Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Taxichauffeur vrijgesproken van rol in drugshandel

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Een taxichauffeur in Amsterdam is vrijgesproken van betrokkenheid bij de handel in drugs. Hij zou onder meer criminelen hebben vervoerd tussen verschillende drugspanden. Maar volgens de rechter kan niet worden bewezen dat hij iets anders heeft gedaan dan wat een taxichauffeur nu eenmaal doet: mensen van de ene naar de andere locatie vervoeren.

Vier jaar geleden kreeg de politie tips over een voortvluchtige Albanees die in Amsterdam zou verblijven. Op dat adres zou veel aanloop zijn en er zouden pakketjes worden opgehaald en afgeleverd met taxi’s. Bij het uitwisselen van plastic tassen en geld waren volgens de meldingen meerdere taxi’s betrokken. Volgens de beheerder van het appartementencomplex leken de handelingen te wijzen op drugshandel. De tips leidden tot een groot onderzoek naar drugshandel vanuit verschillende panden in Amsterdam.

Bij dat onderzoek kwam ook de verdachte in deze zaak in beeld. Hij werd gezien in een restaurant waar op dat moment ook twee Albanezen waren die vermoedelijk betrokken waren bij de drugshandel. Tijdens het onderzoek blijkt dat de man taxiwerkzaamheden voor dit tweetal verzorgt. Daaruit komt het verwijt voort dat hij betrokken is bij de handel in verdovende middelen en bij de criminele organisatie die zich daarmee bezighoudt.

Rolkoffers en tassen

Volgens de officier van justitie zou de man de criminelen tussen de verschillende drugspanden hebben vervoerd. Dat zou hij met name hebben gedaan op momenten dat zijn broer en medeverdachte op vakantie was. Volgens de officier is het niet erg waarschijnlijk dat de ene broer de andere zou hebben gevraagd om zijn werkzaamheden waar te nemen zonder hem over de aard van dat werk in te lichten. Het gaat immers om illegale werkzaamheden waar strafrechtelijke sancties op staan. Zulk werk neem je niet over zonder de risico’s te kennen, redeneert de officier.

De betrokkenheid van de taxichauffeur bij het onwettige werk wordt ook door andere zaken aangetoond, stelt de officier van justitie. Zo is hij in zijn vrije tijd met de vermeende criminelen gezien. Het onderzoek wijst uit dat hij de Albanezen op meerder momenten en in wisselende samenstellingen heeft vervoerd, waarbij zij soms rolkoffers en tassen bij zich hadden. Ook reed hij meerdere malen per dag heen en weer tussen de diverse drugspanden. Zijn taxameter was daarbij vaak niet aan en de ritten werden geregeld niet geregistreerd. Hij is bovendien geregeld in de buurt van die panden geweest.

Geen sleutels van drugspanden

Al met al moet de man van de illegale activiteiten geweten hebben, stelt de officier van justitie. Volgens de advocaat van de verdachte was er echter geen sprake een redelijke verdenking om hem als verdachte aan te merken. Toch is hij stelselmatig geobserveerd. De verdenking is volgens de advocaat niet meer dan dat de taxichauffeur als koerier voor de drugsorganisatie heeft gereden. Bewijs voor meer zou er niet zijn. Zo had hij geen sleutels van de drugspanden en beschikte zijn taxi niet over een verborgen ruimte om bijvoorbeeld drugs in te verstoppen. 

Hij heeft de mannen die verdacht worden van drugshandel vervoerd voor 50 euro per rit en meer was er niet aan de hand, aldus zijn advocaat. Tijdens de vakanties van zijn broer zou hij diens vaste klanten hebben vervoerd. De gegevens uit de boordcomputer taxi die onder meer laten zien dat hij vaak bij de drugspanden was, zou onbetrouwbaar zijn omdat er in die periode veel BCT-storingen waren. Dat hij als taxichauffeur in Amsterdam langs de panden reed, zou inherent aan zijn werk zijn: in dat werk kom je overal in de stad.

Betrokkenheid niet aangetoond

De man heeft meerdere malen mensen vervoerd die worden verdacht van de handel in drugs. Dat staat In de panden waartussen hij ze vervoerde, zijn sporen van drugs aangetroffen. Dat staat voor de rechter vast. Maar het is niet aangetoond dat hij wist van die handel in verdovende middelen. Op geen enkel moment heeft hij daar met de mannen over gepraat. Dat de taxichauffeur er wel van geweten moest hebben omdat hij er anders nooit aan begonnen zou zijn, is niet meer dan een aanname van de officier van justitie. 

Het vervoeren van mensen en hun bagage is het werk van een taxichauffeur, aldus de rechter. Daarmee kan niet worden bewezen dat hij wist van de handel in drugs door bepaalde passagiers, of dat hij hierbij betrokken is geweest. Ook kan niet worden bewezen dat hij onderdeel uitmaakt van een criminele organisatie. Daarom wordt de taxichauffeur vrijgesproken.

Lees ook: Taxichauffeur wist niets van kilo’s coke in kofferbak

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxichauffeur vrijgesproken van rol in drugshandel | TaxiPro
Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Taxichauffeur vrijgesproken van rol in drugshandel

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Een taxichauffeur in Amsterdam is vrijgesproken van betrokkenheid bij de handel in drugs. Hij zou onder meer criminelen hebben vervoerd tussen verschillende drugspanden. Maar volgens de rechter kan niet worden bewezen dat hij iets anders heeft gedaan dan wat een taxichauffeur nu eenmaal doet: mensen van de ene naar de andere locatie vervoeren.

Vier jaar geleden kreeg de politie tips over een voortvluchtige Albanees die in Amsterdam zou verblijven. Op dat adres zou veel aanloop zijn en er zouden pakketjes worden opgehaald en afgeleverd met taxi’s. Bij het uitwisselen van plastic tassen en geld waren volgens de meldingen meerdere taxi’s betrokken. Volgens de beheerder van het appartementencomplex leken de handelingen te wijzen op drugshandel. De tips leidden tot een groot onderzoek naar drugshandel vanuit verschillende panden in Amsterdam.

Bij dat onderzoek kwam ook de verdachte in deze zaak in beeld. Hij werd gezien in een restaurant waar op dat moment ook twee Albanezen waren die vermoedelijk betrokken waren bij de drugshandel. Tijdens het onderzoek blijkt dat de man taxiwerkzaamheden voor dit tweetal verzorgt. Daaruit komt het verwijt voort dat hij betrokken is bij de handel in verdovende middelen en bij de criminele organisatie die zich daarmee bezighoudt.

Rolkoffers en tassen

Volgens de officier van justitie zou de man de criminelen tussen de verschillende drugspanden hebben vervoerd. Dat zou hij met name hebben gedaan op momenten dat zijn broer en medeverdachte op vakantie was. Volgens de officier is het niet erg waarschijnlijk dat de ene broer de andere zou hebben gevraagd om zijn werkzaamheden waar te nemen zonder hem over de aard van dat werk in te lichten. Het gaat immers om illegale werkzaamheden waar strafrechtelijke sancties op staan. Zulk werk neem je niet over zonder de risico’s te kennen, redeneert de officier.

De betrokkenheid van de taxichauffeur bij het onwettige werk wordt ook door andere zaken aangetoond, stelt de officier van justitie. Zo is hij in zijn vrije tijd met de vermeende criminelen gezien. Het onderzoek wijst uit dat hij de Albanezen op meerder momenten en in wisselende samenstellingen heeft vervoerd, waarbij zij soms rolkoffers en tassen bij zich hadden. Ook reed hij meerdere malen per dag heen en weer tussen de diverse drugspanden. Zijn taxameter was daarbij vaak niet aan en de ritten werden geregeld niet geregistreerd. Hij is bovendien geregeld in de buurt van die panden geweest.

Geen sleutels van drugspanden

Al met al moet de man van de illegale activiteiten geweten hebben, stelt de officier van justitie. Volgens de advocaat van de verdachte was er echter geen sprake een redelijke verdenking om hem als verdachte aan te merken. Toch is hij stelselmatig geobserveerd. De verdenking is volgens de advocaat niet meer dan dat de taxichauffeur als koerier voor de drugsorganisatie heeft gereden. Bewijs voor meer zou er niet zijn. Zo had hij geen sleutels van de drugspanden en beschikte zijn taxi niet over een verborgen ruimte om bijvoorbeeld drugs in te verstoppen. 

Hij heeft de mannen die verdacht worden van drugshandel vervoerd voor 50 euro per rit en meer was er niet aan de hand, aldus zijn advocaat. Tijdens de vakanties van zijn broer zou hij diens vaste klanten hebben vervoerd. De gegevens uit de boordcomputer taxi die onder meer laten zien dat hij vaak bij de drugspanden was, zou onbetrouwbaar zijn omdat er in die periode veel BCT-storingen waren. Dat hij als taxichauffeur in Amsterdam langs de panden reed, zou inherent aan zijn werk zijn: in dat werk kom je overal in de stad.

Betrokkenheid niet aangetoond

De man heeft meerdere malen mensen vervoerd die worden verdacht van de handel in drugs. Dat staat In de panden waartussen hij ze vervoerde, zijn sporen van drugs aangetroffen. Dat staat voor de rechter vast. Maar het is niet aangetoond dat hij wist van die handel in verdovende middelen. Op geen enkel moment heeft hij daar met de mannen over gepraat. Dat de taxichauffeur er wel van geweten moest hebben omdat hij er anders nooit aan begonnen zou zijn, is niet meer dan een aanname van de officier van justitie. 

Het vervoeren van mensen en hun bagage is het werk van een taxichauffeur, aldus de rechter. Daarmee kan niet worden bewezen dat hij wist van de handel in drugs door bepaalde passagiers, of dat hij hierbij betrokken is geweest. Ook kan niet worden bewezen dat hij onderdeel uitmaakt van een criminele organisatie. Daarom wordt de taxichauffeur vrijgesproken.

Lees ook: Taxichauffeur wist niets van kilo’s coke in kofferbak

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.