Transvision pand

Minister: ‘Transvision speelde geen gegevens Valys-reizigers door’

Bron: Transvision

Transvision is niet in de fout gegaan met gegevens van Valys-reizigers door de eigen boekingstool VITA aan te bieden op het online ouderenplatform Cubigo. Er zijn geen gegevens doorgespeeld en het gebruik van de dienst is gratis, vrijwillig en biedt daarnaast extra vervoersmogelijkheden voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in antwoord op Kamervragen.

De vragen van GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet werden gesteld naar aanleiding van een artikel in het AD: ‘Ouderenvervoerder speelt data van haar gebruikers door’. Het betreft dan Transvision en de vervoersdienst Valys, die mensen met een mobiliteitsbeperking sociaal-recreatief vervoer buiten de eigen regio biedt. Het gaat om het grootste contract voor doelgroepenvervoer in Nederland. Een dezer dagen wordt overigens de nieuwe gunning bekend.

Het gaat er om dat Transvision de aanvullende dienst VITA heeft ontwikkeld en aanbiedt. Het is een applicatie om de reis te boeken, aanvullend op de mogelijkheden hiervoor via de telefoon en Mijn Valys. Ook kunnen mensen via VITA andere reismogelijkheden benutten, zoals regulier openbaar vervoer of wmo-vervoer. Er maken zo’n 2.000 Valys-reizigers gebruik van deze applicatie. Het artikel van het AD stelt dat VITA een dienst is van Cubigo, een bedrijf dat ook andere producten en diensten aanbiedt. Daaruit wordt afgeleid dat van Valys-reizigers die VITA gebruiken, feitelijk de gegevens door Transvision aan Cubigo zijn doorgespeeld, met het oogmerk daar allebei beter van te worden.

‘VITA geen onderdeel van Cubigo’

In antwoord op de Kamervragen laat minister De Jonge weinig heel van de beweringen in het artikel. “VITA is geen onderdeel van het Belgische bedrijf Cubigo. Cubigo is een IT-bedrijf met een gelijknamig ICT-platform. Dit digitale platform is speciaal ontwikkeld voor ouderen. Cubigo biedt – naast het platform – zelf geen diensten aan. Transvision maakt voor de boekingstool VITA gebruik van dit platform”, aldus De Jonge. “Transvision heeft de dienst zelf ontwikkeld en is eigenaar van VITA.”

In een blog op de eigen site zei Cubigo het volgende over de samenwerking:  “Ook bleek Transvision met 400.000 klanten in vervoer dé perfecte strategische partner om in contact te komen met nieuwe gebruikers.” GroenLinks-Kamerlid Ellemeet stelt op basis daarvan dat de bedrijven bewust samenwerken omdat Transvision over deze persoonsgegevens beschikt, maar dat ziet de minister anders.

Wetgeving in acht genomen

“Ik ben op de hoogte van de samenwerking tussen Transvision en Cubigo. De betreffende uitspraak op de website laat ik geheel voor rekening van Cubigo. Op basis van de mij ter beschikking staande informatie stel ik vast dat de wetgeving ten aanzien van privacy en gegevensbescherming in acht wordt genomen. “

Minister De Jonge noemt Transvision een onderneming met commercieel oogmerk, ook met betrekking tot Valys. Het ontwikkelen van een innovatie als VITA vindt hij op zichzelf niet onwenselijk. De dienst is gratis, vrijwillig, vrijblijvend en helpt Valys-pashouders aan extra vervoersmogelijkheden. In de termen ‘gratis’ en ‘vrijblijvend’ zit ook een belangrijke kwalificatie van deze kwestie. Want, zo stelt de minister:

VITA niet nodig voor gebruik Valys

“Transvision deelt geen gegevens met Cubigo. Als Valys-pashouders gebruik willen maken van VITA melden zij zich vrijwillig aan voor VITA en Cubigo. Dit vraagt derhalve een individuele afweging en instemming. Transvision kan dit niet namens een pashouder en heeft dit ook niet gedaan. Het gebruik van VITA is niet noodzakelijk om gebruik te kunnen maken van Valys.” Hij concludeert dan ook dat de privacy van de Valys-gebruiker in dit verhaal niet in het geding is. Wel is, na bezwaren van ouderenbond KBO-PCOB in het AD-artikel, de informatie op de website aangepast om zo volledig en begrijpelijk mogelijk te zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.