Cocaïne

Taxichauffeur wist niets van kilo’s coke in kofferbak

Bron: Creative Image via iStock (onbeperkt gebruik)

Een taxichauffeur die eerder tot 42 maanden cel werd veroordeeld wegens betrokkenheid bij drugshandel is in hoger beroep vrijgesproken. Volgens het gerechtshof kon hij niet weten dat zijn klant ruim 30 kilo cocaïne zou meenemen en achterlaten in de taxi. 

Een jaar geleden werd de veroordeling van de man door de politie nog aangegrepen om te waarschuwen voor de invloed van georganiseerde misdaad op de taxisector in Amsterdam. Criminelen zouden steeds vaker taxi’s gebruiken om bijvoorbeeld drugs te vervoeren. Daar werd de taxichauffeur in kwestie ook van verdacht en veroordeeld.

Tassen achtergelaten in taxi

In mei 2017 hield de politie de man aan. In de kofferbak van zijn taxi werden in boodschappentassen 30 pakketten aangetroffen, met in totaal 33 kilo cocaïne. De taxichauffeur heeft altijd beweerd dat hij niets van de inhoud van de tassen afwist. Maar volgens de rechter had hij moeten weten dat er iets niet in de haak was, zeker toen de klant na een betrekkelijk korte rit uitstapte en zijn tassen in taxi achterliet. Daarom werd hij aanvankelijk tot 3,5 jaar cel veroordeeld.

Maar onlangs had het hoger beroep dus een andere uitkomst. Het gerechtshof vindt dat de man niets heeft gedaan wat niet binnen zijn werkzaamheden als taxichauffeur past: iemand ophalen, zijn tassen in de kofferbak zetten en vervolgens de persoon en zijn bagage vervoeren. Het is wel opmerkelijk dat de klant al snel weer uitstapte en zijn tassen achterliet. Maar op zichzelf is dat onvoldoende om te stellen dat de chauffeur moest weten dat er iets niet in de haak was, aldus het hof. En het staat ook niet vast dat hij heeft kunnen zien wat er in de tassen zat.

In paniek

De politie was van oordeel dat de man was ingeschakeld door een organisatie van drugscriminelen en dus wist wie en wat hij aan het vervoeren was. Het zou ook niet aannemelijk zijn dat zo’n organisatie 33 kilo drugs liet liggen in de taxi van iemand die verder van niets wist, werd er geredeneerd. Maar volgens de rechter is dat niet uitgesloten. De politie rolde de drugsorganisatie namelijk dezelfde dag op. Het is best denkbaar dat één van de criminelen in paniek heeft geprobeerd een deel van de drugs per taxi in veiligheid te stellen.

Kortom: wat het gerechtshof betreft is niet bewezen dat de taxichauffeur van de coke in zijn kofferbak afwist of dat hij daar van had kunnen weten. Daarom wordt de eerdere veroordeling omgezet in vrijspraak.

Lees ook: Taxichauffeur veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor vervoeren drugs

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Taxichauffeur wist niets van kilo’s coke in kofferbak”

Jacques Wolff|14.08.20|14:37

Bij wet is alleen de politie gemachtigd bij controle of bij ernstige verdenkingen om aan een derde, in dit geval een passagier van een taxi, te eigen/te vragen wat erin zijn/haar bagage zit. Dat had een lagere rechter ook zelf kunnen/moeten bedenken. Dit geeft meteen aan de dat deze rechter niet capabel is voor een om als president in strafzaak van niks voor te zitten en een strafmaat te bepalen.

Taxichauffeur wist niets van kilo’s coke in kofferbak | TaxiPro