taxichauffeur, AxiTaxi.nu, schade, taxi

Wanneer is taxichauffeur aansprakelijk voor gereden schade?

Taxichauffeurs zitten veel achter het stuur. De kans is groot dat je ooit een keer schade rijdt. Dat is vervelend, want je doet zoiets natuurlijk niet met opzet. Wie heeft er nog nooit een paaltje geraakt dat ineens opdook? Of je wordt door iemand anders aangereden. Een kat steekt de weg over en je remt. En de auto achter je hield net even te weinig afstand. Er kan van alles gebeuren. Gelukkig zijn er in de taxibranche goede afspraken gemaakt over schade.

AxiTaxi.nu heeft een aantal handige tips op een rij gezet voor taxichauffeurs in loondienst.

Wat kan ik doen?

Stap 1- Schuld
In een aantal gevallen mag je werkgever de schade op jou verhalen. Dan moet hij wel aantonen dat jij de schade met opzet hebt veroorzaakt. Of dat je roekeloos hebt gereden.

Stap 2 – Bewijslast
Als je werkgever vindt dat jij schuldig bent aan de schade, moet hij dat bewijzen. Je werkgever moet dan dus aantonen dat je roekeloos hebt gereden. Of dat je met opzet de schade hebt veroorzaakt.

Stap 3 – 1 maand
Wanneer je werkgever vindt dat het jouw schuld is, moet hij dat binnen 1 maand laten weten. Per brief. Die maand gaat in zodra je werkgever op de hoogte is van de schade. In de brief moet staan dat je werkgever een vergoeding van jou wil hebben voor deze schade.

Stap 4 – 1 jaar
Als je werkgever een vergoeding voor de schade eist, moet er snel duidelijkheid komen. Het schadebedrag en de hoogte van de vergoeding moeten zo snel mogelijk vastgesteld worden. Uiterlijk binnen 1 jaar. Als je werkgever jou de schuld geeft en je bent het daar niet mee eens, moet je contact met ons opnemen.

AxiTaxi

AxiTaxi is een initiatief van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen. De vakbonden hebben samen met de werkgevers gezorgd voor een goede cao. Maar omdat het er allemaal vooral ingewikkelder op geworden is in de taxibranche, moeten ze geregeld controleren of alles klopt. Dat doen de vakbonden zelf natuurlijk, maar taxichauffeurs kunnen zelf ook veel doen.

AxiTaxi wil samen met jou checken of je krijgt waar je recht op hebt. Het zou zomaar kunnen dat er een rekenfoutje is gemaakt. Of dat je meeruren niet worden uitbetaald. Noem maar op. Dus samen sterk voor een goede en eerlijke taxibranche. Kijk voor meer informatie op AxiTaxi.nu

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Wanneer is taxichauffeur aansprakelijk voor gereden schade?”

Diana Begeman|14.03.13|12:24

Kan iemand me uitleggen waarom Edo de gordel niet draagt zoals het hoort?

Johannes Albertz|14.03.13|12:45

Hij had kennelijk een betalende klant in de auto (geen contractvervoer dus).

Frans Fellinga|14.03.13|15:34

Chauffeur is verplicht om mede te delen dat er gebruik moet worden gemaakt van de aanwezige autogordel. Dit kan ook middels een pictogram. Zowel de bestuurder als de passagier moet de gordel dragen. Daarnaast is de passagier zelf verantwoordelijk voor het daadwerkelijke gebruik ervan, ook bij een ongeval. Feitcode is R535p, €130 Ditzelfde is van toepassing op een taxi. Hierbij geldt wel dat als er sprake is van taxivervoer tegen contante betaling, de chauffeur geen gordel hoeft te dragen.

Joke Verhoeven|14.03.13|19:32

Dat is nieuw voor mij. Volgens mij moet de chauffeur altijd de gordel dragen.
Edo heeft waarschijnlijk last van de gordel in zijn nek, óf zijn overhemdboord slijt van de gordel. (bekend probleem)

Francois Schoormans|19.03.13|15:12

Bij ons taxibedrijf stappen wij eerst uit en laten de klant uitstappen.

Wanneer is taxichauffeur aansprakelijk voor gereden schade? | TaxiPro
taxichauffeur, AxiTaxi.nu, schade, taxi

Wanneer is taxichauffeur aansprakelijk voor gereden schade?

Taxichauffeurs zitten veel achter het stuur. De kans is groot dat je ooit een keer schade rijdt. Dat is vervelend, want je doet zoiets natuurlijk niet met opzet. Wie heeft er nog nooit een paaltje geraakt dat ineens opdook? Of je wordt door iemand anders aangereden. Een kat steekt de weg over en je remt. En de auto achter je hield net even te weinig afstand. Er kan van alles gebeuren. Gelukkig zijn er in de taxibranche goede afspraken gemaakt over schade.

AxiTaxi.nu heeft een aantal handige tips op een rij gezet voor taxichauffeurs in loondienst.

Wat kan ik doen?

Stap 1- Schuld
In een aantal gevallen mag je werkgever de schade op jou verhalen. Dan moet hij wel aantonen dat jij de schade met opzet hebt veroorzaakt. Of dat je roekeloos hebt gereden.

Stap 2 – Bewijslast
Als je werkgever vindt dat jij schuldig bent aan de schade, moet hij dat bewijzen. Je werkgever moet dan dus aantonen dat je roekeloos hebt gereden. Of dat je met opzet de schade hebt veroorzaakt.

Stap 3 – 1 maand
Wanneer je werkgever vindt dat het jouw schuld is, moet hij dat binnen 1 maand laten weten. Per brief. Die maand gaat in zodra je werkgever op de hoogte is van de schade. In de brief moet staan dat je werkgever een vergoeding van jou wil hebben voor deze schade.

Stap 4 – 1 jaar
Als je werkgever een vergoeding voor de schade eist, moet er snel duidelijkheid komen. Het schadebedrag en de hoogte van de vergoeding moeten zo snel mogelijk vastgesteld worden. Uiterlijk binnen 1 jaar. Als je werkgever jou de schuld geeft en je bent het daar niet mee eens, moet je contact met ons opnemen.

AxiTaxi

AxiTaxi is een initiatief van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen. De vakbonden hebben samen met de werkgevers gezorgd voor een goede cao. Maar omdat het er allemaal vooral ingewikkelder op geworden is in de taxibranche, moeten ze geregeld controleren of alles klopt. Dat doen de vakbonden zelf natuurlijk, maar taxichauffeurs kunnen zelf ook veel doen.

AxiTaxi wil samen met jou checken of je krijgt waar je recht op hebt. Het zou zomaar kunnen dat er een rekenfoutje is gemaakt. Of dat je meeruren niet worden uitbetaald. Noem maar op. Dus samen sterk voor een goede en eerlijke taxibranche. Kijk voor meer informatie op AxiTaxi.nu

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Wanneer is taxichauffeur aansprakelijk voor gereden schade?”

Diana Begeman|14.03.13|12:24

Kan iemand me uitleggen waarom Edo de gordel niet draagt zoals het hoort?

Johannes Albertz|14.03.13|12:45

Hij had kennelijk een betalende klant in de auto (geen contractvervoer dus).

Frans Fellinga|14.03.13|15:34

Chauffeur is verplicht om mede te delen dat er gebruik moet worden gemaakt van de aanwezige autogordel. Dit kan ook middels een pictogram. Zowel de bestuurder als de passagier moet de gordel dragen. Daarnaast is de passagier zelf verantwoordelijk voor het daadwerkelijke gebruik ervan, ook bij een ongeval. Feitcode is R535p, €130 Ditzelfde is van toepassing op een taxi. Hierbij geldt wel dat als er sprake is van taxivervoer tegen contante betaling, de chauffeur geen gordel hoeft te dragen.

Joke Verhoeven|14.03.13|19:32

Dat is nieuw voor mij. Volgens mij moet de chauffeur altijd de gordel dragen.
Edo heeft waarschijnlijk last van de gordel in zijn nek, óf zijn overhemdboord slijt van de gordel. (bekend probleem)

Francois Schoormans|19.03.13|15:12

Bij ons taxibedrijf stappen wij eerst uit en laten de klant uitstappen.