Boze chauffeurs willen taxiverordening Breda

De gemeente Breda kwam de taxibranche eind vorige week tegemoet inzake het taxi-evenementenvignet, maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat er in het weekend werd geprotesteerd door ontevreden chauffeurs. Hun boosheid heeft ook te maken met het in de ogen van de chauffeurs falende optreden tegen snorders. 

Vorige week was het druk en onrustig op het bestuurlijke niveau van de taxibranche in Breda. De gemeente lanceerde zoals gebruikelijk de laatste jaren zijn taxivignet voor carnaval en het Jazz Festival. De sector had er echter moeite mee dat de kwaliteitseisen werden losgelaten. De gemeente gaf en geeft aan niet te kunnen handhaven op zaken als stratenkennis en klantvriendelijkheid. De taxibedrijven wilden deze eisen niet loslaten, en na stevig overleg nam de gemeente de criteria toch weer in zijn voorwaarden voor het vignet op. Dat gebeurde afgelopen vrijdag.

Illegale chauffeurs

Daarmee was de onrust in de Bredase taximarkt echter nog niet verdwenen. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen zo’n vijftig taxi’s toeterend de Prinsenkade in het centrum oprijden, meldt dagblad BN DeStem. Zij blokkeerden vervolgens de weg, al lieten ze één strook vrij voor hulpdiensten. Tijdens het protest verzorgden de chauffeurs geen vervoer. Hun onvrede komt voort uit het feit dat andere steden wel maatregelen nemen om taxichauffeurs van buiten te weren, terwijl anderen in de weekends en met evenementen zonder al te veel moeite in Breda kunnen rijden. Zij willen dat de zaken beter worden gereguleerd, bijvoorbeeld met een taxi-verordening zoals in Den Bosch. Ook vindt de groep van zo’n vijftig chauffeurs dat er te weinig wordt gedaan tegen illegale chauffeurs.

Overleg

Op zaterdag werden de vermeende problemen uiteraard niet opgelost, waarna de chauffeurs in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw het werk neerlegden. Wethouder Boaz Adank geeft in BN DeStem aan verrast te zijn over de acties, ook omdat er deze week weer overleg plaatsvindt. Hij stelde dat de protesterende chauffeurs niet zijn aangesloten bij Taxi Gilde Breda of Taxi Collectief Breda, twee van de partijen waarmee de gemeente in gesprek is. Dat maakt overleg volgens de wethouder lastig, al wordt er deze week wel verder gepraat. Beide collectieven hebben aangegeven dat de protesten niet door hen worden gesteund.

Lees ook: Breda stelt alsnog kwaliteitseisen aan taxivignet

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

3 reacties op “Boze chauffeurs willen taxiverordening Breda”

Pierre van Aert|15.02.17|15:14

Onbeperkte toestroom van nieuwe taxichauffeurs zorgt er voor dat er voor niemand een droge boterham te verdienen is. Dan krijg je vanzelf deze uitwassen en problemen tussen de chauffeurs onderling.

Pierre van Aert|15.02.17|15:26

De toestroom van nieuwe taxichauffeurs is al vele jaren veel groter, dan de verstandige chauffeurs die als zelfstandige afhaken. Dat is vermoedelijk in heel Nederland aan de gang. De vrije markt reguleert zichzelf niet.

Paul Dijkhuizen|16.02.17|15:29

Door het laten vallen van de vakbekwaamheidseis zijn er veel bedrijfjes bijgekomen, veelal zonder kennis van het beroep ’taxichauffeur’. De controle hierop is zeer matig, men heeft het vooral druk met controleren op de BCT. Feit is wel dat men een landelijke vergunning heeft, die landelijke geldigheid heeft. Men heeft hiermee het recht om in geheel Nederland te mogen werken (als in ieder ander beroep). De gemeentelijke ‘eisen’ zijn een slecht plan. Landelijke regulering moet genoeg zijn.

Boze chauffeurs willen taxiverordening Breda | TaxiPro

Boze chauffeurs willen taxiverordening Breda

De gemeente Breda kwam de taxibranche eind vorige week tegemoet inzake het taxi-evenementenvignet, maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat er in het weekend werd geprotesteerd door ontevreden chauffeurs. Hun boosheid heeft ook te maken met het in de ogen van de chauffeurs falende optreden tegen snorders. 

Vorige week was het druk en onrustig op het bestuurlijke niveau van de taxibranche in Breda. De gemeente lanceerde zoals gebruikelijk de laatste jaren zijn taxivignet voor carnaval en het Jazz Festival. De sector had er echter moeite mee dat de kwaliteitseisen werden losgelaten. De gemeente gaf en geeft aan niet te kunnen handhaven op zaken als stratenkennis en klantvriendelijkheid. De taxibedrijven wilden deze eisen niet loslaten, en na stevig overleg nam de gemeente de criteria toch weer in zijn voorwaarden voor het vignet op. Dat gebeurde afgelopen vrijdag.

Illegale chauffeurs

Daarmee was de onrust in de Bredase taximarkt echter nog niet verdwenen. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen zo’n vijftig taxi’s toeterend de Prinsenkade in het centrum oprijden, meldt dagblad BN DeStem. Zij blokkeerden vervolgens de weg, al lieten ze één strook vrij voor hulpdiensten. Tijdens het protest verzorgden de chauffeurs geen vervoer. Hun onvrede komt voort uit het feit dat andere steden wel maatregelen nemen om taxichauffeurs van buiten te weren, terwijl anderen in de weekends en met evenementen zonder al te veel moeite in Breda kunnen rijden. Zij willen dat de zaken beter worden gereguleerd, bijvoorbeeld met een taxi-verordening zoals in Den Bosch. Ook vindt de groep van zo’n vijftig chauffeurs dat er te weinig wordt gedaan tegen illegale chauffeurs.

Overleg

Op zaterdag werden de vermeende problemen uiteraard niet opgelost, waarna de chauffeurs in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw het werk neerlegden. Wethouder Boaz Adank geeft in BN DeStem aan verrast te zijn over de acties, ook omdat er deze week weer overleg plaatsvindt. Hij stelde dat de protesterende chauffeurs niet zijn aangesloten bij Taxi Gilde Breda of Taxi Collectief Breda, twee van de partijen waarmee de gemeente in gesprek is. Dat maakt overleg volgens de wethouder lastig, al wordt er deze week wel verder gepraat. Beide collectieven hebben aangegeven dat de protesten niet door hen worden gesteund.

Lees ook: Breda stelt alsnog kwaliteitseisen aan taxivignet

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

3 reacties op “Boze chauffeurs willen taxiverordening Breda”

Pierre van Aert|15.02.17|15:14

Onbeperkte toestroom van nieuwe taxichauffeurs zorgt er voor dat er voor niemand een droge boterham te verdienen is. Dan krijg je vanzelf deze uitwassen en problemen tussen de chauffeurs onderling.

Pierre van Aert|15.02.17|15:26

De toestroom van nieuwe taxichauffeurs is al vele jaren veel groter, dan de verstandige chauffeurs die als zelfstandige afhaken. Dat is vermoedelijk in heel Nederland aan de gang. De vrije markt reguleert zichzelf niet.

Paul Dijkhuizen|16.02.17|15:29

Door het laten vallen van de vakbekwaamheidseis zijn er veel bedrijfjes bijgekomen, veelal zonder kennis van het beroep ’taxichauffeur’. De controle hierop is zeer matig, men heeft het vooral druk met controleren op de BCT. Feit is wel dat men een landelijke vergunning heeft, die landelijke geldigheid heeft. Men heeft hiermee het recht om in geheel Nederland te mogen werken (als in ieder ander beroep). De gemeentelijke ‘eisen’ zijn een slecht plan. Landelijke regulering moet genoeg zijn.