen over naderende ambulances en politie- en brandweerauto’s. Bestuurders worden ook gewaarschuwd voor andere gevaren op de weg, zoals spookrijders, files, obstakels op de weg, wegwerkzaamheden, ongevallen, gladheid, extreme weersomstandigheden, afgesloten rijstroken en weginspecteurs en nood- en hulpdiensten langs de weg. Daarnaast krijgen bestuurders informatie over onder meer de maximum snelheid.

Met ‘Safety Priority Services’ loopt Nederland alvast vooruit op Europese wetgeving die in 2025 gaat gelden. Zo kunnen de betrokken bedrijven alvast ervaring opdoen met het versturen van veiligheidswaarschuwingen. Om de privacy van bestuurders te waarborgen mogen de zes betrokken partijen alleen data delen met andere organisaties ten behoeve van de verkeersveiligheid. Daar moeten ze dan wel eerst toestemming voor vragen. Als gebruikers akkoord gaan, worden die gegevens geanonimiseerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Yvonne Ton

3 reacties op “Auto of navigatie waarschuwt voor gevaren op de weg”

Duco Douwstra|07.07.22|11:07

Dit is toch dezelfde functie die al jaren in de Waze app zit?

Ton van Dalfsen|07.07.22|15:34

Heb liever een App die mij waarschuwt waar en wanneer er een ILT controle is.
Dit omdat ik soms een uurtje tekort rust heb gehad.

Ton van Dalfsen|07.07.22|16:18

Ach wat. Straks is het toch online controle wat Duco graag wil. Uurtje meer of minder krijg je vanzelf de PV op de mat. Collaboratie met de staasie noem ik dat.