Projectie

Slimme koplampen Ford maken ’s nachts rijden veiliger

Door verkeersinformatie op de weg te projecteren, houd je als bestuurder je blik op de weg. Foto: Ford

’s Nachts rijden is voor veel taxichauffeurs een stuk intensiever dan overdag. Verkeersborden zijn lastiger te lezen en je kunt minder ver vooruitzien dan je zou willen. De nieuwe koplamptechnologie van autofabrikant Ford moet rijden in het donker veiliger maken. 

Met de nieuwe technologie projecteren de koplampen met een hoge resolutie routeaanwijzingen, de toegestane snelheid of veranderingen in de weersituatie op de weg. Hierdoor kun je als bestuurder voor je blijven kijken, in plaats van bijvoorbeeld naar het navigatiescherm. ‘Zelfs een snelle blik op het navigatiescherm kan er voor zorgen dat er minstens tien meter ‘blind’ wordt gereden. Op een onverlichte weg kan dit ertoe leiden dat je een belangrijk bord of een bocht in de weg mist’, aldus Ford.

De koplampen projecteren in hoge resolutie veranderingen in weersomstandigheden. Foto: website Ford

Naderende bochten

Door de koplampen aan te sluiten op het navigatiesysteem, kunnen bovendien naderende bochten worden aangegeven. Ook zou de breedte van het voertuig op de weg kunnen worden geprojecteerd zodat de bestuurder beter kan inschatten of de auto door een opening kan of op een parkeerplek past.

Niet alleen automobilisten zijn geholpen met de nieuwe technologie, ook de verkeersveiligheid van andere weggebruikers kan erdoor verbeteren. Bijvoorbeeld door een oversteekplaats op de weg te projecteren, die zowel voor de bestuurder als de voetganger zichtbaar is. Ook het projecteren van een te volgen baan en die ervoor zorgt dat fietsers op een veilige afstand worden gepasseerd, behoort tot de mogelijkheden.

Ford is als exposant aanwezig op Taxi Expo ’22 op 6 oktober in Houten. Meer weten? Klik dan hier

Dit artikel verscheen eerder op zustervakblad VerkeersNet.nl

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Slimme koplampen Ford maken ’s nachts rijden veiliger | TaxiPro
Projectie

Slimme koplampen Ford maken ’s nachts rijden veiliger

Door verkeersinformatie op de weg te projecteren, houd je als bestuurder je blik op de weg. Foto: Ford

’s Nachts rijden is voor veel taxichauffeurs een stuk intensiever dan overdag. Verkeersborden zijn lastiger te lezen en je kunt minder ver vooruitzien dan je zou willen. De nieuwe koplamptechnologie van autofabrikant Ford moet rijden in het donker veiliger maken. 

Met de nieuwe technologie projecteren de koplampen met een hoge resolutie routeaanwijzingen, de toegestane snelheid of veranderingen in de weersituatie op de weg. Hierdoor kun je als bestuurder voor je blijven kijken, in plaats van bijvoorbeeld naar het navigatiescherm. ‘Zelfs een snelle blik op het navigatiescherm kan er voor zorgen dat er minstens tien meter ‘blind’ wordt gereden. Op een onverlichte weg kan dit ertoe leiden dat je een belangrijk bord of een bocht in de weg mist’, aldus Ford.

De koplampen projecteren in hoge resolutie veranderingen in weersomstandigheden. Foto: website Ford

Naderende bochten

Door de koplampen aan te sluiten op het navigatiesysteem, kunnen bovendien naderende bochten worden aangegeven. Ook zou de breedte van het voertuig op de weg kunnen worden geprojecteerd zodat de bestuurder beter kan inschatten of de auto door een opening kan of op een parkeerplek past.

Niet alleen automobilisten zijn geholpen met de nieuwe technologie, ook de verkeersveiligheid van andere weggebruikers kan erdoor verbeteren. Bijvoorbeeld door een oversteekplaats op de weg te projecteren, die zowel voor de bestuurder als de voetganger zichtbaar is. Ook het projecteren van een te volgen baan en die ervoor zorgt dat fietsers op een veilige afstand worden gepasseerd, behoort tot de mogelijkheden.

Ford is als exposant aanwezig op Taxi Expo ’22 op 6 oktober in Houten. Meer weten? Klik dan hier

Dit artikel verscheen eerder op zustervakblad VerkeersNet.nl

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.