Schiphol taxi

Taxironselaars Schiphol worden alsnog vervolgd

Foto: ProMedia

Een uitspraak van de rechtbank in Haarlem maakt het mogelijk dat taxironselaars op Schiphol alsnog strafrechtelijk worden vervolgd voor strafbare feiten die zij tot 30 januari van dit jaar pleegden. Het gaat om tientallen zaken tegen deze chauffeurs. Drie ronselaars zijn als gevolg van deze uitspraak inmiddels veroordeeld tot geldboetes van 300 tot 1.200 euro, meldt het Openbaar Ministerie.

Voor Schiphol gold tot 30 januari van dit jaar een Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Tot die datum was binnen het terminalcomplex het aanbieden van taxidiensten voor iedereen verboden. Buiten het terminalcomplex, op het Jan Dellaertplein, was dit alleen verboden voor aanbieders die niet de bestuurder van de beoogde taxidienst zijn.

Veertien standplaatsen

Inmiddels is er een nieuwe APV, die op 30 januari van kracht werd. Met deze vooralsnog tijdelijke maatregel worden de taxironselaars harder aangepakt. De nieuwe APV verbiedt iedereen het aanbieden van taxidiensten in de aankomsthal en op het Jan Dellaertplein. Alleen een speciale taxistrook die plaats biedt aan veertien standplaatsen is van dat verbod uitgezonderd. En van die taxistrook mogen alleen taxi’s gebruikmaken van de drie officiële vervoerders op Schiphol. Zij betalen voor de mogelijkheid om daar ritten aan te bieden.

Feit is dat de oude APV door de rechtbank in Haarlem toch nog verbindend is verklaard. En dus kunnen taxironselaars die in de periode dat de APV van kracht was alsnog worden vervolgd voor de strafbare feiten die zij toen hebben gepleegd. Inmiddels is dus aan die chauffeurs al een boete opgelegd. De kans lijkt groot dat er meer ronselaars vervolgd gaan worden, want de autoriteiten willen het probleem graag de kop indrukken. Het alsnog bestraffen van eerder gepleegde feiten kan dan extra demotiverend werken voor de taxironselaars.

Tientallen zaken

En die kans grijpt het OM aan. Er liggen nog tientallen zaken tegen taxironselaars uit de periode dat de vorige APV van kracht was. In deze zaken kan het OM nu tot vervolging overgaan. “Het Openbaar Ministerie hoopt op korte termijn de eerste zaken van toekomstige overtreders te behandelen”, is dan ook de mededeling.

Momenteel is het dus strafbaar om taxidiensten aan te bieden op die locaties op de luchthaven waar dat winstgevend zou kunnen zijn, en waar dus de kans het grootst is dat taxironselaars een poging wagen om klanten te werven. Het gaat om een tijdelijke, rigoureuze maatregel die geldt terwijl aan een meer permanente oplossing wordt gewerkt. Het probleem met de ronselaars op Schiphol lijkt minder groot te zijn geworden, maar er is ook nog een harde kern van chauffeurs die ondanks de maatregelen klanten blijft werven.

Lees ook:

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxironselaars Schiphol worden alsnog vervolgd | TaxiPro
Schiphol taxi

Taxironselaars Schiphol worden alsnog vervolgd

Foto: ProMedia

Een uitspraak van de rechtbank in Haarlem maakt het mogelijk dat taxironselaars op Schiphol alsnog strafrechtelijk worden vervolgd voor strafbare feiten die zij tot 30 januari van dit jaar pleegden. Het gaat om tientallen zaken tegen deze chauffeurs. Drie ronselaars zijn als gevolg van deze uitspraak inmiddels veroordeeld tot geldboetes van 300 tot 1.200 euro, meldt het Openbaar Ministerie.

Voor Schiphol gold tot 30 januari van dit jaar een Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Tot die datum was binnen het terminalcomplex het aanbieden van taxidiensten voor iedereen verboden. Buiten het terminalcomplex, op het Jan Dellaertplein, was dit alleen verboden voor aanbieders die niet de bestuurder van de beoogde taxidienst zijn.

Veertien standplaatsen

Inmiddels is er een nieuwe APV, die op 30 januari van kracht werd. Met deze vooralsnog tijdelijke maatregel worden de taxironselaars harder aangepakt. De nieuwe APV verbiedt iedereen het aanbieden van taxidiensten in de aankomsthal en op het Jan Dellaertplein. Alleen een speciale taxistrook die plaats biedt aan veertien standplaatsen is van dat verbod uitgezonderd. En van die taxistrook mogen alleen taxi’s gebruikmaken van de drie officiële vervoerders op Schiphol. Zij betalen voor de mogelijkheid om daar ritten aan te bieden.

Feit is dat de oude APV door de rechtbank in Haarlem toch nog verbindend is verklaard. En dus kunnen taxironselaars die in de periode dat de APV van kracht was alsnog worden vervolgd voor de strafbare feiten die zij toen hebben gepleegd. Inmiddels is dus aan die chauffeurs al een boete opgelegd. De kans lijkt groot dat er meer ronselaars vervolgd gaan worden, want de autoriteiten willen het probleem graag de kop indrukken. Het alsnog bestraffen van eerder gepleegde feiten kan dan extra demotiverend werken voor de taxironselaars.

Tientallen zaken

En die kans grijpt het OM aan. Er liggen nog tientallen zaken tegen taxironselaars uit de periode dat de vorige APV van kracht was. In deze zaken kan het OM nu tot vervolging overgaan. “Het Openbaar Ministerie hoopt op korte termijn de eerste zaken van toekomstige overtreders te behandelen”, is dan ook de mededeling.

Momenteel is het dus strafbaar om taxidiensten aan te bieden op die locaties op de luchthaven waar dat winstgevend zou kunnen zijn, en waar dus de kans het grootst is dat taxironselaars een poging wagen om klanten te werven. Het gaat om een tijdelijke, rigoureuze maatregel die geldt terwijl aan een meer permanente oplossing wordt gewerkt. Het probleem met de ronselaars op Schiphol lijkt minder groot te zijn geworden, maar er is ook nog een harde kern van chauffeurs die ondanks de maatregelen klanten blijft werven.

Lees ook:

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.