provinciehuis, utrecht

Taxichauffeurs Bestax protesteren bij provincie Utrecht

Zo’n 70 chauffeurs en gebruikers van taxibedrijf Bestax hebben woensdagmiddag op het provinciehuis in Utrecht een petitie overhandigd aan het provinciebestuur. “De gedeputeerde heeft onze argumenten aangehoord en toegezegd met De Vallei te gaan overleggen”, vertelt Remko Mast van FNV Bondgenoten, die de actie op touw heeft gezet.

In totaal is de petitie door 1300 gebruikers van de Regiotaxi Eemland Heuvelrug ondertekend. De vakbond wil hiermee bereiken dat De Vallei contracten voor onbepaalde tijd van de Bestax-chauffeurs overneemt, in plaats dat een tijdelijk (jaar)contract aangeboden wordt.

CAO Taxivervoer

“Wij vinden dat De Vallei deze CAO-bepaling moet volgen. Er is ook gecalculeerd volgens deze voorwaarde”, zegt Mast. De provincie moet zich volgens de vakbond als opdrachtgever hiervoor actief inzetten.

“Ik begrijp best dat het voor een werkgever fijner is om keuzevrijheid te hebben personeel na een jaar te ontslaan. Maar de werknemers zijn nu de dupe van deze aanbesteding”, vindt de vakbondsman.

Aanbesteding

In het algemeen zijn taxibedrijven soms gedwongen te bezuinigen bij aanbestedingen. Omdat de provincie Utrecht de contracten toekent, zijn zij ook verantwoordelijk. “De provincie onttrekt zich aan haar verantwoordelijkheid”, zegt Mast.

“Juist overheden horen bij het aanbesteden van contracten de sociale aspecten hoog in het vaandel te dragen. Concurrentie op arbeidsvoorwaarden en verdringing op de arbeidsmarkt kan alleen worden tegengegaan als overheden kiezen voor kwaliteit in plaats van kosten”, aldus Mast.

Onderaannemer

Normaliter moet een vervoerder die een aanbesteding wint minimaal 75% van de taxichauffeus onder exact dezelfde contractuele voorwaarden overnemen van de oude vervoerder. Omdat in dit geval Bestax als onderaannemer werkt van De Vallei voor het huidige contract, zou de CAO-bepaling niet geldig zijn. Het contract blijft immers bij De Vallei, zo redeneert het taxibedrijf.

Bart Pals

Lees ook: Geen CAO-bescherming tegen ontslag 100 taxichauffeurs Bestax

Auteur: Bart Pals

7 reacties op “Taxichauffeurs Bestax protesteren bij provincie Utrecht”

Dave Veenendaal|21.09.11|20:52

Ik zou daar toch graag op willen aanmerken dat Bestax inderdaad de onderaannemer is van De Vallei, maar dat de gegunde contractpartij combinatie Novio Net BV & Regiotaxi De Vallei in dienst is gesteld door de Provincie Utrecht. (2007) Dat het woordje partij zowel enkelvoud als meervoud kan betekenen, moet in acht worden genomen dat in 2011 het woord contractpartij nu niet twee, maar slechts een contractpartij betekent. En dit is een wezenlijk verschil.

Ron Scheren|22.09.11|18:05

Eindelijk krijgen we binnen de taxi wereld de zaak op orde. Bestax heeft ca 120 MBO-2 opgeleide taxichauffeurs in dienst en dan begint de discussie over het vrijgeven van ondernemersdiploma’s. Vervolgens gaat de discussie over de chauffeurspas. Het heeft er alle schijn van dat met medewerking van de (provinciale) overheid we weer teruggaan naar de Wild West situatie van enkele jaren geleden. En de het inkomensverlies voor de gezinnen? Wat is de zin van een CAO? Nog steeds niets geleerd?

een bestax chauffeur|23.09.11|01:39

leuk om te horen dat er 4 verschillende verhalen de ronde doet ivm vallietaxi.eerste instantie aannemen persoongegevens van taxi sociaal fonds.2e geen personeel overnemen van bestax.3e mensen aannemen ivm subsidie (ww, enz.).4e alleen jaarcontract ca. 55 personen.mijn bevinding:een manier om bestax op die manier klein te maken ivm concurrentie.want bestax heeft immers een groot werk gebied dat steeds groter wordt.want wij hebben de afgelopen 4 jaar 85% van alle regioritten verreden.

Marije Jansen, Kuijpers Advocaten te Amersfoort (www.kuijpersadvocaten.nl)|23.09.11|12:22

Regiotaxi De Vallei heeft na een nieuwe aanbestedingsprocedure een nieuw vervoerscontract gekregen. Dit vervoerscontract is niet gegund aan de combinatie Regiotaxi De Vallei/Novio Net. Er is dus sprake van een nieuwe contractpartij. Hoofdregel van de CAO is dat de verkrijgende contractpartij 75% van de werknemers van de huidige vervoerder een baanaanbod dient te doen. De huidige vervoerder is Bestax. Dat er thans sprake is van onderaanneming doet deze hoofdregel niets af. (zie volgend bericht)

Marije Jansen, Kuijpers Advocaten te Amersfoort (www.kuijpersadvocaten.nl)|23.09.11|12:28

De werknemers van Bestax worden beschermd bij een nieuwe aanbestedingsprocedure. Regiotaxi De Vallei zal op grond van de CAO aan 75% van de werknemers van Bestax een baanaanbod moeten doen. Om Regiotaxi De Vallei daartoe te dwingen en Bestax de kosten van een collectieve ontslagprocedure te besparen dient de volgende stap een kort gedingprocedure te zijn, waarin wordt gevorderd dat Regiotaxi De Vallei de CAO naleeft en de desbetreffende werknemers een baanaanbod doet. (zie volgend bericht)

Marije Jansen, Kuijpers Advocaten te Amersfoort (www.kuijpersadvocaten.nl)|23.09.11|12:31

Voorkomen moet worden dat de werknemers van Bestax een dienstverband bij Regiotaxi De Vallei mislopen en tevens middels een collectieve ontslagprocedure het dienstverband bij Bestax kwijt zullen raken. Hierdoor kunnen er tevens problemen ontstaan bij de aanvraag van een WW uitkering. Vragen? Kijk op onze website http://www.kuijpersadvocaten.nl voor mijn contactgegevens.

taxi|28.09.11|01:27

het is dus gewoon zo,werk je bij een taxi bedrijf dat regiotax of valys werk rijd,je nooit zeker bent van een vaste baan al werk je er 20 jaar